G-CV0ZL47F6D
USD32,50
EURO34,69
GBP40,29
BIST9.693,46
GR. ALTIN2.496,86
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Kızılay Genel Başkanı Kınık: 19 bin 198 kişi immün plazma bağışı yaptı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kızılay Genel Başkanı Kınık: 19 bin 198 kişi immün plazma bağışı yaptı / Haberin Peşinde Urfa

Covid-19 tanısı konulan ve tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan immün plazma bağışları, kritik durumda olan hastalara tedavi olarak ulaşıyor. Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, bu süreçte 19 bin 198 kişinin immün plazma bağışı yaptığını açıkladı. 

İmmün plazma tedavisi Covid-19 enfeksiyonuna yakalanmış ve yatan hastalarda kullanılan bir tedavi yöntemi. Covid-19’un kesin bir tedavisi olmamasına karşın sahadan alınan bilgiye göre plazma tedavisi uygulanan hastalarda olumlu sonuçlar alınıyor. Türkiye’de bu noktada bu bağışların alınmasını ve hastanelere, hastalara ulaştırılması görevini ise Türk Kızılay üstleniyor.

19 BİN 198 KİŞİ BAĞIŞ YAPTI

Türkiye’de ilk vakanın görülmesinin hemen ardından hızlı bir şekilde plazma bağışının alınıp tedavinin uygulanmaya başlandığını aktaran Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Şu ana kadar Covid-19 geçirmiş ve iyileşmiş yaklaşık 144 bin kişiye Kızılay doğrudan Kızılay ulaştı ve süreçler kendilerine aktarıldı. Yaklaşık 19 bin 198 bağışçı bu süre içerisinde immün plazma bağışı yaptı. Bu yaklaşık 20 bine yakın bağışçımızın bağışladığı immün plazma bileşenlerinin sayısıysa 45 bin. 45 bin hastaya, bazı hastaya mükerrer de takılmış olabilir ama 45 bin immün plazma bileşeni 500 hastaneye sevk edildi” şeklinde konuştu.

Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık FOTO: İHA

“PLAZMA VEREBİLECEK OLAN BAĞIŞÇILARDAN KABUL ORANI YÜZDE 92”

Hastalığı atlatan ve plazma vermek isteyen bağışçıların kabul oranının yüzde 92 olduğunu ve bu oranın dünyadaki en yüksek oran olduğunu belirten Kızılay Genel Başkanı Kınık, kimlerin bağış yapabileceği hakkında şu bilgileri verdi:

“Plazma bağışları sağlığını tekrar kazanmış bireylerden, doğu yapmamış ve gebe kalmamış kadınlardan, çünkü oralarda kan uyuşmazlık durumları oluyor. Bazı ilaçları kullanmamış, kendisine daha önce kan transfüzyonu yapılmamış, vakalardan ve belli yaş gruplarından alınabiliyor.

*Bir kişi immün plazma bağışı noktasında 8 kereye kadar bağışta bulunabiliyor ve her seferinde de aldığımız 400, 600 ya da 800 mililitre plazmalar 200 mililitrelik parçalara bölünüyor. Yani aslında 1 kişinin 5’ten daha fazla hastaya şifa verebileceğini söyleyebiliriz.

*Bu süreç içerisinde Kızılay olarak bir şey daha yaptık. Özellikle tanı imkanlarının, test imkanlarının laboratuvar imkanlarının gelişmesi ve yaygınlaşması ile beraber plazmalarda antikor miktarına bakarak bağışçılarımızdan antikorlarını almaya başladık. Dolayısıyla hedeflediğimiz immünglobulinler, antikorlar eğer o bağışçımızın plazmasında varsa alıyoruz.”

BAĞIŞÇILARA MADALYA VERİLECEK

Plazma bağışı yapan hastaları da onurlandırmak adına bir berat takdim ettiklerini hatırlatan Kınık, “Bize immün plazma bağışı yapan her ferde yaptığı sayıya bakılmaksızın, 1 kere dahi yapmış olsa bir berat ve ilerleyen süreçte de yani sayısı arttıkça da madalya vereceğiz.” açıklamalarında bulundu.

İmmün plazma bağışlarının yanı sıra kan ve kök hücre bağışlarının da çok önemli olduğuna ve kış ayları için stoklarını artırmayı hedeflediklerini belirten Kınık, “Türkiye’de, Kızılay’ın 300’ü aşkın noktada bunun 170’i seyyar olmak üzere kan bağış noktası var. Vatandaşlarımız Kızılay’ın mobil kan bağışı uygulamalarından ya da www.kanver.org sitesinden randevu alarak zaman kaybetmeksizin kendilerine en yakın noktaya giderek kan bağışında bulunabilirler. Önümüzdeki aylar kan ihtiyaçlarının artacağı kış ayları. Dolayısıyla kan bağışında da vatandaşlarımızı her zaman olduğu gibi yine duyarlılığa davet ediyoruz” şeklinde konuştu. (İHA)

Kızılay Genel Başkanı Kınık: 19 bin 198 kişi immün plazma bağışı yaptı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!