G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kuraklık kahve fiyatlarını vurmaya devam ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuraklık kahve fiyatlarını vurmaya devam ediyor / Haberin Peşinde Urfa

Dünyada kahve ağaçlarının kuraklık ve dondan zarar görmesi nedeniyle azalan üretim, kahve fiyatlarını artırmayı sürdürüyor. Yurt içinde kahve fiyatları son bir yılda yüzde 66 zamlandı. 100 gramlık Türk kahvesi 6 liradan 10 liraya yükseldi. Zamların 2022 i…

Dünyada kahve ağaçlarının kuraklık ve dondan zarar görmesi nedeniyle azalan üretim, kahve fiyatlarını artırmayı sürdürüyor. Yurt içinde kahve fiyatları son bir yılda yüzde 66 zamlandı. 100 gramlık Türk kahvesi 6 liradan 10 liraya yükseldi. Zamların 2022 ikinci çeyreğe kadar sürmesi bekleniyor.

Dünyanın en büyük kahve üreticisi olan Brezilya’da yüz binlerce kahve ağacı, iklim krizinin yol açtığı kuraklık ve don nedeniyle zarar gördü. Bir ton kahvenin fiyatı geçen sene 30 bin lirayken, bu sene 60 bin liraya yaklaştı.

Yurt içinde kilosu ağustos ayında 60 lira olan kahvenin bugünkü fiyatı ise 100 liraya yaklaştı. 100 gramlık paketlerde satılan Türk kahvesi ise son bir yıl içinde 6 liradan 10 liraya yükseldi.

‘BU GİDİŞLE LÜKS TÜKETİM ÜRÜNÜ OLACAK’

Yaklaşık 40 yıldır Diyarbakır’da kahve sektöründe hizmet verdiğini belirten Halil Yalaz, yeni mahsulün fazla olmaması halinde kahve krizinin yaşanabileceğini söyledi.

Yalaz, “Geçtiğimiz ocak ayı itibarıyla kahve fiyatları raflarda ortalama 50 zamlandı. Bu fiyat artışları 2022’nin ikinci çeyreğine kadar da devam edecek gibi görünüyor” dedi.

“Böyle devam ederse kahve lüks tüketim ürünü olacak” diyen Yalaz, şöyle devam etti:

“Sorun tamamen kahvenin anavatanından kaynaklı bir durum olduğu için gözümüz iklim koşullarının düzelmesi ve yeni mahsulün fazla gelmesinde. Bu süreçte bazı işletmeler kahve stoklamaya başladı ama uzun vadede kahve saklamak kahvenin bayatlamasına ve sağlık açısından zararlı durumların oluşmasına sebep olur.” (.)

Kuraklık kahve fiyatlarını vurmaya devam ediyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!