G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,95
GBP40,96
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.325,50
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Okul öncesinde masalın önemi! Masal ve hikayenin çocuk gelişimine faydaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Okul öncesinde masalın önemi! Masal ve hikayenin çocuk gelişimine faydaları / Haberin Peşinde Urfa

Okulöncesi dönemde çocuğa anlatılan masalların ya da okunan hikayelerin gelişimleri üzerindeki faydası çok büyüktür. Kelime haznesinin arttırmasının yanı sıra hayal dünyasının zenginleştiremeye de yarayan bu aktivitenin okulöncesindeki yerine sizler ve çocuklarınız için değindik. Okul öncesinde masal anlatıcılığının önemi nedir? Masal ve hikaye okumanın faydaları…

Okulöncesi dönemde çocuğa anlatılan masalların ya da okunan hikayelerin gelişimleri üzerindeki faydası çok büyüktür. Kelime haznesinin arttırmasının yanı sıra hayal dünyasının zenginleştiremeye de yarayan bu aktivitenin okulöncesindeki yerine sizler ve çocuklarınız için değindik. Okul öncesinde masal anlatıcılığının önemi nedir? Masal ve hikaye okumanın faydaları…

Özellikle de çalışan anne babaların çocuklarıyla verimli vakit geçirebilmeleri için tercih edebilecekleri en keyifli aktivitelerden birisi de masal ya da hikaye okuma etkinliğidir. Hem çocuklarının daha kolay uykuya geçişini sağlamak hem de gelişimlerine katkı sağlamak isteyen anne babalar, yaşlarına uygun masal ya da hikaye kitaplarıyla çocuklarını eğitebilir. Çocuk edebiyatının en önemli ürünlerinden olan masallar pek çok psikolog ve eğitimciler tarafından kullanılarak eğitsel psikolojik hedeflere ulaşmayı amaçlar. Hayatın gerçeklerini, iyi ve kötü ayrımını, doğruyu yanlışı, güzeli ve çirkini aşıladığımız masallar sayesinde çocuğa bir nevi rehber olunur. Biz yetişkinlerin gözünden baktığımızda masallar her ne kadar hayal ürünüymüş gibi yani olağanüstü olaylardan ibaretmiş gibi görünse de hayatın tam ortasında dersler de verir. Masal kahramanlarının yaşadıkları sorunların çözümü ile gerçek hayatta ki olayların arasında ilişki kurmak mümkündür.

MASALIN OKUL ÖNCESİ DÖNEMDEKİ FAYDALARI:

Okul öncesi dönemdeki çocuklara gerek öğretmenlerin gerek de ailelerin anlattığı masalların konusunda hep bir zıtlık görürüz. Doğru ile yanlışın, zengin ile fakirin, güzellik ile çirkinliğin kısaca tezat kavramlarla içselleştirilen kahramanların mücadelesi anlatılmaktadır. Mücadelenin sonunun çoğu zaman olumlu yönden bittiği her ne zorlukla karşılaşılırsa karşılaşılsın bu durumlar çözüme erer ve yenileri bir kez daha tekrarlanmaz.

Ulaşılması istenen amaca karşı sabırla, umutla, hırsla, azimle ve merhametle, alın teriyle kazanmayı öğreterek çocuğu hayata hazırlamasına yardımcı olur.

Masal aracılığıyla çocuk soyut dünyasından somut dünyasına yani hayalden gerçeğe geçer. Kendisine göre olan gerçek kafasında canlandırdığı hayallerle somut bir hal alır. Masal çocuğun iç dünyasını şekillendirdiğinden çocuk bir anda kendisini masal dünyasında zanneder ve orada yaşar.

Anlatılan kahramanın meselesi olmaktan çıkmış  bizzat onun masalı haline gelmiştir.

MASALIN ÇOCUK GELİŞİMİNE ETKİLERİ:

Masalın içerisinde yer alan betimlemeler hayal dünyasını zenginleştirmeye yarar iken atasözleri, deyimler ve benzetmeler gibi süslenmiş bir dil çocuğun ana dilinin ve hayal gücünün gelişimine katkı sağlar. Tüm bunların yanı sıra çocukta kelime hazinesinin artmasına olanak sağlar, dinleme-anlama becerisini geliştirir.

Olaylara farklı açılardan bakmayı öğrenen çocuklarda merak duygusu giderek pekişir.

Her şeyden önce anne-babasıyla vakit geçirme imkanı sağlayan masal dinleme etkinliği aynı zamanda çocuğun daha rahat uykuya dalmasına yardımcı olmaktadır. Çocuğunuzun iyi bir dinleyici olması içinde oldukça etkili bir aktivite olan masal ya da hikaye okuma etkinliği dikkat sorununun da önüne geçecektir.

Çocuğunuzun yaptığı yanlışları önlemek için uygun üslupla masalda vermek istediğiniz sinyali verebilirsiniz.

Masalın çocuğun gelişimine etkisi,Masalın çocuğa faydaları,Masal ve hikaye Okumanın faydaları,Okul öncesi dönemde masal anlatıcılığı,Okul öncesinde masalın önemi

Okul öncesinde masalın önemi! Masal ve hikayenin çocuk gelişimine faydaları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!