G-CV0ZL47F6D
USD32,57
EURO34,74
GBP40,25
BIST9.645,02
GR. ALTIN2.409,02
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Karayipler vergi cenneti olmaktan çıkıyor mu?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karayipler vergi cenneti olmaktan çıkıyor mu? / Haberin Peşinde Urfa

Karayip Adaları, dünyanın turizm ve vergi cenneti olarak biliniyor. Ancak buradaki ülkelerin yeni vergi düzenlemelerine gitmeleri, ‘vergi cenneti’ özelliğini tamamen ortadan kaldırabileceğine ilişkin soru işaretleri yarattı. 6 milyar dolar serveti olan İngiliz milyarder Anthony Bamford, başkanı olduğu JCB’nin 1976’dan beri Curaçao’da bulunan hisselerini İsviçre’ye taşıdı. Bamford, büyük bir servet göçünün ilk kıvılcımını yakmış olabilir. 

Karayip Adaları… Tropikal iklimi, muhteşem kumsalları ve turkuaz rengi deniziyle tam bir tatil cenneti. Zenginler ve dev şirketler için ise sunduğu koşullarla adeta bir vergi cenneti konumunda. Ancak son dönemde Karayipler’deki ülkelerin vergi sistemlerinde yaptığı değişiklikler, yavaş yavaş bu özelliğin ortadan kalkacağının işareti oldu. Bunun sinyalini alan zenginler de Karayipler’i terk etmeye başladı.

Ekskavatör (toprak işlerinde kullanılan bir iş makinesi) üreticisi JCB’nin milyarder başkanı Anthony Bamford, ailesinin on yıllardır süren finansal stratejisini değiştirdi. Bamford, şirketin hisselerini Karayip Adaları’ndan İsviçre’ye taşıdı. Bloomberg’de yer alan habere göre, şirketin hisseleri artık İsviçre’nin Vaud Kantonu’ndaki JCB Group Holdings Sarl’da bulunuyor.

CURAÇAO VERGİ SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEYE BAŞLADI

Bamford’un ailesi, Curaçao’da (Venezuela açıklarında bir ada ülkesi) JCB hisselerini kontrol eden şirketi 1976 yılında kurmuştu. Hollanda Karayipleri’nde bulunan Curaçao, o zamanlar Hollanda’ya bağlı olması ve Vergi Adalet Ağı’na göre yerel firmalara ödenen vergi temettüleri nedeniyle cazip bir finans merkeziydi. Ancak Curaçao, 2010 yılında Hollanda Antilleri’nden ayrıldı. Son yıllarda da yasalarını küresel standartlara uyacak şekilde değiştirmeye başladı. Bu hamle, Avrupa Birliği’nin ‘vergi cenneti kara listesi’ne girmemek için yapıldı.

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre 6 milyar dolar serveti bulunan Anthony Bamford, neden böyle bir karar aldıklarını açıklamadı. JCB’den de bir açıklama gelmedi. Londra’da zenginlere vergi danışmanlığı yapan Mark Davies ise yaptığı yorumda, “İsviçre kesinlikle daha uzun ömürlü ve AB’nin kara listesine girme ihtimali çok düşük. Ayrıca harika bir bankacılık sistemine sahip” diyerek taşınma kararının olası nedenlerini sıraladı. Uzmanlara göre hem Karayipler’deki yeni vergi düzenlemeleri hem de corona virüsü salgınının etkisiyle ada ülkelerinden finansal göç, önümüzdeki dönemde hızlanabilir.

ÇİFT VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI VAR

İsviçre de Curaçao gibi son yıllarda vergi sisteminde düzenlemelere gitti. Ancak yine de JCB gibi dünya çapında 22 farklı ülkede fabrikası bulunan çok uluslu şirketler için cazip bir konum olmayı sürdürüyor. Buna ek olarak İsviçre’nin 100’den fazla ülkeyle çift vergilendirmeyi önlemek için yaptığı anlaşmalar bulunuyor.

Curaçao/Fotoğraf: Shutterstock

BAMFORD, BREXIT SAVUNUCULARINDAN BİRİ

74 yaşındaki Anthony Bamford, 1975 yılından beri babasının kurduğu şirketin başkanlığını yürütüyor. Bamford, İngiltere’nin AB’den ayrılmasını (Brexit) savunan iş insanlarından biriydi. Bu yönde karar alınmasının ardından birçok İngiliz zengin, servetlerini taşıma kararı aldı. Örneğin onlardan biri olan ve Brexit’i savunan James Dyson, geçen sene sürpriz bir şekilde şirketini İngiltere’den Singapur’a taşıdı.

JCB, 2019’da bir önceki yıla göre yüzde 1 fazla olarak 4,2 milyar pound gelir bildirmişti. Corona virüsü salgınının etkisiyle 2020’nin ilk yarısında satışlar üçte bir oranından fazla düştü. Ancak JCB, salgının kendileri üzerinde maddi bir olumsuzluk yaratmayacağını açıkladı.

Karayipler vergi cenneti olmaktan çıkıyor mu?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!