G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İzmir’in Kozmetik Köyü Ulamış’ta açıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’in Kozmetik Köyü Ulamış’ta açıldı / Haberin Peşinde Urfa

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Seferihisar’da kurduğu Kozmetik Köy Tesisi, Ulamış’ta açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından S.S Ulamış Tarımsal Kalkınma Kooperatif binası modern bir üretim tesisi haline getirildi.  Tıbbi ve aromatik bitkileri işleyerek katma değerli kozmetik ürünlerine dönüştürecek Kozmetik Köy Tesisi, aynı zamanda agro turizm için örnek bir model oldu.

Ulamış’taki dönüştürülen kooperatif binasındaki açılışa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, S.S. İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer ve kooperatif başkanları, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve eşi Fatma Yetişkin, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, üniversite öğrencileri, çiftçiler, sanatçılar ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Turgut Köyü’nde toplanan lavantalar Ulamış’ta yağa, kreme dönüştü

Lavantalarla karşılanan Başkan Tunç Soyer, tesisteki Tıbbi Aromatik Bitki Açıkhava Müzesi, üretici stantlarını gezdi; işleme ünitelerini inceledi. Başkan Soyer, geçtiğimiz haftalarda Seferihisar’ın Turgut Köyü’nde hasat ettiği lavantaları Kozmetik Köy Tesisi’nde işleyerek lavanta yağı, kremi ve kolonyası elde etti. Gezinin ardından Başkan Soyer, geleneksel uğur testisini kırarak tesisi hizmete açtı.

“Tarım olmadan herkes aç, herkes muhtaç”

Tesisin açılış konuşmasını yapan Başkan Soyer, “Belediye başkanlığı birçok hizmet ve yatırım yapabildiğimiz bir alan. Biz de metrolar açıyoruz, viyadükler yapıyoruz, tüneller yapıyoruz, arıtma tesisleri yapıyoruz, birçok altyapı yatırımı yapıyoruz. Bütün bunlar yarınlara miras bırakacağımız yatırımlar. Ama bir de aslında beton gibi görünmeyen, tarıma, turizme, eğitime, istihdama yaptığımız yatırımlar var. Belediye başkanının görevi, şehrinde yaşayan insanların huzurunu ve mutluluğunu tasarlamaktır. O nedenle tarım hele ki İzmir’in kırsalında vazgeçilmez bir sektör. Tarımdan asla vazgeçemeyiz. Tarım olmadan herkes aç, herkes muhtaç. Tarımı küçümsemek, hafife almak yapılabilecek en büyük hatadır. Ne yazık ki bugüne kadar yapılan politikalar tarımı dışa bağımlı ve muhtaç bir hale getirdi. Kendi kendine yeten bir ülkeyken samanı ithal eden bir ülke haline geldik. Ama biz bunun önünü kesmezsek çok büyük felaketlere, yoksulluklara sebep olacak bir durum. Onun için buna razı olamazdık, bundan sonra da razı olmayacağız” ifadelerini kullandı.

“Atalarımızın emeğini yerde bırakmadık”

Ulamış Köy Koop.’un yaşadığı zorlukları üretimle aştığını ifade eden Başkan Soyer, “Kooperatifin çok sıkıntılı günlerini yaşadık beraber. Üç kuruş vergiyi ödeyecek durumda değildik. Kooperatifin kapatılması, terk edilmesi söz konusu oldu. Bugünü gördüğüme o kadar mutluyum ki. Çok şükür o kooperatifi 1969’da kuran atalarımızın emeğini yerde bırakmadık ve onu ileriye taşıyacak bir adım atmış olduk. Bugüne kadar emek veren herkesin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

“Genç çiftçilerimiz bu milletin çağdaş efendisi olacak”

Başkan Soyer, 8 yıl önce Seferihisar’da başlayan lavanta serüveninde köylerinde üretim yaparak kendi markalarını oluşturan genç üreticileri işaret ederek, ”Ecem kardeşimiz 8 sene önce çocuktu ve çocuk belediyesinin başkanlığını yapıyordu. Onunla iftihar ediyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği ‘Köylü Milletin Efendisidir” sözü var ya; Ecem köylü ve çağdaş köylü. Genç çiftçilerimiz bu milletin çağdaş efendisi olacak. Biz de bu şehrin yöneticileri olarak onların önünü açmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Hiç kimse enseyi karartmasın, biz sonuna kadar yanınızda olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Krem ve kolonya gibi yüksek kalite kozmetik ürünler üretilecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bütçesi karşılanarak tamamlanan Kozmetik Köy Tesisi kapsamındaki kooperatif binasında, distilasyon alanı, kozmetik üretim alanı, depolama alanları, laboratuvar, sabun kurutma alanı, satış ve kafeterya alanı gibi yeni üretim alanları oluşturuldu. Tam teşekküllü tesiste lavanta başta olmak üzere çeşitli aromatik ve tıbbi bitkilerden krem, kolonya, sabun gibi yüksek kalite standartlarına sahip kozmetik ürünlerin üretimi sağlanacak.

Eğitim ve Ar-Ge merkezi

Agro-turizm modellerinin tanıtılmasını sağlayacak tesiste aynı zamanda yerel kozmetik ürünlerin üretimi için eğitimler ve atölyeler düzenlenecek. Proje kapsamında, aromatik bitkilerin üretiminin yanı sıra büyük kozmetik firmalarının üretim ve Ar-Ge çalışmalarına destek verilerek istihdam olanağı yaratılacak, çevreye duyarlı tarım uygulamaları yaygınlaştırılacak ve tarımın ileri teknolojiyle buluşmasına katkı sağlanacak.

Hibya Haber Ajansı

İzmir’in Kozmetik Köyü Ulamış’ta açıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!