G-CV0ZL47F6D
USD32,13
EURO35,12
GBP41,69
BIST10.158,63
GR. ALTIN2.471,94
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Küresel piyasalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalar / Haberin Peşinde Urfa

Dün ABD piyasaları beklentileri aşan ISM hizmet PMI verisinin Fed’in agresif sıkılaşma patikasını desteklemesi nedeniyle satıcılı seyir izledi.

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları beklentileri aşan ISM hizmet PMI verisinin Fed’in agresif sıkılaşma patikasını desteklemesi nedeniyle satıcılı seyir izledi. Makro veriler cephesinde, Ağustos ayı ISM hizmet PMI verisi ticari faaliyetlerdeki ve yeni siparişlerdeki güçlü görünüm ışığında aylık bazda 0,2 puan artış kaydederek 56,9 seviyesine yükseldi. ABD hizmet sektörü, ticari faaliyetlerdeki ve yeni siparişlerdeki artışla birlikte Ağustos ayında dört ayın en hızlı artışını gösterirken, fiyat baskıları daha ılımlı hızda olsa da hafiflemeye devam etti. Ödenen fiyatlar alt endeksi ise 0,8 puan düşüşle 71,5 seviyesine gerileyerek Ocak 2021’den bu yana görülen en düşük seviyede gerçekleşti. İstihdam endeksi, 1,1 puan artarak 50,2’ye yükselerek Ağustos ayı içinde hizmet sektöründe işe alımların düşük seyrettiğine işaret etti. İş aktivitesi verisi 1 puan artışla 60,9 seviyesine yükselerek beklentiyi aşarken, yeni siparişler alt endeksi bu dönemde 1,9 yükselişle 61,8 seviyesinde gerçekleşti. Verideki görünümün hizmet sektörünün güçlü işlediğine işaret ederek Fed’in önden yüklemeli agresif faiz artırım patikasını doğrulayan görünüm sergilemesi nedeniyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,35 ile Haziran ayından bu yana zirve seviyesine yükselirken, 30 yıllık tahvil faizlerinin de %3,50 ile 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü. 1 yıllık tahvil faizi de %3,64 ile son 12 yılın zirvesine yükseldi. Bu arada 18 Ağustos’tan bu yana yükseliş eğilimi sergileyen VIX endeksi de dün 0,92 puan artışla 26,90 seviyesi ile 12 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyesine yükseldi Dow Jones endeksi %0,55 düşüşle 31.145,30 gerilerken, S&P 500 endeksi %0,41 gerilemeyle 3.908,19 seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi ise %0,74 değer kaybıyla negatif ayrışarak 11.544,91 seviyesine gerileyerek, düşüsünü 7 güne taşıdı ve 2016 yılından bu yana en uzun düşüş döngüsünü kaydetti. Sektörel cephede, teknoloji sektörü hisseleri baskılanırken, tüketim gibi defansif sektör hisselerinin pozitif ayrıştığı takip edildi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında da negatif seyir görülüyor. ABD tahvil faizlerinde görülen belirgin yükselişin risk algısı üzerindeki negatif yansımalarının bölge özelindeki gelişmelerle güçlendiğini izliyoruz. Japon Yeni’nin %1 değer kaybetmesinin ardından, yetkililer hızlı, tek taraflı hareketlerden endişe duydukları konusunda uyardılar. Çin cephesinde ise güçlü seviyelerdeki dış fazlaya ragmen PBOC’nin yuan referans oranını en güçlü seviye olan 7 seviyesinde belirlediklerini takip ediyoruz. ABD vadeliler cephesinde de bu sabah satıcılı eğilimin devam ettiğini izliyoruz. Yurt dışında bugün ABD cephesinde Fed tarafından açıklanan Bej Kitap raporu takip edilecek. Ayrıca dış ticaret verisi de gündemimizde olacak. Euro Bölgesi’nde 2. Çeyrek GSYH verisinin revizyonu takip edilecek. Öncü olarak yıllık bazda %3,9 büyümeye işaret eden verinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Fed Başkanı Jerome Powell yarın Cato Enstitüsü konferansında konuşacak ve yatırımcılar Fed’in, 20-21 Eylül toplantısındaki faiz artırım miktarına yönelik ipuçları arayacak. Powell’ın geçen ay Jackson Hole konferansında yaptığı şahin konuşmasından bu yana Fed’in agresif adımlar atacağına dair beklentiler güçlenmiş ve 75 bp faiz artırımı ihtimali %50’nin üzerine çıkmıştı. Yarın ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı takip edilecek. 21 Temmuz’daki son toplantısında 50 baz puan ile faiz artırım sürecini başlatan ECB’nin yeni kararı piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Euro Bölgesi’nde enflasyon Ağustos ayında %9,1’e ulaşarak ECB’nin %2’lik hedefinin çok üzerine çıktı ve artan enerji fiyatlarıyla birlikte rekor kırmıştı. Bu toplantıda piyasa, ECB’nin Temmuz ayında yaptığı gibi 50 baz puanlık bir artış daha mı yapacağı yoksa bu kış durgunluk ihtimaline rağmen 75 baz puanlık daha büyük bir artışı mı tercih edeceği yönünde fiyatlama yapacak. Cuma günü ise Çin’de enflasyon verileri açıklanacak. Beklenti, son ay %2,7’ye yükselen yıllık tüketici enflasyonunun yükselişini sürmesi yönünde oluşuyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Küresel piyasalar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!