G-CV0ZL47F6D
USD32,33
EURO35,08
GBP40,87
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.309,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

İltahaplı Romatizma Tanısına Dikkat

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İltahaplı Romatizma Tanısına Dikkat / Haberin Peşinde Urfa

Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon için bilgi mi arıyorsunuz? İltahaplı Romatizma Tanısına Dikkat makalesine göz atın ve Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon hakkında daha fazla bilgi edinin 

İltahaplı romatizma çok sayıda hastalığı içeren bir ifadedir. Bu hastalıklar genellikle eklemleri ve komşu bağ dokusunu, nadiren de damarları ve iç organları tutan hastalıklardır. En sık rastlanan iki hastalık romatoid artrit (iltahaplı eklem romatizması) ve ankilozan spondilit (iltahaplı omurga romatizması)dir. Bunlar dışında psöriyatik artrit ve spondilit (sedef hastalığı romatizmaları), sjogren sendromu, diğer spondilitler, Behçet hastalığı, lupus eritematozus ve vaskulit vb hastalıklardır.

Romatolojik hastalıkların bir kısmında tanı koymak kolay olsa da bir kısmında çok zorlayıcı olabilir. Hastalıklar tipik bulguları ile ortaya çıktığı zaman tanı koymak için muayene, birkaç kan testi ve bazen de görüntüleme testleri yeterlidir. Ama maalesef bu grup hastalıkların az diyemiyeceğimiz bir kısmında bulgular başlangıçta çok silik olabilir. Bu tip durumlarda hastanın klinik bulguları hafif olur ve başlangıçta labaratuar ve görüntüleme testleri de bir şey vermeyebilir. Bu tip durumlarda bazı klinisyenler hastaya şüphelendikleri tanıyı koyup ilaç başlayabilmektedir. Aslında bu doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü romatizmal hastalıklar kişinin bağışıklık sistemindeki bir bozukluktan kaynaklanır. Bu tip hastalarda hastaların bir kısmında silik olan bulgular gerileyip hasta tamamen normale dönebilmektedir. Bu yüzden romatizmal hastalıklarda kesin tanı için kriterler geliştirilmiştir. Hasta bu kriterleri sağlamıyorsa tanı konulmamalı ve ilaç başlanmamalıdır. Aksi takdirde hasta uzun süre ciddi yan etkileri olabilen ilaçları kullanmak zorunda kalabilir.

Bir de iltahaplı eklem romatizmalarıyla benzer bulgular verebilen normal romatizmlar (eklem kireçlenmeleri) yumuşak doku romatizmaları(fibromiyalji ) gibi durumların da  ayırıcı tanısı gereklidir. Keza iltahaplı omurga romatizmasında (ankilozan spondilit)  da omurgadaki ağrılar bel fıtığı, dejeneratif disk hastalıkları ile benzer bulgular verir. MR ve röntgen incelemelerinde  bazen karışan durumlarla karşılaşılması da çok olasıdır. Bu gibi durumlarda klinisyen hastayı iyi değerlendirmeli, ayırcı tanı için gerekli testleri gerekirse görüntüleme yöntemlerini de kullanmalıdır. 

İltahaplı Romatizma Tanısına Dikkat

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!