İnce: “Kendi kendine yetecek bir Türkiye’yi kurmak mümkün” / Haberin Peşinde Urfa
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, partisinin hayat pahalılığına karşı 100 maddelik çözüm önerisini içeren Tarımsal Üretim Su ve Gıda Güvenliği Raporu’nu görüşmek üzere Demokratik Sol Partisi (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal ile bir araya geldi.
Muharrem İnce, “Hangi siyasi parti randevu verirse, bundan sonra da hiç siyaset yapmadan, tarımı milli bir mesele olarak görerek ve bu konuyu geleceğimizin, çocuklarımızın bir meselesi olarak gördüğümüz için ziyaret edeceğiz” dedi.
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, partisinin hayat pahalılığına karşı 100 maddelik çözüm önerisini içeren Tarımsal Üretim Su ve Gıda Güvenliği Raporu’nu görüşmek üzere Demokratik Sol Partisi (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal ile bir araya geldi. DSP Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşmede İnce, “Hangi siyasi parti randevu verirse bundan sonra da hiç siyaset yapmadan, tarımı milli bir mesele olarak görerek ve bu konuyu geleceğimizin, çocuklarımızın bir meselesi olarak gördüğümüz için ziyaret edeceğiz. Görüşlerimizi anlatacağız” dedi.
İki liderin görüşme sonrasında yaptığı basın açıklamasında İnce şunları dile getirdi:
HAYAT PAHALILIĞININ ÇÖZÜMÜ İÇİN 100 MADDELİK RAPOR
“Biz Memleket Partisi olarak gıda ile ilgili, tarımsal üretimle ilgili, bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili çok ciddi sıkıntılar olduğunu, herkesin ortak bir paydada buluştuğunu, herkesin marketleri, rafları, eti, sütü, peyniri, yumurtayı konuştuğunu görüyoruz. Ve su ile ilgili, gıda güvenliği ile ilgili, bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili 100 maddelik bir rapor hazırladık. Bu raporu bütün siyasi partilere anlatmak istediğimizi söyledik. Bütün siyasi parti genel başkanlarına mektup yazdık. Sağ olsun genel başkan kabul ettiler, bugün dosyamızı kendilerine ilettik. Kendilerinin de bu konuda ki çalışmalarıyla ilgili dokümanlarını aldık.”
TARIM MİLLİ BİR MESELEDİR
“Hangi siyasi parti randevu verirse, bundan sonrada hiç siyaset yapmadan, tarımı milli bir mesele olarak görerek ve bu konuyu geleceğimizin, çocuklarımızın bir meselesi olarak gördüğümüz için ziyaret edeceğiz. Görüşlerimizi anlatacağız. Bu görüşlerimizin içinde eksik olanlar vardır, yanlış olanlar vardır, hiçbir itirazımız yok. Bizim görüşümüz bunlar, başkalarının görüşleriyle birleştiğinde milletimiz için güzel sonuçlar ortaya çıkacağına inanıyoruz.”
TARIM STRATEJİK BİR SEKTÖRDÜR
“Tarımı stratejik bir sektör olarak görüp; tarıma, tarıma dayalı sanayiye ve tarım turizmine destek verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Devlet Planlama Teşkilatı’nın yeniden aktif hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tarımsal planlamanın gelişmiş ülkelerde olduğu gibi 5 yıllık yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Tarım envanteri olmayan bir Türkiye; suyu, bitkisi, hayvansal üretimi, bitkisel üretimi envanteri olmayan bir Türkiye’nin geleceği kucaklayamayacağına inanıyoruz.”
KENDİ KENDİNE YETECEK BİR TÜRKİYE KURMAK MÜMKÜN
“2006’da çıkarılan bir kanun var. GSMH’nın yüzde 1’i çiftçiye destek olarak verilir diye. Ne yazık ki yüzde yarımı bile verilmedi şu ana kadar. Bunun gündeme gelmesini istiyoruz. Buzağı ölümlerinin, civciv ölümlerinin mutlaka konuşulması gerektiğini düşünüyoruz. Ve ithalatın bir çözüm olmadığını, dolayısıyla ithalatı çiftçiye karşı bir sopa olarak kullanılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Kendi kendine yetecek bir Türkiye’yi kurmak mümkündür. Biz bereketli toprakların fakir çocukları olmak istemiyoruz.”
ÇOCUKLARIMIZA GÜVENLİ BİR GELECEK BIRAKMAK İSTİYORUZ
Buğdayın anavatanı olan ülkede Ukrayna’dan Rusya’dan gelecek gemilerin yolunu gözlemek istemiyoruz. Biz çocuklarımıza güvenli bir gelecek, suyu olan, yaşanabilir çevresi olan, güvenli gıdaları olan bir ülke bırakmak istiyoruz. Onun için tüm siyasi partilerle bu gıda, tarımsal üretim konusunu masaya yatırmak istiyoruz. Eğer mümkünse tüm siyasi partilerle bir araya gelerek bunu tartışmak istiyoruz. Amacımız burada asla siyaset yapmak değildir. Amacımız çocuklarımıza, torunlarımıza güvenli bir gelecek bırakmaktır.”
Hibya Haber Ajansı