G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO35,00
GBP40,98
BIST9.104,97
GR. ALTIN2.326,32
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Normalleşme sonrasında esnafın yüzü gülmedi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haziran ayından itibaren yeni normalleşme adımları kapsamında açılan dükkanlarda esnaf beklediğini bulamadı. Vatandaşların hijyen endişesinden dolayı restoran ve berberleri tercih etmemesi esnafın borçla açtığı belini iyice büktü. İşte Türkiye’nin dört bir yanından esnafların dertleri.

İsmail AKIN

Kemal ATLAN

Ali Ekber ŞEN

İlker KILIÇASLAN

Evren DEMİRDAŞ

Yeni normalleşme adımları kapsamında yaklaşık 40 gündür Türkiye’deki esnaflar kapılarını açtı. 3 aydır biriken kiralarını, ödemelerini ve çalıştırdıkları personelin maaşlarını ödeyemeyen esnafın yüzü yeni normalleşmede de gülmedi. Ticari olarak aradığını bulamayan esnaf kara kara düşünüyor. İşte, Antalya, Eskişehir, Mersin, Manisa ve Elazığlı esnafların pandemi borçları ile imtihanı…

ANTALYALI ESNAF: DÜKKANIMI AÇTIM AMA İŞ YOK

Antalyalı berber Adem Güzelyurt, borçlarının pandemi süresince biriktiğini belirterek, “Dükkanım uzun bir süre kapalı kaldı. Bu yüzdende dükkan kirası, BAĞ-KUR, kredi ve diğer borçlarım birikti. Dükkanımı açtım ama iş yok. İnsanlar berbere girmeye korkuyor. Birçok berber arkadaşım siftah yapmadan dükkan kapatıyor. Benim iş yerime ise günde birkaç kişi geliyor. Gelen müşteriler ise dükkanın giderini dahi karşılamıyor. Bir de bunun yanında dezenfektan için aldığımız malzemelerin maliyeti eklendi. İşlerimiz çok kötü. Ne kadar dayanabileceğimizi bilemiyoruz.  Acil olarak esnafa yardım edilmesi lazım. Aksi takdirde birçok esnaf dükkanına kilit vurmak zorunda kalacak” şeklinde konuştu.

ESKİŞEHİRLİ ESNAF: MÜZELER AÇILMADI, TURİST GELMİYOR

8 yıldır Eskişehir’in tarihi bölgesi Odunpazarı’nda hediyelik eşya satışı yapan Ayla Özbey, normalleşme süreciyle birlikte umdukları işi bulamadıklarını söyledi. Özbey, “Haziran ayının başında başlayan normalleşme süreci ile bizler umduğumuzu bulamadık. Esnaflar için bir normalleşme söz konusuyken bizim işletmemizin bulunduğu tarihi Odunpazarı bölgesindeki belediyelere ait müzeler daha açılmadı. Müzelerin açılmaması, insanların şehirlerarası otobüslerde yaşadıkları sıkıntıları da göz önünde bulundurursak şehrimize hiç turist gelmiyor diyebiliriz. Turist gelmeyince de bizim işlerimiz olmuyor. Ev kira, dükkan kira. Yaklaşık 4 aydır borçla geçiniyoruz. Turistleri şehrimize çekecek adımlar biran önce atılmalıdır. Bunların başında da corona virüsü nedeniyle kapanan müzelerin açılmasıyla başlanmalıdır” dedi.

MERSİNLİ ESNAF: ÇARKIMIZ KREDİ İLE DÖNÜYOR

Mersinli kundura tamircisi Ayhan Kuş, kiradan muaf olmak istedikleri talebinde bulundu. Kuş, “Durum hala berbat. İlk iki ay sefilleri oynadık normalleşmeye döndükten sonra bir iki gün kıpırdanma yaşandı. Ama şimdi yine aynı durum esnaf ne masrafını ne de elaman ücreti ödeyebilir. Devletin yaptığı üç aylık ertelemeyi SGK ve vergi ödemelerini üç ay daha uzatmasını bekliyoruz. Belediyeye kira ödüyoruz, bir yıl kiradan muaf olmak istiyoruz.  Çarkımız esnaf kefalet ve bankalardan kullandığımız kredilerle dönüyor. Günü böyle kurtarıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Pandemi başlangıç süreciyle şimdi arasında bir fark yok. Milletin cebinde parası yok” diyen Kuş, “Pandemi sürecinde temel gıdaya yüklenen vatandaşın cebinde para kalmadı, ekstra masraflar yapmıyor. Berberi, kuaförü fotoğrafçısı müzisyenler aylarca işsiz kaldı iş yapamadı. Hala bunlarda kısıtlama sürüyor. Düğün salonlarında, dolmuşlarda sosyal mesafe uygulaması devam ediyor. Bunlar bizlere olumsuz etkileyen etkenler vatandaş sokağa çıkmıyor. Nihayetinde bu durumda ekonomiyi kilitliyor, artı yaz sezonu olduğu için ya denizde ya yaylalarda ikince bir etkende bu durumdur” sözlerini kaydetti.

MANİSALI ESNAF: GÜNÜ KURTARMA DERDİNDEYİZ

Manisalı Berber Mustafa Atadil (38), de esnaf olarak yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı.“Covid-19 salgını öncesi zaten işlerimiz sıkıntıdaydı. Gelir ve giderlerimizi zor karşılıyorduk. Covid-19’da iş yerlerimiz uzun bir süre kapalı kaldı. Bu dönemde büyük sıkıntıya girdik. Devlette esnafa yeteri kadar destek sağlamadı. Normalleşme dediler. Ama biz hala normalleşemedik. Müşteri potansiyelimiz yüzde 50 oranında düştü. Sistemimizi hala oturtamadık. Esnaf hala sıkıntıda. Artık, günü nasıl kurtarabiliriz düşüncesindeyiz. Sanırım uzun bir süre böyle devam edecek. Devlet artık sıkıntıda olan esnaf tam destek versin. Yoksa uzun bir süre yaşadığımız sıkıntıları kaldıramayız.”

ELAZIĞLI ESNAF: HİÇBİR OLUMLU GELİŞME YAŞANMADI

Elazığlı esnaf Özgür Bal’da normalleşme sürecinde işlerinde olumlu bir gelişme yaşanmadığını belirterek, “Vatandaşın alim gücü düştüğünden dolayı günlük ciromda yüzde 50 düşüş oldu. Bununla beraber elektrik ve gıda malzemelerine yüzde yüz zam geldi bu da doğal olarak bizim gibi küçük esnafı ekonomik olarak kötü etkiledi. İktidarın süreci yanlış yürümesinden dolayı bu sorunları yaşadığımız düşünüyorum. İleri ki günlerde de bu sıkıntılarımızın daha da artacağını tahmin etmek benim acımdan hiç zor değil” dedi.

Normalleşme sonrasında esnafın yüzü gülmedi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!