G-CV0ZL47F6D
USD32,28
EURO35,03
GBP40,88
BIST10.533,25
GR. ALTIN2.473,59
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kayıp rezervi yerine koymak 6-7 yılı bulur

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kayıp rezervi yerine koymak 6-7 yılı bulur / Haberin Peşinde Urfa

AKP’nin iktidara geldiği 2002’de ülkenin her 100 liralık kısa vadeli dış borca karşılık 173 dolar rezervi olduğunu belirten CHP Sözcüsü Öztrak, “Şu anda kasadaki para 1 yıl içinde ödenecek dış borcu bile karşılamıyor” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, son dönemde satılan 128 milyar dolarlık döviz rezervini yerine koymanın doğru politikalar uygulansa bile 6-7 yılı bulacağını söyledi. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında, Türkiye’nin her 100 dolarlık kısa vadeli dış borcuna karşılık kasasında 173 dolar rezerv olduğunu vurgulayan Öztrak, “Şu anda her 100 dolarlık kısa vadeli borca karşı kasada sadece 68 dolar rezerv var. Kasadaki altın dahil brüt rezerv bile artık bir yıl içinde ödenmesi gereken dış borcu karşılamıyor. Merkez Bankası kendi evini sattı, sattığı eve kiracı çıktı” dedi.

Faik Öztrak

GIRTLAĞA KADAR BORÇ

Hükümetin 20 Temmuz’da OHAL ilan ederek başladığı sivil darbe sürecinde, devletin her kademesinde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda da (TCMB) şeffaflığın ortadan kalktığına dikkat çeken
Öztrak, şunları söyledi:

“TCMB’deki döviz rezervleri, Hazine ile yapılan bir protokolle arka kapıdan satılmaya başlandı. Bu dönemde Türkiye’nin 128 milyar dolarlık rezervi buharlaştı, yerine swap (takas) yoluyla gelen emanet paralar kondu, TCMB’nin kasası yamandı. Tabiri caizse, TCMB kendi evini sattı, sattığı eve kiracı çıktı. Şu an TCMB’nin kasası, swap yükümlülükleri de göz önüne alındığında 43.4 milyar dolar açık veriyor. Yani TCMB’nin sadece kasası boş değil, gırtlağa kadar da borçlu.”

Brüt rezerv ancak 5 aylık ithalata yeter

Ülkelerin döviz rezervlerinin yeterliliği değerlendirilirken, rezervlerin kısa vadeli dış borca oranının yanı sıra ithalatı karşılama oranının da önemli olduğunu vurgulayan Öztrak, onun da alarm verdiğini söyledi. Öztrak, “Şu anda TCMB kasasındaki brüt rezervler, ülkenin ancak 5 aylık ithalatını karşılayabilecek düzeyde” dedi.

Kur farkı nedeniyle oluşan kamu zararı 260 milyar lira

Rezerv satışının yoğunlaştığı dönemde ortalama dolar kurunun 6.28 TL olduğunu hatırlatan Öztrak, “Bugün dolar kuru 8.30 TL civarında. Satılan rezervi yerine koymaya kalksak, kur farkı nedeniyle ortaya çıkan kamu zararı 260 milyar TL’yi buluyor” dedi. Hükümetin 128 milyar doları çarçur ederken, halkı hayat pahalılığı ve işsizliğe de mahkum ettiğini vurgulayan Öztrak, şunları söyledi: “Saray, kerameti kendinden menkul faiz-enflasyon teorilerini ispatlamak için rezervleri bitirdi, ülkeyi yüksek döviz kuru-yüksek enflasyon-yüksek faiz sarmalına soktu. Bu zararın sorumlusu da ‘Ekonominin sorumlusu benim, ben’ diyen Erdoğan ve onun şahsım hükümetidir.”

AKP,Altın,CHP,darbe,Dolar,dolar kuru,enflasyon,Faik Öztrak,faiz,Merkez Bankası,para,Türkiye,Yeter

Kayıp rezervi yerine koymak 6-7 yılı bulur

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!