G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO35,11
GBP40,87
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.310,90
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Milyonlarca öğrenci için milyarlık fon davası!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milyonlarca öğrenci için milyarlık fon davası! / Haberin Peşinde Urfa

Yoksul çocukların pandemide eğitime erişememesi hukukçuları harekete geçirdi. 

EBA’ya 4 milyon öğrenci interneti, bilgisayarı ve televizyonu olmadığı için giremeyince gözler, 5 yıl önce kurulan, 11 milyar TL birikmesi gereken Evrensel Hizmet Fonu’na çevrildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Fondaki paralar, heder edilmediyse nerede?” diye sorarak, fondaki paraların yoksul çocukların eğitimi için kullanılması adına dava açılacağını söyledi.

Türkiye’deki en önemli 5 sorundan birinin eğitim olduğunu kaydeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, online yaptığımız görüşmede eğitimde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileriyle ilgili kapsamlı bir analiz yaptı.

11 milyar TL birikmesi gereken Evrensel Hizmet Fonunu Kemal Kılıçdaroğlu hatırlattı.

“PARALAR NEREDE?”

Eğitimdeki altyapı sorununun pandemide daha da derinleştiğini belirten Kılıçdaroğlu, sorunların çözümü için Evrensel Hizmet Fonu’nun kullanılmasını istedi. İnterneti/bilgisayarı olmayan 3 milyon 17 bin 718 ve televizyonsuz 754 bin 429 öğrencinin Eğitimde Bilişim Ağı (EBA) sistemini kullanamadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Evrensel Hizmet Fonu diye bir fon var. Eğer bu fondaki paralar da heder edilmediyse nerede?” diye sordu.

EVRENSEL FON DAVASI

Başkan Kılıçdaroğlu, “Toplanan paralarla, temel eğitim yapılabilir. İnternet sağlayıcı kurumların maliyeti bu fondan sağlanmalıdır. MEB’in de içinde olduğu bu fonun kullanımı için şimdi bir grup avukat dava açmak için hazırlık yapıyor. Dava kısa sürede açılacak ve Türkiye’de hukuk kaldıysa, bu dava kazanılır” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NUN EĞİTİME DAİR TESPİTLERİNDEN SATIR BAŞLARI…

– “DERSLİKLERİ 1 YILDA YAPARIZ”

“MEB’e saray müdahale etmezse, Türkiye’nin derslik sorununu 1 yılda çözeriz. Ankara, İstanbul, İzmir gibi 11 büyükşehirde ise derslik açığını 4 ayda bitiririz. 57 bin 340 dersliğe ihtiyacı olan MEB’e, ‘Bize yer gösterin yapalım’ diye başvurduk. El uzatıyoruz ama henüz yanıt gelmedi. Olumlu yanıt geleceğini de düşünmüyoruz.”

– “MEB’E EL UZATIYORUZ”

“İnternet erişimi, televizyonu olmayan çocuklarla ilgili sorunu çözebileceğimizi de bildirdik. Bu dilekçeye de, olumlu bir yanıt geleceği kanısında değilim. Bakanlık, uzattığımız eli sevinçle karşılamalıydı. Ama ortada sosyal devlet, bütçede para yok.”

– “SARAYDAKİ BİLİYOR”

“Eğitimden, tıbba her konuda her şeyi bir kişi biliyor. MEB ne kadar iyi olursa olsun, liyakat sistemi çökertildi. Uygulamadaki
aksaklıklar, artık yukarıya bile bildirilemiyorsa, o sistemden hayır beklenmez. Kararlar alınırken paydaşlara sorulmuyor. Eğitim Şurası bile 7 yıl önce toplandı.”

– “TALİMATSIZ KONUŞAMIYORLAR”

“92 bin öğretmen atanmıyor, dışarıda bekletiliyor. 942 bin 936 öğretmenden 101 bin 730’u sözleşmeli. Bakan tüm bunları yapamaz. Çünkü, saraydan gelen talimatla konuşuyor. Konuşmaya bile, ‘Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı’ diye başlıyorsa, bu ülkede sorunlar çözülemez.“

– “BİR KUŞAK DENEK OLDU”

“4+4+4 Sistemi, MEB’in içine konulan bir bombaydı. Eğitim Şurası’nda konuşuldu mu? Kalkınma Planı’nda var mı? Bakanlıkta görüşüldü mü? Hayır. Biri bile eğitimci olmayan 5 AKP milletvekili teklif etti, karar alındı. Bir kuşak denek olarak kullanıldı, yok edildi. Fatih Projesi, zaten MEB’in paralarını talan amaçlı bir rant projesiydi.”

EVRENSEL HİZMET FONU NEDİR?

– Türkiye’deki herkesin internete erişim, elektronik, sabit telefon, basılı/ elektronik telefon rehberi, acil yardım çağrısı,internet, deniz vb haberleşme hakkı 5369 sayılı yasa güvencesinde.

– 5369 5 yıl önce Türk Telekom satılınca çıktı ve bu fon da böyle kuruldu. Gelirini, işletmecilerden sağlıyor. Cumhurbaşkanı 3 yılda bir hizmet şartlarını değiştirebilir. İşletmeciler, uymak zorunda.

YILLIK GELİRİ 1.5 MİLYAR TL

– Bakanlar Kurulu’na her yıl bütçe ayrılıyor. 2019 Faaliyet Raporu’na göre; 2019’da işletmecilerden Evrensel Hizmet Gelirleri olarak 1 milyar 562 milyon TL para alınarak, fona aktarılmış.

– Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), fonda 5 yılda 11 milyar TL para biriktiğini ve fondaki paranın öğrencilerin eğitime erişim sorununu çözeceğini düşünüyor.

Milyonlarca öğrenci için milyarlık fon davası!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!