G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,96
GBP40,96
BIST9.125,29
GR. ALTIN2.325,37
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Kısa çalışma azalırken ücretsiz izne ayrılanlar işe dönmüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kısa çalışma azalırken ücretsiz izne ayrılanlar işe dönmüyor / Haberin Peşinde Urfa

Haziran ayı ile birlikte ekonomik aktivitenin hızlanmasıyla vaka sayıları arttı, Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) alan işçilerin sayısı azaldı. KÇÖ alanların sayısı azaldı ancak ücretsiz izne ayrılanların sayısı düşmüyor. Mayıs ayında 1.3 milyon kişi ayda 1.077 TL’lik nakdi ücret desteği alırken ağustos ayında bu rakam 1.9 milyona çıktı. Yani maaşını eksik alan insan sayısında gözle görülür bir azalma olsa da ayda 1077 TL’ye geçinmek zorunda kalan vatandaşların sayısı azalmıyor.

Hükümet corona virüsünün ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak için iki temel planı devreye soktu. İlk plan vatandaşlara ucuz faizli bol bol kredi vermek ve piyasadaki nakit akışını hızlandırmak oldu.

İkinci plan ise işsizlik patlamasının önüne geçmekti. Bunun için maaşın bir kısmının işsizlik sigortasından karşılandığı Kısa Çalışma Ödeneği uygulanmaya başlandı.

HAZİRAN 2021’E KADAR ÜCRETSİZ İZİN UZATILABİLİR

İkinci planın diğer bir ayağı ise ücretsiz izne çıkarılan işçilere ayda 1077 TL destek verilmesi (nakdi ücret desteği) uygulaması oldu. Haziran 2021’e kadar uzatılabilecek ücretsiz izne çıkarma işçilerin en çok mağdur olduğu uygulama. Çünkü hem aylarca açlık sınırının altında bir ücrete mahkum ediliyorlar hem de tazminatları yanmasın diye başka bir işe bakamıyorlar.

İşsizlik Sigortası Fonu rakamlarına göre bir iyi bir kötü haber var. İyi haber şu; mayıs ayında 3 milyon 282 bin 817 kişi Kısa Çalışma Ödeneği alırken kontrollü normalleşme dönemi ile birlikte bu rakam 1 milyon 212 bin 308 kişiye indi.

Kötü haber ise şu ücretsiz izne çıkarılmış olan işçilerin sayısı azalmıyor. Şöyle ki mayıs ayında 1.3 milyon, haziran ayında 1,7 milyon, temmuz ayında 1,9 milyon, ağustos ayında ise 1,97 milyon kişi ücretsiz izin desteğinden faydalandı.

BAŞLEVENT: İŞSİZLİK SİGORTASI FONU 100 MİLYAR TL’NİN ALTINA İNEBİLİR


İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Profesör Cem Başlevent ekonomik aktivitenin pandemi öncesi seviyesine dönmediğini bu yüzden çok sayıda işçinin halen ücretsiz izinde olduğunu söyledi. Başlevent, “Kısa Çalışma Ödeneği kapsamındaki kişilerin azalması normal çünkü haziran ayında ekonominin açılması ile birlikte kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilecek firmaların sayısı azaldı.

ʻʻ

İşsizlik sigortası fonundaki toplam meblağın 100 milyar liranın epeyce altına düşmesi söz konusu olacak.

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmanın nispeten katı kuralları var ve usulsüzlük tespit edilmesi durumunda firmalar ciddi yaptırımlarla karşılaşıyorlar. Bundan ve iş hacminin salgın öncesi döneme ulaşamamasından dolayı çok sayıda işçinin ücretsiz izne çıkarıldığı görülüyor” diye konuştu.

Yapılan ödemelerden ötürü İşsizlik Sigortası’ndaki paranın 100 milyar TL’nin altına düşme riski olduğuna dikkat çeken Başlevent, “Geçtiğimiz günlerde Çalışma Bakanı’nın dile getirdiği şekilde, bu programlar yıl sonuna kadar devam ederse işsizlik sigortası fonundaki toplam meblağın 100 milyar liranın epeyce altına düşmesi söz konusu olacak.

Olağanüstü koşullarda devreye girmiş olan nakdi ücret desteği programının uzun bir döneme yayılması yerine, emek piyasasının kendi haline bırakılması ve işini kaybeden çalışanların işsizlik maaşından faydalanabilmesi daha sağlıklı olur. Zira bu program hem ücretsiz izne çıkarılan işçiler için hak kayıplarına yol açıyor, hem de resmi işsizlik verilerinin yanıltıcı olmasına neden oluyor” diyor.

Kısa çalışma azalırken ücretsiz izne ayrılanlar işe dönmüyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!