G-CV0ZL47F6D
USD32,23
EURO35,07
GBP40,93
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.505,23
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İzmir’in 83 yaşındaki katmer ustası: Aşık usta

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’in 83 yaşındaki katmer ustası: Aşık usta / Haberin Peşinde Urfa

İzmir’in Urla ilçesinde yaşayan ve Aşık Usta olarak tanınan 83 yaşındaki katmer ustası Halil Tuncer Güçlü dinçliğiyle dikkat çekiyor. İlerleyen yaşına rağmen işini itinayla yapmaya devam eden Aşık Usta katmerin her aşamasını kendi yapıyor.

İzmir’in Urla ilçesinde yaşayan 83 yaşındaki Halil Tuncer Güçlü, 61 yıldır katmer ustalığı yapıyor. Urla Sanat Sokağı’nda işlettiği dükkanında oğullarıyla birlikte çalışan Aşık Usta, açtığı hamurundan, katmerin iç malzemesine kadar her işi kendisi yapıyor. “Aşık Usta” olarak tanınan Güçlü, yaşına rağmen dinç görüntüsüyle dikkat çekiyor. 4 oğluna da mesleği öğrettiğini; ancak meslekten kopamadığını belirten Aşık Usta, her gün kapısını açtığı dükkanında büyük bir şevkle çalışıyor.

 

AŞIK USTA’DAN ‘EN İYİ KATMER’ TARİFİ

Mesleğini 1958 yılında İstanbul’dayken Konyalı ustalardan öğrendiğini söyleyen Aşık Usta, “1960 yılında Urla’ya geldim. Ben mesleğimi çok seviyorum. Yemediğimi müşterime yedirmem. Kıyma alırken bile makineyi sıcak suyla yıkayıp kıymamı öyle alırım. Katmerde kaliteli un kullanmak önemli. Biz katmeri yaparken fazladan un kullanırız, kabuğu en iyi soyulmuş unu kullanırım. Bazıları sirke kullanır ama ben doğal olarak limon kullanırım. En iyi katmer öyle olur. Katmeri yaptığım sac, en iyi sactır ve yağ çekmez” dedi.  Aşık Usta, dinçliğini insanları ve mesleğini sevmesi sayesinde koruduğunu söyleyerek, “Allah’a her zaman “Gençliğimi, dinçliğimi eksik etme” diyerek bana sağlıklı yaşam vermesi için yalvarıyorum” diye konuştu. 

 
LALELİ BABA’DAN ETKİLENEREK DÜKKANINA İSMİNİ VERMİŞ

Dükkanına “Lale Katmercisi” ismini vermesinin hikayesini anlatan Aşık Usta, “İstanbul’da yaşarken Beyoğlu’nda ‘Lale Çorbacısı’nı görüyordum; müşterisi eksik olmayan dükkandı. Lalenin hikmeti nedir diye düşündüm ve araştırmaya başladım. Laleli Camii’ne gittim ve orada 90 yaşlarında bir amcayla konuşurken Laleli’nin kim olduğunu sordum. Laleli Baba’nın Osmanlı zamanında ayakkabı tamirciliği yaptığını, dindar ve padişahtan fazla seveni olan önemli bir bilge olduğunu söyledi” dedi. 

İSMİNİ BANA VERMİŞ GİBİ OLDU

Laleli Baba’nın, Padişah 3. Mustafa’nın önemli bir sağlık sorununu çözdüğünü ve Padişah 3. Mustafa’nın Laleli Baba’ya giderek “Ne istersen iste benden” demesi üzerine “Laleli” isminde cami yaptırıldığını ve bir semte “Laleli” ismini verildiğini hatırlatan Aşık Usta, “Daha sonra Laleli Baba’nın kabrini buldum iki rekat namaz kıldım ve içime bir hoşnutluk geldi. İsmini bana vermiş gibi oldu. Ondan sonra bu isim bana çok uğurlu geldi. İstanbul’a her gittiğimde Laleli Baba’nın kabrini ziyaret ederim” diye konuştu.

KAYNAK: İHA

İzmir, Urla, Katmer, katmer ustası, aşık ustası, YAŞAM Haberleri

İzmir’in 83 yaşındaki katmer ustası: Aşık usta

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!