G-CV0ZL47F6D
USD32,35
EURO35,11
GBP41,02
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.304,51
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Metabolik Cerrahinin Amacı ve Yapılan Ameliyatlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Metabolik Cerrahinin Amacı ve Yapılan Ameliyatlar / Haberin Peşinde Urfa

Metabolik Cerrahi için bilgi mi arıyorsunuz? Metabolik Cerrahinin Amacı ve Yapılan Ameliyatlar makalesine göz atın ve Metabolik Cerrahi hakkında daha fazla bilgi edinin 

Bir miktar yemek yediğimiz zaman yemek, sindirim için barsaklarımıza gönderilmektedir. Açlık yaşamsal öneme sahip ilkel bir içgüdüdür ve midede değil, barsaklarda çözülmektedir. Yemek ileuma(incebağırsağımızın alt kısımı)ulaştığında tokluk sinyalleri gönderilmekte, midenin boşalması

yavaşlamakta ve doygunluk hissi oluşmaktadır. Burada, doygunluk hissi ilk lokmayla değil, belli bir miktar yemek yendikten sonra oluşmaktadır. Kısıtlayıcı bariatrik ameliyatlar sadece yemek alımını engellemekte ve bağırsak doygunluğu sağlayamamaktadır. Bariatrik ameliyatlar ile oluşturulan Mekanik kısıtlama her kaşık yemek alımında yemek geçişini güçleştiren bir engeldir .

Oysa Metabolik cerrahi ile ileumun (incebağırsağın alt kısımı)öne alınması ve

ileal peptidlerin aktive edilmeleriyle yemek alımını değil, stoklamayı sınırlandıran “fonksiyonel kısıtlama” ve “metabolik doygunluk” un sağlanması mümkün olabilir.

*Metabolik cerrahi ile erken aşamalarda ileum kaynaklı iştah kesici nöropeptid hormonlar aktif hale gelmektedir. Eğer bağırsaktan gelen doygunluk sinyalleri çok zayıf veya çok geç gelirse, o zaman kişinin metabolik doygunluk oluşana kadar çok fazla miktarda yemek tüketmesi söz konusu olabilir.

İleumun(incebağırsağın alt kısmı) önealınması vasıtasıyla geçekleştirilecek ‘’fonksiyonel kısıtlama’’ ciddi

emilim bozukluklarına yol açmadan incebağırsak kaynaklı nöropeptidlerin salgılanmasını

sağlamaktadır. Bu peptidler sadece doygunluk hissi sağlamamakta, ayrıca insülin duyarlılığını da iyileştirmekte, glukagon (kan şekerini yükselten )hormonunun üretimini ve aktivitesini baskılamakta, endojen glukoz üretimi ve serbest yağ asitlerinin salgılanmasını da azaltmaktadır.Bu da tip 2 şeker hastalarında iyileşme sağlamaktadır.

tip 2 şeker hastalığında ve metabolik sendrom bileşenlerinde iyileşme sağlarken aynı zamanda vücutta herhangibir vitamin ve mineral eksikliğini oluşturmamalıyız.

Şu an için ciddi emilim bozukluğuna yol açmadan fonksiyonel kısıtlamayı sağlayabilecek yayınlanmış iki cerrahi seçenek bulunmaktadır.

Bunlar Transit Bipartisyon (TB) ve İleal Transpozisyon Her iki ameliyat da laparoskopik yöntemle ve ghrelin seviyesinin düşürülmesi, peptik ülserden korunması, kalori alımının azaltılması ve midenin genişlenmesinin önlenmesi için sleeve gastrektomi ile birlikte gerçekleştirilmektedir. Fakat her iki teknik de farklı stratejiler kullanmaktadır.

Transit Bipartitiom’da ise bütün ileum antruma getirilerek distal aktivite geliştirilmekte, duodenal güzergâha dokunmadan buradaki yemek geçişinin yönü değiştirilmekte, böylece proksimal aktivite azaltılmaktadır –ki bu sayede malabsorbsiyon riski daha da minimize edilmektedir

IT’de ileumun bir bölümü hemen midenin sonrasına taşınarak distal ince barsak aktivitesi maksimuma, duodenumu yemek girişine kapatarak ise proksimal aktivite minimuma getirilmektedir.

Her iki prosedür de fonksiyonel (mekanik değil) kısıtlamayı hedeflemektedir ve malabsorbsiyonu yararlı bir amaç olarak benimsemek yerine, bu durumdan sakınmaya çalışmaktadırlar.

Sonuç olarak, metabolik cerrahi gelişim halindedir ve çalışmalar bir sonraki adımda daha farklı sonuç ve gelişmelerin önünü açacaktır.

Metabolik Cerrahinin Amacı ve Yapılan Ameliyatlar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!