G-CV0ZL47F6D
USD32,27
EURO35,10
GBP40,93
BIST10.400,25
GR. ALTIN2.475,72
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Lübnan açlığa sürükleniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ağır bir ekonomik krizle boğuşurken, bir de corona virüsü salgınının vurması Lübnan’ı çöküşün eşiğine getirdi. Ülkede yüz binlerce insan işsiz kaldı. Lübnan Pound’u ekim ayından beri yüzde 80 değer kaybederken, gıda fiyatları aynı süreçte yüzde 56 zamlandı. Birleşmiş Milletler, ülkede açlığın başlamasından endişe ediyor.

Lübnan, bir yandan ekonomik krizle, bir yandan da corona virüsü salgınıyla mücadele ediyor. İki krizin birleşmesi, ülkeyi çok zor bir duruma soktu.
Business Insider’da yer alan habere göre Lübnan Pound’u, ekim ayından beri yüzde 80 değer kaybetti. Aynı süreçte gıda fiyatları ise yaklaşık yüzde 56 yükseldi. Ülkede yaşayan Suriyeli bir ekonomi öğretmeni olan ancak muhasebe asistanı olarak çalışan Mohamed, “Dolar krizi yaşanmadan önce aylık maaşım 15-20 gün geçinmeme yetiyordu. Şimdi aynı parayla sadece 5 gün geçinebiliyorum! Sadece hayatta kalacak kadar harcama yapıyoruz. Sürekli borçlanıyoruz. Sanırım temmuz sonunda hepimizi işten çıkartacaklar” diye konuştu.

NÜFUSUN YÜZDE 75’İ YOKSULLUK SINIRINDA

Birleşmiş Milletler’in yayınladığı bir rapora göre ülkede, nisan ayının sonundan beri nüfusun yarısı yiyeceklere ulaşmakta zorluk yaşıyor. Yaklaşık 6 milyon nüfusu bulunan Lübnan’da ekim ayından beri işini kaybedenlerin sayısı 300 bini geçti. Dünya Bankası’na göre kısa süre içinde nüfusun yüzde 75’i yoksulluk sınırında yaşayacak.

EKMEĞE BİR HAFTADA YÜZDE 33 ZAM

Genel olarak 1 ABD doları, 1500 Lübnan Poun’du olarak işlem görüyor. Ancak kara borsada bu rakam 4000 Lübnan Poundu’na kadar çıkıyor.
Sadece 1 haftada ekmek fiyatlarına yüzde 33 zam geldi. Ekmek fiyatları 10 yılda ilk kez değişti. Kısa süre içerisinde ilaç ve benzin fiyatlarının da yüksek oranda zamlanmasından endişe ediliyor.

İMKANI OLANLAR ÜLKEDEN KAÇIYOR

Talin Kanledgian isimli bir Lübnanlı, “Eğer süpermarkete giderseniz, ağlamaya başlarsınız! Tanıdığım herkes depresyonda” diye konuştu. Salgın nedeniyle kapalı olan havalimanları yeniden açıldı. Başka ülkelere gitme imkanına sahip olanlar, bunu yapmak için harekete geçti. Fransız pasaportu bulunan ve ismini vermek istemeyen bir Lübnanlı, “Ülkemi tekrar terk etmek istemiyorum ancak bakmam gereken bir ailem var” dedi.

ETİYOPYALI HİZMETÇİLER SOKAĞA ATILDI!

Ülkede durum o kadar kötü ki Lübnan’ın zengin aileleri bile Etiyopyalı hizmetçilerini, maaşlarını ödeme güçleri kalmadığı için kapı dışarı etmişti! Etiyopyalılar, ülkelerinin Beyrut’taki büyükelçiliğinin önünde yatıp kalkmaya başlamıştı.

Lübnan Hükümeti, durumu düzeltmek için IMF ile görüşmeler yapsa da henüz bir sonuç alamadı.

Lübnan açlığa sürükleniyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!