G-CV0ZL47F6D
USD32,58
EURO34,80
GBP40,41
BIST9.693,46
GR. ALTIN2.500,79
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Maliye’den özel okullardaki KDV indirimi için kritik karar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maliye’den özel okullardaki KDV indirimi için kritik karar / Haberin Peşinde Urfa

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, özel okullarda KDV indiriminin nasıl uygulanacağına dair kritik bir özelge yayımladı. Türkiye Özel Okullar Derneği’nin sorularına yanıt verilen özelgede, KDV indirimine ilişkin karar çıkmadan önce düzenlenen faturalar için indirimin hangi yolla yapılacağı tarif edildi. Özelgede ayrıca, yemek, servis taşımacılığı ve yurt hizmetlerinin ayrı hesaplanması gerektiği belirtildi. Mali hukukçu Doç. Dr. Murat Batı, “Yemek bedelleri için 1 Ocak 2021 (bu tarih dahil) tarihinden itibaren, servis taşımacılığı ve yurt hizmetleri için ise yeni bir düzenleme yapılmadığı sürece hiçbir şekilde Cumhurbaşkanı Kararı ile getirilen %1’lik KDV indiriminden yararlanılamayacaktır” dedi. 

Resmi Gazete’de 30 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile özel okullarda yüzde 8 olan KDV yüzde 1’e indirilmişti. Özel üniversiteler için de geçerli olan kararda, indirimin 1 Eylül 2020-30 Haziran 2021 tarihleri arasında arasında verilecek eğitim-öğretim hizmetleri için geçerli olacağı belirtilmişti.

Özel okul ücretini peşin ödemiş olanların, hatta bu dönem için fatura düzenlemiş olanların bu indirimli orandan yararlanıp yararlanamayacağı, iade alınıp alınmayacağı sık şekilde soruldu.

MALİYE’DEN ÖZEL OKULLAR DERNEĞİ’NE YANIT

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, önceki gün yayımladığı özelge ile söz konusu karara ilişkin Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Derneği’nin şu sorularına yanıt verdi:

“1 Eylül 2020 ila 30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilecek eğitim ve öğretim hizmetlerine ilişkin olarak 1 Eylül 2020 tarihi öncesinde faturası düzenlenen avans niteliğindeki ödemelere uygulanan yüzde 8 oranındaki KDV’nin yüzde 1 olarak düzeltilip düzeltilemeyeceği,

– düzeltmenin olması durumunda aradaki farkın iadesinin nasıl yapılacağı,

– Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği uyarınca, okul yönetimleri tarafından doğrudan ve-veya dışarıdan hizmet temin edilmesi yoluyla eğitim hizmeti yanında verilen yemek, servis gibi hizmetlerin ayrıca ücretlendirilmesi nedeniyle bu işlemler için eğitim hizmetlerine yönelik tek bir fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği ile bu hizmetlerin faturada ayrıca gösterilmesi halinde KDV oranlarının nasıl uygulanacağı,

– Öğrenci servis ve yurt hizmetlerinde hangi oranda KDV uygulanması gerektiği hususlarında bilgi talep edilmektedir.”

YEMEK, SERVİS VE YURT ÜCRETLERİ AYRI

Özelgede, özel okullarda Cumhurbaşkanlığı Kararı öncesinde (30 Ağustos’tan önce) 1 Eylül 2020-30 Haziran 2021 eğitim dönemine ilişkin düzenlenen faturalardaki yüzde 7’lik KDV farkının gider pusulasıyla iade edilebileceği ve indirim olarak dikkate alınabileceği belirtildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi’den mali hukukçu Doç. Dr. Murat Batı, kararı sozcu.com.tr’ye değerlendirdi.

Batı, “Bu KDV indirimi sadece eğitim-öğretim faaliyeti içindir. Okullarda verilen yemek bedelleri, servis taşımacılığı hizmeti ve yurt hizmet bedelleri, bu fiyata dahil ödeme yapıldıysa bunlar ayrıştırılarak yüzde 1 indirimli KDV’nin hesaplanması gerekmektedir” dedi.

Buna göre; okullarda verilen yemek bedelleri için 31 Aralık 2020 tarihine kadar 2007/13033 sayılı BKK’nın geçici 6’ncı maddesi uyarınca yüzde 1 KDV, 1 Ocak 2021 (bu tarih dahil) tarihinden itibaren ise yüzde 8 KDV uygulanacak.

Öğrenci servis taşımacılığı ve barınma amaçlı yurt hizmet tutarları için ise tüm dönem için yüzde 8 KDV oranı uygulanacak.

Yani yemek bedelleri için 1 Ocak 2021 (bu tarih dahil) tarihinden itibaren, servis taşımacılığı ve yurt hizmetleri için ise yeni bir düzenleme yapılmadığı sürece hiçbir şekilde Cumhurbaşkanı Kararı ile getirilen %1’lik KDV indiriminden yararlanılamayacaktır.

Maliye’den özel okullardaki KDV indirimi için kritik karar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!