G-CV0ZL47F6D
USD32,28
EURO34,79
GBP40,64
BIST10.293,58
GR. ALTIN2.408,49
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Merkez Bankası Katar Riyali’ni rezerve ekledi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Katar Merkez Bankası ile swap anlaşması yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ek 10 milyar dolar karşılığı Katar Riyali’ni rezervlerine ekledi. Anlaşmanın duyurulduğu 20 Mayıs’ta TCMB’nin brüt rezervi 84,1 milyar dolardan 93,2 milyar dolara yükseldi. Son iki ayda TCMB’nin brüt rezervleri 22,5 milyar dolar azalmıştı.

Ankara uzun süredir aradığı döviz-TL takasını (swap) Katar’da bulurken, Merkez Bankası (TCMB) bilanço verileri anlaşmayla birlikte rezervin arttığı gösteriyor.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 18 Mayıs’ta 580,4 milyar TL (84,1 milyar dolar) olan TCMB’nin dış varlıkları (brüt rezerv), 20 Mayıs’ta 639,4 milyar TL’ye (93,2 milyar dolar) yükseldi. Artış 59 milyar TL oldu. (9,1 milyar dolar).

TCMB’nin KATAR’DAKİ HESABINA YATTI

Katar ile yapılan swap anlaşmasına göre, Katar Merkez Bankası’nın TCMB’deki hesabında 15 milyar dolar karşılığı TL, TCMB’nin Katar Merkez Bankası’ndaki hesabına 15 milyar dolar karşılığı riyal yatırılacaktı.

ABD’den olumlu yanıt alamayan ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) da kapısını çalmayacağını açıklayan Türkiye’nin bir süredir İngiltere, Japonya, Katar ve Çin ile görüştüğü basına yansımıştı.

TCMB 20 Mayıs’ta bir açıklama yaparak Katar Merkez Bankası arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşmasının yenilendiğini duyurmuştu. TCMB, söz konusu anlaşmanın tutarının 5 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyalinden 15 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltildiğini belirtmişti.

REZERVLER İKİ AYDA 20 MİLYAR DOLAR ERİMİŞTİ

Türkiye, diğer birçok gelişmekte olan ülke gibi, corona virüsü salgınıyla birlikte ihracat ve turizm başta olmak üzere döviz gelirlerinin sert şekilde düşmesi, yabancıların finansal varlıklarını satıp ülkeden çıkması ve rezervlerde iki ayda yaklaşık 20 milyar dolarlık düşüş nedeniyle swap anlaşması arayışına girmişti.

Sozcu.com.tr’ye konuşan eski TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz, Katar ile swap anlaşmasının rezervleri artırması açısından olumlu olduğunu ancak döviz ihtiyacının karşılanmış olmayacağını, Katar Riyali’nin dolara çevrilmesinin zor olacağını belirtmişti.

TCMB’nin toplam rezervleri 8 Mayıs itibarıyla 85,8 milyar dolara gerilerken, rezervlerde Şubat sonundan bu yana kayıp 22,6 milyar dolara ulaşmıştı.

Merkez Bankası Katar Riyali’ni rezerve ekledi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!