G-CV0ZL47F6D
USD32,29
EURO34,79
GBP40,60
BIST10.279,08
GR. ALTIN2.401,07
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

NGS sahasına, Kazakistan Cumhuriyeti heyetinden ziyaret

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NGS sahasına, Kazakistan Cumhuriyeti heyetinden ziyaret / Haberin Peşinde Urfa

Kazakistan Cumhuriyeti’nin yasama ve yürütme makamları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Akkuyu Nükleer Gün Santrali(NGS) sahasına ziyarette bulundu.

Kazakistan Cumhuriyeti’nin yasama ve yürütme makamları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Akkuyu Nükleer Gün Santrali(NGS) sahasına ziyarette bulundu.

Akkuyu NGS inşaat bölgesine, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un bir iştiraki olan “Rusatom Uluslararası Ağ” şirketinin desteğiyle düzenlenen ziyarete Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Meclisi milletvekilleri Dyusenbai Turganov ve Kudaibergen Yerzhan, Enerji Bakan Yardımcısı Zhandos Nurmaganbetov, Almatı Bölgesi Akim Birinci Yardımcısı Lazzat Turlashov ve bazı yetkililer olmak üzere 22 temsilci katılım sağladı.

Akkuyu NGS inşaat bölgesine yapılan ziyaretin ilk gününü alanda geçiren heyet üyeleri, zorunlu güvenlik kurallarına ilişkin bilgilendirmenin ardından inşaat yöneticileri eşliğinde projenin ana ulaşım merkezi olan Vostochny Deniz Kargo Terminali’ni, nükleer santral için büyük boyutlu ekipmanların geçici olarak depolandığı alanı, ikinci ünitenin pompa istasyonu inşaat alanını, bağlantı parçaların üretildiği atölyeyi gezdiler. Ziyaretçiler inşaat sahasının panoramik bir şekilde göründüğü alanının en yüksek noktasından da sahayı izledi.

Şantiyeyi gezen ziyaretçiler Akkuyu Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, NGS Direktörü Sergey Butskikh, NGS Müdür Yardımcısı Dmitry Romanets, Rusatom International Network Şirketi Başkanı Vadim Titov ile projede çalışan Kazak görevlilerle bir araya geldi.

Akkuyu Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, ziyaretçileri şantiyede görmekten mutluluk duyduğuna değinerek, “Umarım iş birliği atmosferini, yaratıcılığı, mühendislik yeteneklerini görme fırsatı oluşmuştur. Akkuyu NGS, dünyada Yap-Sahip Ol- İşlet modeline göre uygulanan ilk ve tek nükleer güç santrali projesidir. Türkiye’nin geçen yüzyılın ortalarından beri nükleer enerji geliştirmeyi planlamasına rağmen, Akkuyu NGS Türkiye Cumhuriyeti’ndeki ilk nükleer santrali olacaktır. Türkiye’nin nükleer enerjide yolculuğunun başlangıcı, 2010 yılında Rus teknolojisi ile dört üniteli Akkuyu NGS inşaatının hükümetler arası anlaşmanın imzalanması ile gerçekleşti.” ifadelerinde bulundu.

Akkuyu NGS projesinin uygulanmasının ayrıntıları hakkında sunum yapan Sergey Butskikh, proje modeli, ana ekipmanın teknik özellikleri, inşaatın ana aşamaları ve projenin bölgenin kalkınmasına katkısı hakkında detaylı bilgiler paylaşmasının ardından Vadim Titov da ziyaretin katılımcılarına, Rosatom’un diğer ülkelerdeki deneyimini anlatmasıyla ziyaretin resmi bölümü sona erdi.

“Bölgede işsizlik ortadan kalktı”

Ziyaretin ikinci gününde Silifke’de bulunan konuklar, bölgenin yönetim ve çeşitli kuruluşlarının temsilcileriyle Ticaret ve Sanayi Odası merkez binasında bir araya geldi. Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok, Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaatının başlamasıyla bölgedeki olumlu değişimleri şöyle anlattı: “Bölgede daha önce işsizlik varken, şu an böyle bir problem ortadan kalktı.  Kentsel altyapının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar sürdürülüyor, yeni toplu konutlar inşa ediliyor, okulların inşa edilmesi planlanıyor. İlerleyen yıllarda nükleer santralde çalışacaklar için bir konaklama tesisi yapılması planlanıyor.”

Rus nükleer bilimciler ve bincilerce inşaatçının bölgeye gelmesiyle yerel işverenlerin yeni bir gelişme aşamasına ulaştığını belirten Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, sanayi ve tarım işletmeleri, bölgenin hızla artan nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için yeni teknolojilere öğrenip ve üretim hacmini de arttırmayı hedeflediğine değindi.

“Bayram kutlamasının önemli bir parçasıydı”

Akkuyu NGS şantiyesine en yakın yerleşim yeri olan Büyükeceli köyünün cami imamı Hasan Sümbül, Rus inşaatçılarının ülkenin geleneklerine ve dini bayramlarına büyük saygı duyduğunu kaydederek şunları söyledi: “Akkuyu NGS’nin yönetim temsilcileri, Kurban Bayramı vesilesiyle şantiyede yüzlerce Türk inşaatçının bayramını kutladı. Öğle namazında ben de imam olarak NGS çalışanları ile konuşup onların bayramını kutladım. Bu, bayram kutlamasının önemli bir parçasıydı.”


Hibya Haber Ajansı

NGS sahasına, Kazakistan Cumhuriyeti heyetinden ziyaret

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!