G-CV0ZL47F6D
USD32,25
EURO34,80
GBP40,44
BIST10.072,96
GR. ALTIN2.426,52
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Meyve ve sebzenin yarısı çöpe gidiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meyve ve sebzenin yarısı çöpe gidiyor / Haberin Peşinde Urfa

Gelişmiş ülkelerde üretilen meyve ve sebzenin yüzde 50’si hasat ve tüketim sırasında kaybediliyor.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, gelişmiş ülkelerde meyve ve sebzenin yüzde 50’ye yakınının hasat ve tüketim sürecinde kaybedildiğini söyledi. Özellikle yaş sebzenin pazara erişimi sırasında büyük kayıplar oluyor. Bu kayıplar da toprak ve su gibi giderek azalan sınırlı kaynaklarımızın kaybına neden oluyor” dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB), Antalya Tarım Konseyi (ATAK) ve Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “2021 Uluslararası Meyve Sebze Yılı İlk Yarı Değerlendirme Toplantısı” çevrimiçi olarak dün gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Selışık, meyve-sebzedeki kaybın sera gazı sorununu da artırdığını vurgulayarak, “İklim değişikliği riskini iyi yönetmemiz gerekiyor. Kayıp ve israf önlenirse sera gazı salımı da azalır” dedi. Selışık, dünya gıda üretiminin yüzde 80’inin, meyve sebze üretiminin yüzde 50’sinin küçük işletmeler tarafından gerçekleştirildiğini belirtirken, küçük üreticinin ürününü pazara ulaştırmada yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Bu sorunların sıkıntıların kooperatifler aracılığıyla giderilebileceğini belirtti.

ÜRETİM AZALACAK

Selışık, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bu yıl Türkiye’de sebze üretiminin geçen yıla göre yüzde 0.3 azalacağının tahmin edildiğini, meyve, içecek ve baharat bitkileri üretiminde yüzde 7.1 artış olacağının beklendiğini söyledi.

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ İNSANLARI AÇLIĞA İTİYOR

Londra merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, dünya genelinde her 1 dakikada 11 kişinin açlık nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi. Oxfam’ın “Açlık virüsü çoğalıyor” adlı raporunda, açlıktan ölen insan sayısının dakikada ortalama 7 kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüsü geride bıraktığı belirtildi. İklim krizi ve Covid-19 salgınının küresel gıda fiyatlarında yüzde 40’lık bir artışa neden olduğu ifade edilen raporda, bunun da insanları açlık sınırına ittiği vurgulandı. Salgının başından bu yana küresel ölçekli askeri harcamaların 51 milyon dolar arttığı kaydedilen raporda, bu rakamın Birleşmiş Milletler’in açlıkla mücadelede ihtiyaç duyduğu miktardan en az 6 kat daha fazla olduğu bildirildi.

Meyve ve sebzenin yarısı çöpe gidiyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!