G-CV0ZL47F6D
USD32,33
EURO35,07
GBP40,96
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.307,64
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Maca kökü denir? Maca turpunun faydaları nelerdir? Maca tozu ne işe yarar?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maca kökü denir? Maca turpunun faydaları nelerdir? Maca tozu ne işe yarar? / Haberin Peşinde Urfa

Turpa benzediği için maca turpu olarak bilinir ancak asıl adı maca köküdür. Güçlü potasyum, kalsiyum ve demir barındırır. Vücudun takviye ihtiyacını gideren maca kökü özellikle adet dönemlerinde kadınların yaşadığı şiddetli kramp ağrılarını giderir. Gerekli enerjiyi sağlayan maca kökü ya da maca turpu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Maca turpunun faydaları nelerdir? Maca tozu ne işe yarar?

Turpa benzediği için maca turpu olarak bilinir ancak asıl adı maca köküdür. Güçlü potasyum, kalsiyum ve demir barındırır. Vücudun takviye ihtiyacını gideren maca kökü özellikle adet dönemlerinde kadınların yaşadığı şiddetli kramp ağrılarını giderir. Gerekli enerjiyi sağlayan maca kökü ya da maca turpu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Maca turpunun faydaları nelerdir? Maca tozu ne işe yarar?

Yüzyıllardır doğurganlığı artırdığı için bitkisel tedavilerde kullanılan maca kökünün inanılmaz faydaları vardır. Turpa benzeyen bu kök kurutularak toz haline getirilip tüketilir. Çay olarak tüketilen bu kök, pişmiş yemeklere, salatalara, içeceklere ve zayıflamak amacıyla tüketilen yoğurtlara eklenebilir. Lepidium meyeni olarak bilinen maca turpu bazı yörelerde maka turpu olarak da adlandırılır. Turpgiller ailesine ait olan maca, yıllık bir osu bitkidir. Peru, Abolivya ve Anda Dağlarının yükseklerinde kendiliğinden yetişir. Soğuk oranı yüksek topraklarda kolaylıkla yetişir. Ancak faydaları olduğundan seralarda özel yöntemlerle yetiştirilir. Toprak altından yetiştirildiği için maca kökü olarak da bilinir. Altın, kırmızı, mor, mavi, siyah, yeşil ve krem renklerde bulunur. Ancak sıklıkla krem türü tüketilir. Krem türü tatlı olandır. Siyah ise acı bir tada sahiptir. Aynı zamanda enerji verir. Kırmızı renkte olanı ise halen araştırılmaktadır. Bu renge sahip olan maca turpun üzerinde yapılan araştırmalarda özellikle prostat kanserini önlediği görülmüştür. Latin Amerika’da Peru Ginseng olarak geçer. Peru’da maca kökü toz haline getirilerek ekmek yapılır. Maca kökü içinde karbonhidrat, protein, fiber ve esansiyel mineraller ayrıca selenyum, kalsiyum magnezyum ve demir açısından zengindir. Bunun aynı sıra linolenik asit, palmitik asit, oleik asit, steroller ve polisakkaritler barındırır. Maca turpun da aynı zamanda 19 kadar amino asit, potasyum, kalsium, çinko, selenyum, demir, iyot, bakır ve magnezyum içerdiği bulunmuştur. 

MACA TURPUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Yüzde 16 oranda protein içeren bu kök et tüketmeyen kişiler için ideal bir besindir. Özellikle diyet yapmak isteyenler ya da vejeteryan olanların tüketmesi gereken bir besindir. Bağışıklık sisteminin ihtiyacı olan proteini de böylece karşılamış olur. Son yıllarda artan virüsler nedeniyle hastalıklar da giderek çoğaldığından uzmanlar mutlaka bu tarz besinlerin tüketilmesi önerilir.

Aminoasit bakımından zengin olan maca kökü vücudun dengesini korur. Vücut fonksiyonları daha sağlıklı çalışır. Bu sayede birçok hastalığın yaşanmasını engeller. 

 Adet dönemlerinde yaşanan hormonal sıkıntıları dengelemek ve şiddetli sancıları dindirmek için tüketilmesi gereken besinlerin başında gelir. Kadınlar sadece adet değil aynı zamanda menopoz ya da hamilelik dönemlerindeki sağlık sorunlarını da önler. 

Sinir sisteminin doğru çalışmasını destekleyerek, stres, depresyon, yorgunluk, kaygı ve panik atak gibi rahatsızlıkların riskini azaltır. Beyne giden sinir hücrelerini de güçlendirerek konsantrasyon gücünü artırır. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan unutkanlık gibi hastalıkların yaşanmasının da önüne geçer.

Aynı zamanda içerdiği mineraller cildin ve saçların deforme olmuş hücrelerini yenileyerek ışıltı ve parlaklık kazanmasını sağlar.Yaşlanmayı azaltan maca turpuna antik çağlardan beri hakim olan topluluklar yenileyici bir sebze olarak görmüşler. 

Doğurganlığı artıran bu kök ayrıca vücudun direncini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturur. Kısırlıkla ilgili yapılan çalışmalarda faydalı olan maca turpu toz halinde tüketilir. 

MACA TOZU NE İŞE YARAR?

Maca tozunu aktarcılarda ya da eczanelerde bulunur. Toz ya da kapsül olarak satılır. Ek gıda olarak alınan maca tozu, cilt problemlerinde de kullanılır. Ancak maca tozu oldukça etkili olduğundan tüketilmeden önce bir uzmana başvurulmasında fayda var. Aksi halde aşırı tüketildiğinde mide hastalıklarına yol açar. 

maca kökü nasıl kullanılır,maca kökü nedir,maca kökünün faydaları,Peru Ginsengi,maca tozu kullananlar,maca kapsülü

Maca kökü denir? Maca turpunun faydaları nelerdir? Maca tozu ne işe yarar?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!