G-CV0ZL47F6D
USD32,52
EURO34,74
GBP40,64
BIST9.524,59
GR. ALTIN2.491,64
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Kekik yağı koronavirüse iyi gelir mi? Kekik otu ve kekik çayının faydaları nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kekik yağı koronavirüse iyi gelir mi? Kekik otu ve kekik çayının faydaları nelerdir? / Haberin Peşinde Urfa

kekik yağı, içerdiği karvakrol madde sayesinde koronavirüs ve diğer gribal virüsleri engellemek için uzmanların son zamanlarda önerdiği doğal ilaçlardan biri oldu. Yüzyıllardır alternatif tıpta sağlık amaçlı tüketilen kekik otundan elde edilen yağı hakkında merak edilenleri araştırdık. Ayrıca güçlü bir iltihap kurutucu olan kekik çayı ve kekik otuna dair her şey de haberin detayında! Kekik yağı ne işe yarar?

kekik yağı, içerdiği karvakrol madde sayesinde koronavirüs ve diğer gribal virüsleri engellemek için uzmanların son zamanlarda önerdiği doğal ilaçlardan biri oldu. Yüzyıllardır alternatif tıpta sağlık amaçlı tüketilen kekik otundan elde edilen yağı hakkında merak edilenleri araştırdık. Ayrıca güçlü bir iltihap kurutucu olan kekik çayı ve kekik otuna dair her şey de haberin detayında! Kekik yağı ne işe yarar?

Doğada birden fazla çeşidi olan kekiğin vücudumuza birçok faydası vardır. Arılarında bal üretiminde en çok kullandıkları kekik bağışıklık sistemini güçlendirmede en etkili bitkilerden biridir. Kendine has kokusu ile tarla ve çayırlarda kendiliğinden yetişen kekik otunun yapraklarından uçucu yağ elde edilir. Aynı zamanda yapraklar kurutularak çay yapılır. Yüzyıllardan beridir kullanılan kekik otu et yemeklerinde daha çok tercih edilir. Nedeni ise kendine haz tadı ile ete farklı bir tat verir. Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinde tıbbi tedavide kullanılan kekik otu yapraklarındaki uçucu yağların antiseptik özelliği sayesinde insan sağlığına inanılmaz faydalar sağlar. Nane ailesine bağlı olan kekik otu zeaksantin, lutein, apigenin, naringenin ve luteolin gibi maddeler içerir. Bunların yanı sıra B kompleksi, K, C vitaminleri ve folik asit bakımından zengindir. Doğada 350’den fazla kekik çeşidi vardır. 

KEKİK YAĞI NE İŞE YARAR?

Genellikle baharat olarak tüketilen kekik tohumları sıkıldığında içeriğinden maddeleri çok güçlü uçucu bir yağ çıkar. Bu yağ özellikle alternatif tıpta ağız içi yaralar için önerilir. Ancak bunun yanı sıra cilt ve saç problemlerinde de kullanılabilir. Tıpkı biberiye ve nane gibi keskin maddeleri sayesinde kas ve kemik ağrılarının tedavisinde masaj yağı olarak önerilir. Nefes darlığı ve astım hastaları içinde kokusu sayesinde açıcı etki sağlar. Solunumu rahatlatır. Gargara olarak hazırlanan kekik yağı diş etlerini güçlendirerek ağız içi enfeksiyonu azaltır. Yakıcı etkisi sayesinde spordan önce bölgesel yağlanmanın olduğu yerlere sürüldüğünde terlemeye ve yağların azalmasına neden olur. Tüm bunların yanı sıra kekik yağı hakkında uzmanlar son zamanlarda büyük bir açıklamada bulundu. İçerdiği karvakrol ya da carvocrol olarak bilinen bileşeni içeren kekik yağı bu sayede güçlü bir antiviral antibakteriyel etkiye sahiptir. Bu yüzden uzmanlar koronavirüse karşı etkili olduğunu vurguluyor. 

KEKİK OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Yağlı ve karbonatlı yiyeceklerin midede neden olduğu gaz ve şişkinliğe birebir fayda sağlar. Antibakteriyel özelliği sayesinde vücuttaki serbest radikalleri vücuttan idrar yolu ile atar. Yemek borusu mide ve bağırsaklarda toksin birikimini önler. 

Mide ve yemek borusundaki toksinleri azaltmak için her gün bir bardak kekik çayı içilmesini öneren uzmanlar çayın aynı zamanda ağız kokusunu da önlediğini belirtir.

Böbreklerdeki sıvı oranını dengeleyerek zararlı bakterileri idrar yoluyla atar. Böylece kum ve taş oluşumunu azaltır. 

Antibakteriyel özelliği sayesinde cildi derinlemesine temizlemede oldukça etkilidir. Ciltteki bakterileri yok ederek cildin sıkılaşmasını sağlar. Ayrıca lekeleri gidererek cilde parlaklık sağlar.

Sporcuların sıklıkla yaşadığı kas ağrılarına da iyi gelen kekik içerdiği ayrıştırıcı bileşikler kasların gerginleşmesi ya da sıkılaşmasını önleyerek vücudun daha rahat hareket etmesini destekler. Ayrıca kan da bulunan trombosit hücreleri dengeleyerek iltihap ve ödem oluşumunu da engeller. İçerdiği K vitamini aynı zamanda kemiklerin büyümesini destekler.

Yapılan araştırmalarda günde bir bardak içilen kekik çayı ya da bir kase tavuk suyunun içerisine eklenen kekik beyinde bulunan dopamin ve serotinin mutluluk hormonlarının seviyesini artırdığı gözlemlenmiştir. Uzmanlar özellikle depresyona ya da strese meyilli kişilerin tüketmesi gereken önemli bir bitki olduğunu vurguluyor.

Saç derisinde yaşanan her hangi bir deformasyon saç dökülmesine ve yıpranmasına neden olur. Saçta azalan vitamin ve minerallerde aynı zamanda bu gibi sağlık sorunlarının ciddiyetini artırır. Ancak banyo sırasında son durulamada kekik suyu saçlara dökerek bu durumu azalmasını sağlar. Kekik içerdiği antiseptik özellik sayesinde saç derisini yatıştırır ve hücrelerdeki vitaminleri artırır.

KEKİK OTU ÇAYI NASIL YAPILIR?

Mevsim geçişlerinde sıklıkla yaşanan enfeksiyon ya da üst solunum yolları hastalıkları sonucu ortaya çıkan boğaz ağrısını da dindirmek için tüketilmesi gerekir. Kekik çayının bu hastalıklarda etkili olması için iki yemek kaşığı kekik 3 bardak su, bir diş sarımsak ve 6 damla limonu iyice karıştırıp 10 dakika kaynatıp tüketiniz.

SAĞLIK haberleri,kekik otunun faydaları,kekik yağı koronavirüs,kekik çayı ne işe yarar

Kekik yağı koronavirüse iyi gelir mi? Kekik otu ve kekik çayının faydaları nelerdir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!