G-CV0ZL47F6D
USD32,55
EURO34,90
GBP40,67
BIST9.645,02
GR. ALTIN2.426,61
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Isırgan otunun faydaları nelerdir? Isırgan otu çayı nasıl yapılır ve ne işe yarar?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Isırgan otunun faydaları nelerdir? Isırgan otu çayı nasıl yapılır ve ne işe yarar? / Haberin Peşinde Urfa

Cilde teması esnasında ciddi bir kaşınmaya neden olan ısırgan otu doğru tüketildiğinde aslında sağlığa birçok faydası vardır. Özellikle vücuttaki serbest radikallerin temizlenmesinde fayda sağlayan ısırgan otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Uzmanlar genellikle doğru şekilde toplanıp kurutup çay olarak tüketilmesini tavsiye eder. Peki Isırgan otunun faydaları nelerdir?

Cilde teması esnasında ciddi bir kaşınmaya neden olan ısırgan otu doğru tüketildiğinde aslında sağlığa birçok faydası vardır. Özellikle vücuttaki serbest radikallerin temizlenmesinde fayda sağlayan ısırgan otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Uzmanlar genellikle doğru şekilde toplanıp kurutup çay olarak tüketilmesini tavsiye eder. Peki Isırgan otunun faydaları nelerdir?

Bilimsel literatürde “Urtica dioica” olarak bilinen ısırgan otu, otsu çok yıllık çiçekli bitki ailesine aittir. Yüzyıllardır bitkisel tedavide kullanılan ısırgan otunun insan sağlığına birçok faydası vardır. Isırgan otuna çıplak elle dokunulduğunda yakan ve kaşındırır. İlkbahar aylarında yeşermeye başlayan ısırgan otunun yüzeyinde ince dikenler vardır. Bu dikenlerdeki formik asit ve histamin maddeleri cilt de temas ettiği esnada buradaki hücrelerin mutasyonunu bozarak kaşınma ve dökülmeye neden olur. Isırgan, otunun meyvesi vardır. Fındık görüntüsünde olan bu meyvelerden yağ elde edilir. Bu yağ genellikle kozmetik ve sağlık sektöründe kullanılır. Cilt yüzeyindeki elastik yapıyı yenileyerek kırışıklığı ve yaşlanmayı geciktirir. Isırgan otunun içeriğinde flavonoit bileşikler, mineral maddeler, lutein ve karotenoit bileşikler diüretik etki göstererek zayıflamaya yardımcı olur. Eski toplumlarda sadece geleneksel tıpta değil aynı zamanda gıda, çay ve tekstilin ham maddesi olarak da kullanılır. 

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Vücudun sağlıklı işleyişi ni olumsuz etkileyen toksinleri bir saat içerinde vücuttan atar. Aynı zamanda bağırsak florasını dengeleyerek sindirimi kolaylaştırır.

Çözücü ve yakıcı madde içeren bu ot, mesane ve böbreklerdeki taş kum oluşumunu önleyerek ciddi yaşamsal rahatsızlıkları önler. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonunu önler.

İçerdiği C vitamini ve demir maddesi sayesinde kan hücrelerini dengeler. Kan hücrelerini artırarak dolaşımı kolaylaştırır. Bunun yanı sıra yaralanmalarda oldukça etkili bir ottur. Kan dolaşımı düzenlediğinden damar tıkanıklığını bunun akabindede kalp hastalıklarına yakalanma oranını azaltır. 

Yapılan araştırmalarda bu otun alerjik hastalıklara karşı olumlu etkisi olduğu ortaya çıkarıldı. Ekstrakt birleşimleri içeren ot alerjik hücrelerini azaltır. Sıklıkla alerjik reaksiyon yaşayanlar için uzmanlar bu otun çayından bir bardak içmelerini önerir. 

Alerjik hastalıkların yanı sıra solumun sorunlarına da iyi gelir. Özellikle mevsimsel geçişlerde yaşanan nezle ve grip gibi hastalıkların riskini azaltır.

Anti inflamatuar özelliği sayesinde kronik kas ağrılarını azaltır ve gut tedavisinde oldukça etkilidir. 

İçeriğinde bol miktarda mineral ve kalsiyum içerdiğinden kemiklerdeki dokuları onarır. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik erimesi ya da kemik rahatsızlıkların yaşanma olasılığını düşürür. Bunun yanı sıra eklem ve kas ağrılarına iyi gelir. Uzmanlar romatizma ve kireçlenme hastalarına doğal tedavi olarak önerir. Eklem ağrıları için suda kaynatılan ısırgan otu masaj yapılarak ağrının olduğu bölgeye uygulanır.

Lohusa dönemindeki kadınların süt oranını artırır. Aynı zamanda anne sütünün kalitesini olumlu etkiler. Kullanmadan önce bir uzmana danışılmalıdır. 

Akne ve sivilce oluşumunu önler. Yüksek antioksidan içerdiğinden ciltteki deforme hücreleri azaltır. Lekelere karşı anti-aging etkisi vardır. Genele olarak suyu tonik olarak kullanılır. Bunun yanı sıra saç dökülmesini de önleyen önemli bir besindir. Kafa derisindeki hasarlı hücreleri azaltarak kepek oluşumunu önler. 

ISIRGAN OTU ÇAYI NASIL YAPILIR?

Kurutulan bir yemek kaşığı ısırgan otunu kaynayan suda 10 dakika bekletin süzdükten sonra tüketiniz ya da kullanınız. Isırgan otu kaynatıldığından vitamin ve mineral değerlerini kaybetmediğinden rahatlıkla tüketilebilir. 

ISIRGAN OTUNUN ZARARI VAR MIDIR?

Adet döngüsünü etkilediğinden hamile kadınların tüketmesi uygun görülmez. Bunun yanı sıra emziren kadınların da tüketmesi sakıncalıdır. Kanın basıncını artırabildiğinden aşırı tüketildiğinde yüksek tansiyona neden olur. Ayrıca kan inceltici ilaç kullananlarında uzak durması gerekir. İçerdiği maddeler güçlü olduğundan bir uzmana başvurulması daha faydalıdır. Aksi halde faydalı olan özellikleri bile ciddi hastalıklara neden olur. 

SAĞLIK haberleri,ısırgan otu nedir,ısırgan otunun cilde faydası,ısırgan otuna dokunduktan sonra ne yapmalı,ısırgan otu çayı nasıl yapılır

Isırgan otunun faydaları nelerdir? Isırgan otu çayı nasıl yapılır ve ne işe yarar?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!