G-CV0ZL47F6D
USD32,56
EURO34,71
GBP40,51
BIST9.524,59
GR. ALTIN2.496,23
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

İnternetin geleceğini değiştirecek yasada tartışma büyüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnternetin geleceğini değiştirecek yasada tartışma büyüyor / Haberin Peşinde Urfa

Bugünlerde ABD’de sosyal medyanın dolayısıyla dijital iletişimin geleceğini etkileyecek bir yasa üzerinde çalışılıyor. 230’uncu madde değişirse kişilerin internette yaptığı paylaşımlardan artık sosyal medya şirketleri sorumlu olacak. Kısaca kendilerine dava açılabileceğini düşündükleri her paylaşımı silebilecekler. Yasa geçerse dünyada internet bir daha eskisi gibi olmayabilir. 

ABD sosyal medya sitelerini koruyan 230’uncu maddenin değişmesini konuşuyor. Yasanın değişmesi durumunda internette hiçbir şey eskisi gibi olmayabilir. Ülkede şu an bireylerin paylaşımları için sosyal medya şirketlerine dava açılması tartışılıyor. Twitter ve Facebook hali hazırda şiddet ve nefret söylemi içeren içerikleri platformundan kaldırıyor fakat yeni kanun ile davalar ile uğraşmak istemeyecek sosyal medya şirketlerinin hemen hemen her paylaşımı kaldırmak için bir gerekçeleri olacak.

Bugünlerde ise bu yasanın değişmesi gündemde. ABD’li bazı siyasiler sosyal medya şirketlerinin bireylerin paylaşımından da sorumlu tutulmasını istiyor. Böylece şirketlerin daha fazla içeriği platformlarından hızlıca kaldırmaları amaçlanıyor.

KURULUŞ FELSEFESİNDEN UZAKLAŞIR?

Financial Times’ta yer alan habere göre; Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg yasanın tartışılabileceğini belirtirken Google ve Twitter’ın yöneticileri sosyal medyanın yasanın değişmesi durumunda platformların ifade özgürlüğünü öne alan kuruluş felsefesinden uzaklaşacağını anlatıyor.

Kanun hakkında düzenlenen oturumda söz alan Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey yasanın geçmesi durumunda sosyal medya şirketlerinin büyük bir kontrol gücüne sahip olacaklarını ve haklarında dava açılacağını düşündükleri her içeriği sileceklerini söylüyor.

Corona virüsü tedbirleri dolayısıyla Twitter’ın CEO’su Dorsey oturuma video konferans yöntemi ile katıldı. Fotoğraf: Reuters

230’uncu maddenin değişmesi için toplanan komisyona başkanlık eden Cumhuriyetçi Senatör Roger Wicker, “Söz konusu kanun bir kalkan gibi sosyal medya şirketlerini açılacak davalardan koruyor.” derken “Bu bedava geçiş dönemi bitti” ifadelerini kullandı.

‘PARTİ BAĞLANTINIZ VARSA AÇIKLAYIN’

Google, Facebook ve Twitter CEO’larının katıldığı oturumda söz alan Cumhuriyetçi senatör John Tune CEO’ların bir parti ile bağlantıları varsa bunu açıklamalarını istedi. CEO’lar bu talebe yanıt vermedi.

Oturuma katıran Senatör Marsha Blackburn Twitter’ın Trump’ın tweetlerini 65 kez sansürlediğini Biden’ın hiçbir açıklamasını ise sansürlemediğini anımsattı. Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey ise Trump’ın tweetlerini platformdan hiç silmediklerini söyleyerek yanıt verdi. (Doğrusu Twitter 65. kez Trump’ın tweet’lerine içeriklerine uyarı işareti koydu. Uyarı işareti içeriğin doğru bilgi vermediği veya şiddeti özendirdiği anlamına gelebiliyor.)

Oturum boyunca Cumhuriyetçi senatörler Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey’e sert yüklendi Cumhuriyetçilerin sorduğu 25 sorudan 16’sı Dorsey’e yöneltildi.

İki partiden siyasiler de CEO’ları sıkıştıran sorular yöneltti. Fotoğraf: Reuters

35 BİNDEN FAZLA İNSAN İÇERİK TAKİP EDİYOR

ABD’de Demokratlar da 230’uncu maddenin değiştirilmesini istiyor. Demokratlara göre yasa değişikliği sosyal medya şirketlerine direkt olarak dava açılmasından çok nefret suçu gibi olguların ifade özgürlüğü kapsamı dışında kalmasını sağlamalı.

ABD Başkanı Donald Trump da 230’uncu maddenin değişmesini isteyenlerden. Trump geçen günlerde meşhur Twitter hesabını kullanarak, “Madde 230’u kaldırın” mesajını yayınladı.

DÜZENLEYİCİ KURUM ÖNERİSİ
New York Üniversitesi İş ve İnsan Hakları Merkezi direktör yardımcısı Paul Barett ilerleyen dönemde sosyal medyayı denetleyen bir kurum oluşturulabileceğini söylüyor. Barett’ın kaleme aldığı ‘Sosyal medyayı düzenlemek: 230’uncu madde kavgası ve ötesi’ (Regulating Social Media: The Fight Over Section 230 — and Beyond) isimli çalışmada şu ifadeler yer alıyor: Yeni bir Dijital Düzenleme Ajansı kurulabilir. Büyük sosyal medya platformlarına büyük bir güvensizlik var. Bu güvensizliğe bir cevap olarak bağımsız bir dijital denetleme otoritesi kurulabilir. Bu otorite platformlardaki içeriklere direkt olarak karışmaz fakat revize edilmiş bir 230’uncu madde düzenlenmesinin uygulanıp uygulanmadığına bakabilir.

TÜRKİYE’DE DURUM NE?

Türkiye’de sosyal medya şirketlerine dava açmak mümkün fakat şirketlerin içerik kaldırma konusunda yargı kararlarını uygulayıp uygulamayacakları kesin değil. İçerik kaldırma talepleri için mahkeme kararı alınsa bile Twitter ve Facebook gibi şirketler için bunun bir bağlayıcılığı yok. Şirketler kendi değerlendirmelerine göre bir içeriği ya siliyor ya da platformda kalmasına karar veriyorlar.

İnternetin geleceğini değiştirecek yasada tartışma büyüyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!