G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO35,03
GBP41,59
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.331,10
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Kuzu göbeği mantarının faydaları nelerdir? Kuzu göbeği mantarı nasıl tüketilir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuzu göbeği mantarının faydaları nelerdir? Kuzu göbeği mantarı nasıl tüketilir? / Haberin Peşinde Urfa

Topumun neredeyse 4’te 2’sinde kansızlık ya da kan hastalıkları görülür. Bunun için uzmanlar sık sık kan yapıcı besinler tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Bunların başında kuzu göbeği mantarı gelir. Mantar çeşitlerinden en fazla demire sahip olan kuzu göbeği mantarı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Kuzu göbeği mantarının faydaları nelerdir? Kuzu göbeği mantarı nasıl tüketilir?

Topumun neredeyse 4’te 2’sinde kansızlık ya da kan hastalıkları görülür. Bunun için uzmanlar sık sık kan yapıcı besinler tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Bunların başında kuzu göbeği mantarı gelir. Mantar çeşitlerinden en fazla demire sahip olan kuzu göbeği mantarı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Kuzu göbeği mantarının faydaları nelerdir? Kuzu göbeği mantarı nasıl tüketilir?

Bilimsel litaretürde morchellaceae olarak geçen kuzu göbeği mantarı ormanlık alanlarda bazı yerlerde tek tek bazı yerlerde toplu olarak bulunur. Sürekli yağışlar sonrası ortaya çıkan kuzu göbeği mantarı hem ilkbahar hem de sonbharda görülür. Genellikle Gyramitra esculenta gibi zehirli türlerle karıştırılır. Bu yüzden uzmanlar tarafından toplanmasında fayda var. Çiğ halde tüketilmesi sakıncalıdır. Aksi halde zehirlenmeye yol açabilir. Oldukça pahalı olan bu mantar türünün ekonomik değeri yüksektir. Frsansızların sıklıkla tüketmeyi tercih kuzu göbeği mantarı ülkemizde Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgesindeki ormanlarda rastlanır. Yumurta büyüklüğünde olan kuzu göbeği mantarı görüntü oalrak da farklıdır. Birçok ülkeye ihraç edilen kuzu göbeği mantarı, özellikle kansılık ve sıklıkla rastlanan depresyon, stres gibi sağlık sorunlarının yaşanma riskini azaltır. Yapılan araştırmalarda kuzu göbeği mantarının kandaki hücre sayısını artırdığı tespit edilmiştir. İçeriğinde B vitamini kompleksini yüksek oranda barındırır. Ayrıca C vitamini bakımından da zengin bir besindir. Bunun yanı sıra kalsiyom, çinko, potasyum ve sodyum gibi mineralleri de  barındırır. 

KUZU GÖBEĞİ MANTARININ FAYDALARI NELERDİR?

– Bağışıklık sistemini güçlendiren kuzu göbeği mantarı, antikor sayısını artırarak virüslere karşı vücudu korur. Uzmanlar bu yüzden özellikle mevsim geçişleri esnasında kuzu göbeği mantarı tüketilmesini önerir. 

– Yapılan araştırmalarda kuzu göbeği mantarının kandaki hücre sayısını artırdığı tespit edilmiştir. Böylece kansızlık hastalığının yaşanma riskini azaltır. Bunun yanı sıra saç dökülmesi ve erken yaşta cildin yıpranmasını önler. Uzmanlar ilaçlar yerine kuzu göbeği mantarı gibi besinler tüketilmesini önerir. 

– İçerdiği niosin ve selenyum gibi maddeler sayesinde vücuttaki hücrelerin yapısını korur. Tümör oluşumunu önleyen bu maddeler kanser tedavisi ya da kanserli hücre oluşumunu önlemede etkilidir. Uzmnalar özellikle prostat ve meme kanseri için kuzu göbeği kulağını tavsiye eder. 

– B12 vitamini sadece kansızlık, saç dökülmesi ve depresyon gibi sağlık sorunlarını değil aynı zamanda göz hastalıklarına da fayda sağlar. Katarak ve göz içindeki tansiyon gibi hastalıkların oluşumunu önler. 

– Kan şekerinin yükseklemesi ya da aniden düşmesi şeker hastalığına neden olabilir. Bunu dengelemek için şeker oranı az besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir. Yapılan araştırmalarda da kuzu göbeği mantarının kan şekerini dengeleyen etkili besinler arasında yer aldığı ortaya çıkarılmıştır. 

– Yüksek oranda içerdiği enzimler sayesinde karaciğerin fonksiyonel işlevini olumlu etkileyen kuzu göbeği mantarı aynı zamanda kalp sağlığan da fayda sağlar. Karaciğer enzimlerini artırarak vücutta yağ oranının artmasını önler. Bud a damar tıkanıklığı gibi sorunların önüne geçer. 

KUZU GÖBEĞİ MANTARI NASIL TÜKETİLİR?

Mantar uzmanları genellikle kuzu göbeği mantarının pişirilip tüketilmesini önerir. Aksi halde zehirlenmeye yol açtığını söyleyen uzmanlar fırında ya da mangalda pişirilmesini de önermez. Su da haşlama yöntemi ile tüketilmesi önerilen kuzu göbeği mantarını yavaş yavaş kaynatmakta fayda var. Dilerseniz iyice haşlandıktan sonra sote olarak ya da yufka arasına konulup böreği yapılabilir. 

SAĞLIK haberleri,kuzu göbeği mantarı nasıl toplanır,kuzu göbeği mantarı faydaları

Kuzu göbeği mantarının faydaları nelerdir? Kuzu göbeği mantarı nasıl tüketilir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!