G-CV0ZL47F6D
USD32,48
EURO34,77
GBP40,77
BIST9.530,47
GR. ALTIN2.477,69
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Meme kanseri nasıl anlaşılır? Meme kanseri belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meme kanseri nasıl anlaşılır? Meme kanseri belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? / Haberin Peşinde Urfa

Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen meme kanseri günümüzde yüksek oranda görülen kanserler arasında yer alır. Geçmişe oranla ölüm oranının azaltılmaya çalışıldığı meme kanseri hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki meme kanseri nasıl olur? Meme kanseri belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Haberin detayında meme kanserine dair her şeyi bulabilirsiniz.

Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen meme kanseri günümüzde yüksek oranda görülen kanserler arasında yer alır. Geçmişe oranla ölüm oranının azaltılmaya çalışıldığı meme kanseri hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki meme kanseri nasıl olur? Meme kanseri belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Haberin detayında meme kanserine dair her şeyi bulabilirsiniz.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Meme dokusundaki hücrelerin çeşitli sebeplerden ötürü mutasyona uğramasıyla oluşan tümöre meme kanseri denir. Oluşan tümör önce ortaya çıktığı dokuyu sonra etrafına sıçrayarak tüm bölgeye zarar verir. Erken tedavi edilmediğinde uzuv kaybına yol açan meme kanserinin yıllar önce oldukça zor bir tedavi süreci vardı. Ancak gelişen teknoloji ve bilinçli insan sayısı ile erken evrede teşhis edilmeye başlandı. Kadın hastalığı olarak görülse de aslında meme kanseri yüzde 1 oranda erkeklerde de görülür. 40 yaş sonrası görülme sıklığı artan meme kanseri, genetiksel, sağlıksız beslenme ve kötü alışkanlıkların tetiklediği ciddi bir rahatsızlıktır. Süt kanallarındaki hücrelerin deforme olması sonrası meme lenflerine dağılmasıyla kanser riskini artırır. Henüz küçük bir kitle halinde teşhis edildiğinde tedavisi daha kolay olan meme kanseri hastanın vücut yapısına da ciddi hasarlar bırakabilir. İki tip meme kanseri vardır. Birincisi noninvaziv diğeri ise invazivdir. Noninvaziv yayılma göstermez. Tedavi sürecinden de hemen olumlu sonuçlar vererek vücut bozulmasının önüne geçer. İnvaziv ise kanalları tıkayan çabuk yayılır. Görüldüğü meme dışında diğer memeye kadar yayılabilir. Türkiye’deki kanser istatistiklerine göre de meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olup, kadınlarda gelişen tüm kanserlerin yüzde 25’ini oluşturuyor. Yürekleri ferahlatan haber ise tedavideki büyük gelişmeler sayesinde erken tanı konulduğunda meme kanserinde tam şifa sağlanabilmesi… Konuyla ilgili  Medipol Mega Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Pelin Basım, muhabirimiz Müge Çakmak’ın sorularını yanıtladı.

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Meme etrafında hissedilen hareketli kitle

Göğüsler arasında görülen asimetrik bozukluk

Göğüsün ve göğüs ucunda kırışıklık

Göğüs etrafında kızarıklık ve egzama benzeri yaralar

Göğüs ucunun yönünün bozulması

Şiddetli göğüs ağrıları ve koltuk altına doğru sertlik 

Meme şeklinde düzensiz şişlik gibi belirtilerle kendini gösterir. 

MEME KANSERİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Erken dönem fark edilen kanserin tedavisi oldukça kolaydır. Bu yüzden aile öyküsünde olanların değil herkesin mutlaka altı ayda bir tüm kontrolleri yapması gerekir. Muayene bu bakımdan önemlidir. Ayrıca bilinçli insanlarında kendi kendilerini kontrol etmesi kanserin yayılmasını engelleyebilir. İlk evresinde fark edilen meme kanserinde ilaç tedavisi uygulanarak hücreler yenilenir. Diğer evrelerde ise doktor daha farklı yöntemler uygular. Bazen tümörün yayılmaması için uzuv olduğu gibi alınır. 

MEME KANSERİNDEN KORUNMA YOLLARI

Erken müdahale edilmediğinde özellikle kalça ve omurga kemiklerinin yanı sıra akciğer ve karaciğere kadar ciddi rahatsızlıklara zemin hazırlar. Bu yüzden uzmanlar hemen hemen herkesin tehlike altında olduğu meme kanseri için bazı açıklamalarda bulundu. Hayat tarzının kanserin oluşması, çoğalması ve yayılmasında etkili olduğunu vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Rafet Yiğitbaşı, önüne geçmek için bazı önerilerde bulundu.

Aile öyküsünde kanser olup olmadığı kontrol edilmeli.

Günümüzde çalışma şartlarındaki ağır kurallar kişinin stres oranını artırır. Bu durum kanser hastalıklarına kolayca davetiye çıkarır. Stresten uzak daha sağlıklı ortamlar seçilmeli.

En önemli durum beslenmedir. Sağlıksız beslenme sadece meme kanseri değil diğer tüm kanserleri tetikler bu yüzden uzmanlar kişilerin antioksidan oranı yüksek ve vitamin mineral açısından zengin bir beslenme yöntemi tavsiye eder. 

Düzenli yürüyüş ve yüzme tüm sinir sistemini hareketlendirdiğinden hücrelerin deforme riskini azaltır. 

Kozmetik ve kimyasal içeren ürünlerden uzak durmakta fayda var.

Kafein ve nikotin maddelerin hücrelerin mutasyona uğrama oranını artırır. Bu maddeleri içeren besinler tüketilmemeli. 

20 yaşlarından sonra düzenli olarak elle kontrol yapılmalı ve kişinin en az bir kez tüm kontroller için uzmana başvurmalı.

meme kanseri tedavisi,meme kanseri belirtileri,meme kanseri kimlerde görülür,meme kanseri neden olur,meme kanserinden korunma yolları

Meme kanseri nasıl anlaşılır? Meme kanseri belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!