G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kulak çınlaması birçok hastalığın nedeni olabilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kulak çınlaması birçok hastalığın nedeni olabilir / Haberin Peşinde Urfa

Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Doktor Emel Peru Yücel, kulak çınlaması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Doktor Emel Peru Yücel, kulak çınlaması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tıptaki adı tinnitus olan kolay çınlamasının kişilerin yaşam kalitesini düşürebileceği bir durum olduğunu belirten Yücel, kulak çınlamasının cızırtı, uğultu, su gürültüsüne benzer sesler duyma şeklinde tarif edildiğini söyledi.

Yücel, kişilerin yüzde 10’unun hayatlarının bir döneminde kulak çınlama sorunu ile karşılaşabildiğine dikkati çekerek, “Kulak çınlaması zaman zaman ya da sürekli olabilmektedir. Sesin tınısı kalın veya çok ince olabilir, tek kulağı ya da her ikisini birden etkileyebilir. Çınlama sürekli olduğunda bu kişiyi çok rahatsız edebilir. Bu rahatsızlık kişilerin normal hayatlarını etkileyecek boyuta kadar çıkabilir.” ifadelerini kullandı.

“Kulak çınlamasının birçok nedeni bulunuyor”

Kulak çınlamasının birçok olası nedeni olduğunun altını çizen Yücel, sık karşılaşılan nedenler, şöyle sıraladı:

“İç kulakta yer alan işitme sinir uçlarındaki hasar, kulak kiri, kulak zarındaki sorunlar, kulak enfeksiyonları, alerjik rinit, sinüzit, kulak bölgesinde travma, orta kulakta sıvı birikmesi, orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerimin sertleşmesi, orta kulakta yer alan kasların kasılması, östaki tüpünün genişlemesi orta kulaktaki atardamar anomalileri, baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri, denge ve işitmeyi sağlayan sinirlerdeki tümör, alerji, düşük ya da yüksek tansiyon, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler, boyun kireçlenmesi, bazı ilaçlar, diyabet, tiroid hastalıkları, iç kulakta yer alan işitme sinirlerinin hasar görmesi.”

Yücel, kulak çınlamasının en sık karşılaşılan bir diğer nedeninin yüksek ses olduğunu belirterek,  “Ne yazık ki birçok insan endüstriyel gürültünün, yangın alarmlarının, yüksek sesle müzik dinlemenin ve diğer gürültülerin ne kadar zararlı olduğundan ya habersiz ya da bu durumu umursamıyor. Stereo kulaklıklarla yüksek müzik dinlemek riski daha da arttırıyor.” diye konuştu.

Kulak çınlamasının beyin tümörünün belirtisi de olabildiğini ifade eden Yücel, “Kulak çınlaması sorunu yaşıyorsanız doktora başvurmanız önemlidir. Ayrıca her durum için tedavi çok farklıdır. Bu nedenle konusunda uzmanlaşmış bir doktora kontrol olmak ve kulak çınlamasının gerçek nedenini bulmak çok önemlidir.” dedi.

“Kahve, kola ve sigaradan uzak durmaya özen gösterin”

Yücel, kulak çınlaması yaşamak istenmiyorsa kahve, kola ve sigaradan uzak durmaya özen gösterin diyerek, “ Yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan uzak durun. Tansiyonunuzu kontrol altında tutun, tuz alımını kısıtlayın. Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durmaya özen gösterin.” ifadelerini kullandı.

Günlük düzenli egzersizler ile kan dolaşımının dengede tutulması gerektiğini söyleyen Yücel,  “Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan sakının. Kulak çınlamanız sizin sağır olmanıza ve aklınızı kaybetmenize neden olmaz. Bu sesleri rahatsız edici ama önemsiz bir gerçek olarak kabul edin ve olabildiğince yok saymayı öğrenin. Bu çeşit kontrol ya kişinin kendini tembihlemesiyle ya da maskeleme yöntemiyle başarılabilmektedir. Stres, asabiyet ve gerginlikten uzak durmaya çalışın.” önerilerinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı

Kulak çınlaması birçok hastalığın nedeni olabilir

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!