G-CV0ZL47F6D
USD32,50
EURO34,69
GBP40,29
BIST9.693,46
GR. ALTIN2.496,86
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Nur Cemaati Mehmet Fırıncı Abi’sini kaybetti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nur Cemaati Mehmet Fırıncı Abi’sini kaybetti / Haberin Peşinde Urfa

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Bediüzzaman Said Nursi’nin talebesi Mehmet Fırıncı, vefat etti. Fırıncı’nın cenaze namazı yarın öğle namazından sonra Eyüp Sultan Camii’nde kılınacak.

Nur cemaatinde ‘Fırıncı Abi’ olarak bilinen Bediüzzaman Said Nursi’nin talebesi Mehmet Fırıncı vefat etti.  

92 yıllık ömrünü Kur’an ve İman hizmetinde geçiren, tevazuu, şefkati, nezaketi ile gönüllerde taht kuran, asrımızın mühim bir Kur’an tefsiri olan Risale-i Nur’ların neşriyatında ve birçok dünya diline çevrilmesinde çok önemli hizmetler gören muhterem Fırıncı Abi bugün saat 10.40 itibariyle Rahmet-i Rahmana kavuştu.

Mehmet Fırıncı’nın cenaze namazı, yarın öğle namazından sonra Eyüp Sultan Camii’nde kılınacak.

Acı haberi Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan sosyal medya hesabından da paylaştı.

YOĞUN BAKIMDAYDI

Mehmet Fırıncı, geçtiğimiz günlerde geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yoğun bakıma alınmıştı.

“Rahatsızlığı nedeniyle 30.09.2020 saat 22:00 de acil anjio yapılmış, kalbi besleyen ana büyük damarın tıkalı olduğu görülmüş, müdahalede tıkalı damar açılmış, iki adet stent takılmıştır. Ancak kalpteki hasarın büyük olduğu görülmüş, ilave olarak akciğer ve böbrek fonksiyonlarında yetersizlik de mevcuttu.

Bu nedenle Mehmet Fırıncı, solunum cihazına bağlanmış olup ayrıca kalp akciğer pompası desteğine ve diyaliz cihazına bağlı olarak tedavisine devam ediliyordu.

MEHMET FIRINCI KİMDİR?

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ile Nur Vakfı Başkanı olan Mehmet Fırıncı, 1928 yılında Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Yenice Müslim köyünde dünyaya geldi. Asıl adı Mehmet Nuri Güleç’tir. Ailece fırıncılık yaparak geçindikleri için kendisine “fırıncı abi” denilmektedir.1950-60 yılları arasında Said Nursi’nin yanında, hizmetinde bulundu.Sözler Yayınevi, Söz Basın, Nesil Yayınları, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı gibi hizmet eksenli çalışmaların kurucusu oldu. Mehmet Fırıncı Risale-i Nur’ların İngilizceye çevrilmesi ve uluslararası akademik çalışmaların yaygınlaşmasına katkı sağladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif’inin aslına rücu etmesi vesileyle arayıp “hayırlı olsun” temennilerini ilettiği, Bediüzzaman Said Nursi’nin 92 yaşındaki talebesi Mehmet Fırıncı, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine ilişkin duygularını anlatırken; hayatıyla ilgili de bilgiler vermişti. 

Aynı zamanda İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ile Nur Vakfı Başkanı olan Mehmet Fırıncı hoca, asıl adının Mehmet Nuri Güleç olduğunu, 1945 yılında ailesiyle birlikte Bediüzzaman Said Nursi’yi ziyaret ettiklerini, burada ne iş yaptığının sorulduğunu, fırıncılıkla uğraştığını söylemesi üzerine, Said Nursi”nin kendisine “Mehmet Fırıncı” dediğini anlattı.

Mehmet Güleç olarak kendisini kimsenin tanımadığını ifade eden Fırıncı, “Hep Mehmet Fırıncı’yı bilirler. Böylece bir hayatın içine girmiş olduk. Said Nursi Hazretlerinin eserlerinin okutulması, neşri, çalışmalarıyla meşgul olduk. Bu sebeple yaşlanınca da ‘Fırıncı abi’ olduk.” diye konuştu.

Fırıncı, İstanbul’a ilk kez 1938 yılında geldiğini anlatarak, “Nuruosmaniye Caddesinde İkbal Kıraathanesi vardı. Kültürlü kimselerin kitap okuma ve gazete takipleri yaptığı okuma salonu şeklinde bir kıraathaneydi. Oraya babamı görmek için gittim. Masasında beraber oturduğu uçacak gibi nezih, mübarek bir zat vardı. Merak ettim, kim olduğunu sordum. Kapatılan Ayasofya Camii’nin ikinci imamı Tahir Efendi olduğunu söylediler. Cami kapatılalı 4 yıl olmuştu, daha müzeye çevrilmemiş, sadece kapatılmıştı.” şeklinde konuştu.

İkinci Dünya Savaşı nedeniyle memleketlerine gittiklerini, 1945 yılında savaşın bitmesi üzerine tekrar İstanbul’a döndüklerini belirten Fırıncı, şöyle devam etti:

“Ayasofya’yı ziyaret ettik. Babam böyle şeylere çok meraklıydı, çocuklarını da götürürdü. Hatta o esnada Kariye Camii ibadete açıktı, orada namaz kıldık. Sonra Ayasofya’ya geldik ki zemin hendeklerle kazılmış vaziyette. Tarihi şeyler aramak için parça parça kazılmıştı. Üzerinde Hazreti Ali, Hazreti Ebubekir, Hazreti Ömer yazan bu büyük levhalar yerdeydi. Sonra öğrendik ki levhaları buradan çıkarmak istemişler ama o kadar büyük yapılmış ki kapılardan sığmamış, çıkaramamışlar. 1950’den sonra Demokrat Parti devrinde levhalar yeniden asıldı. O zamandan beri namaz kılınamadığı için milletimizde daima gurbet hissi oluştu.”

Mehmet Fırıncı hoca, bu tarihten sonra yurt dışından gelen kişileri gezdirmek için sıklıkla Ayasofya’ya geldiğini ancak namaz kılmak istediklerinde görevlilerin müsade etmediğini anlatarak, “1950’den sonra o hendekler kapatılmıştı. Müze olarak açıktı ve hep ziyaret ettik ama bir defa namaz kılmayı bile çok arzu ettiğimiz halde buradaki görevliler müsaade etmiyordu.” dedi.

Yıllar sonra Ayasofya’nın cami olduğunu anlatan Fırıncı, “Ayasofya Camii oldu, çok şükür. Muhterem Cumhurbaşkanımızın davetiyle ilk cuma namazına katıldık. Cumhurbaşkanımız hakikaten hukuka dayalı olarak Danıştay’ın kararını bekledi. O karar çıkar çıkmaz kendisi de kararını verdi. Camiye çevrilmesi için diyanete devretti.” diye konuştu.

Nur Cemaati Mehmet Fırıncı Abi’sini kaybetti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!