G-CV0ZL47F6D
USD32,14
EURO34,94
GBP41,24
BIST10.656,96
GR. ALTIN2.428,30
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

‘Kısa çalışma’ ofis çalışanlarına yaradı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Kısa çalışma’ ofis çalışanlarına yaradı / Haberin Peşinde Urfa

Pandemiden en az gıda, ambalaj ve çimento, en çok ise tekstil, giyim, deri sektörleri etkilendi. Uzaktan çalışma ise daha çok ofis çalışanlarına uygulandı.

Merkez Bankası, coronavirüs salgınından etkilenen sektörlere ilişkin bir çalışma yaptı. Merkez Bankası Ekonomisti Aslıhan Atabek Demirhan’ın borsaya açık imalat sanayisi şirketleri üzerinden yaptığı araştırma, gıda, ambalaj ve çimento gibi sektörlerde salgının üretim faaliyetlerinde fazla bir olumsuz etki yapmadığını ancak tekstil, giyim, deri, ulaşım araçları gibi bazı sektörlerde özellikle iç talep düşüşüne bağlı olarak olumsuz etki gösterdiğini ortaya koydu.

OFİS PERSONELİ UZAKTAN

Araştırma, pandemiden olumsuz etkilenen sanayi şirketlerinin üretimlerine devam edebilmek için fabrikalardaki işçilerden çok ofis personelini uzaktan çalışmaya gönderdiklerini ve ağırlıklı olarak ofis personeli için kısa çalışma ödeneğine (KÇÖ) başvurduklarını gösterdi. Araştırma sonuçları, gıda, ambalaj ve çimento gibi sektörlerde salgının üretim faaliyetlerinde olumsuz etkisinin oldukça sınırlı kaldığını, bu sektörlerde üretim faaliyetlerinin normal seviyesinde devam ettiğini gösterdi. Üretim fabrikalarda devam ettirilirken, bu sektörlerdeki ofis çalışanları için uzaktan çalışma modeline geçildi, KÇÖ başvuruları da ağırlıklı olarak ofis çalışanları için yapıldı.

TEKSTİL VE DERİYİ VURDU

Ana metal ve kimya sanayisinde faaliyet gösteren şirketler de üretim faaliyetlerine tamamen ara vermek yerine genel olarak düşük kapasite ile üretimlerini sürdürmeye yöneldiler. Salgından en çok etkilenen sektörler ise tekstil, giyim ve deri sanayi ile kara taşıtları kaynaklı metal eşya, makine, elektrikli c.zlar ve ulaşım araçları sanayi şeklinde sıralandı. Bu sektörlerde faaliyet gösteren şirketler ağırlıklı olarak üretime ara vermek zorunda kalırken, ofis ya da fabrika işçisi ayrımı olmaksızın yoğun biçimde KÇÖ başvurusunda bulundular.

Aslıhan Atabek Demirhan

TEDARİK SORUNU ÜRETİMİ AKSATTI

Araştırmada, salgına karşı küresel boyutta alınan tedbirlerle bozulan tedarik, satış ve teslimat süreçlerinin kara taşıtları ve yan sanayi üretim faaliyetlerinde kısa süreli aksamaya neden olduğuna işaret edildi. Yurt içi ve yurt dışı talep yetersizliği nedeniyle sekteye uğrayan tekstil, giyim ve deri sanayi üretim faaliyetlerinde salgının olumsuz etkisinin daha uzun sürdüğü tespiti yapıldı.

‘Kısa çalışma’ ofis çalışanlarına yaradı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!