G-CV0ZL47F6D
USD32,47
EURO34,56
GBP40,47
BIST9.560,08
GR. ALTIN2.473,04
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Manisa Tabip Odası: Sağlık çalışanlarının ruhsal dengeleri bozulmaya başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Manisa Tabip Odası: Sağlık çalışanlarının ruhsal dengeleri bozulmaya başladı / Haberin Peşinde Urfa

Türkiye’de 1 Haziran’dan itibaren başlayan normalleşme sürecinin ardından her geçen gün artan Covid-19 vakaları sebebiyle, ön safhalarda mücadele eden sağlık çalışanlarının birçoğunun ruhsal dengelerinin bozulduğuna dikkat çekiliyor. Manisa Tabip Odası Başkanı Psikiyatrist Şahut Duran, pandemi sürecinin kamu hastanelerinde iyi yönetilmediğini ifade ederek, artan iş yükü sebebiyle sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromu yaşadığını ve birçok sağlık çalışanının psikiyatriden destek almaya başlarken, bir kısmının ise dayanamayıp istifa ettiğini ya da emekliliklerini istediğini söyledi. 

Türkiye’de son bir aydır artış gösteren Covid-19 vakaları sebebiyle hastanelerde artan yoğunluk sağlık çalışanlarının bir taraftan iş yükünü artırırken, bir taraftan da tükenmişlik sendromu yaşamasına sebep olmaya başladı.

Manisa’ya yaklaşık 5 bine yakın vakanın bulunduğunu ve hastanelerin dolu olduğunu ifade eden Manisa Tabip Odası Başkanı Psikiyatrist Şahut Duran, hastanelerdeki iş yükünün artmasıyla birlikte sağlık çalışanlarının ruhsal dengelerin bozulmaya başladığını ifade etti.

Pandeminin başladığı ilk dönemlerde sağlık çalışanlarının ruhsal sıkıntı yaşamaması için Manisa İl sağlık Müdürlüğü ve Psikiyatri Derneği tarafından ruhsal destek birimi kurulduğunu ifade eden Manisa Tabip Odası Başkanı Duran, virüsün ilk zamanlarında hiç talep olmadan sağlık çalışanlarının telefonla aranarak psikolojik destek verildiğini ifade etti.

Manisa Tabip Odası Başkanı Psikiyatrist Şahut Duran FOTO:SHA

“VAKALAR ARTINCA RUHSAL ÇÖKÜNTÜDE ARTTI”

Son aylarda Manisa’nın da içinde bulunduğu birçok ilde Covid-19 vaka sayılarının artış gösterdiğini ve hastanelerde yaşanan yoğunluk sebebiyle özellikle sağlık çalışanlarında ruhsal çöküntü başladığını ifade eden Manisa Tabip Odası Başkanı Duran, tükenmişlik sendromu yaşayan sağlık çalışanlarının bir çoğunun psikiyatristlerden yüz yüze destek almaya başladığını söyledi.

Manisa Tabip Odası Başkanı Duran yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Vakalar her geçen gün artamaya başlayınca sağlık çalışanlarında bir rapor alma istediği doğmaya başladı. İş yoğunluğunun artması, pandemi ile mücadele sağlık çalışanlarını hem fiziki olarak yıprattığı gibi, hem de ruhsal yönde de yıpratmış durumda. Kimisi ailelerinden ve sevdiklerinden uzak, kimisi yeri geldiğinde mesaisinin üstünde çalışması sebebiyle ruhsal bir çöküntü içerisine girdi.

Bizim daha önceden öngördüğümüz problem bunlardı. Bunun için uyarılarda bulunuyorduk. Eğer sağlık çalışanlarını bu yoğun tempoda ve bu koşullarda çalışmaya devam edelerse tükenmeye başlayacaklarını bir çok platformda gündeme getirdik.

Sağlık çalışanlarımız tükenmeye başladı. Tükenmişlik sendromu yaşıyorlar. Bu da bir tıbbi bozukluktur. Eğer artışın önüne geçilmez ve vaka sayılarında artış daha da yükselirse sağlık çalışanlarının ruhsal dengeleri daha da bozulmaya başlayacak ve önümüzdeki haftalarda psikiyatri kliniklerine başvuran sağlık çalışanı sayısında bir artış olacak’’.

“YA İSTİFA EDİYOR YA DA EMEKLİLİĞİNİ İSTİYORLAR’

Oda Başkanı Duran yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Yaşanan bu yoğun tempoya dayanamayan ve ruhsal çöküntü içerisine girmeye başlayan birçok sağlık çalışanı istifa etmeye başladı. Bu istifalar artık görevlerini yapmakta zorlandıklarının belirtisidir.

Göğüs hastalıklarından birçok hekimin istifa ettiğini biliyoruz. Kent merkezindeki çeşitli hastanelerde 3 tane, Turgutlu ilçesinde 2, Salihli ilçesinde 1 hekim vaka artışlarından kaynaklanan iş yoğunluğu sebebiyle istifa ettiler. Kimileri ise daha önceden emekli olmayı düşünmeyen ancak pandemi sebebiyle emekliğini isteyen sağlık çalışanlarımız…

Emekli olan veya istifa eden arkadaşlarımızla elimizden geldiği kadar görüşüyorum. Kendilerince haklı sebepleri var. İstifa eden veya emekli olan bazı doktorlar özel hastanelerde çalışmaya başladı. Bu gösteriyor ki kamu hastanelerinde pandemi süreci iyi yönetilemiyor.”

Manisa Tabip Odası: Sağlık çalışanlarının ruhsal dengeleri bozulmaya başladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!