G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,99
GBP41,00
BIST9.084,69
GR. ALTIN2.325,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

İlde endişe veren artış: ‘Normalleşme’ sonrası günde yaklaşık 700 vaka

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da koronavirüs salgını nedeniyle marttan bu yana 10 kişi hayatını kaybederken, 18 bin kişi karantinaya alındı.


Van’da koronavirüs salgınının pik zirvesine ulaştığı günlerde 100 ile 150 arasında değişen vaka sayısı, ‘normalleşme’ sonrası 700 civarına ulaştı. Artışta tedbirlere uyulmaması, yasağa rağmen taziyeler için buluşulması ve kent dışından gelenlerin karantina kurallarını hiçe sayması etkili oldu.

Gazete Duvar’ın haberine göre, şu ana kadar 10 kişinin öldüğü, 18 bin kişinin de karantinada tutulduğu Van’da vaka sayısındaki artış endişeye neden oldu.

Konuya ilişkin görüşlerini aktaran uzmanlar, Van’da son bir haftada vaka sayısında ciddi artışlar olduğuna dikkat çekerek, bu durumu hem ilin nüfus yoğunluğunun fazla olmasına hem de sosyal izolasyon kurallarına uyulmamasına bağladı. Vaka sayısındaki artışa bağlı olarak da sağlık ekiplerinin temaslı kişileri belirlemek için yaptığı çalışmalar sürüyor.

‘SINIR KAPISI AÇILMADI, İKİ İLÇE ALARM VERİYOR’

Türkiye’de ilk koronavirüsten ölümün gerçekleştiği 10 Mart 2020’den bu yana 100 gün geçti. Büyük şehir olması nedeniyle sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı 31 ana kentten biri olan Van’da, yasakların uygulandığı dönemde korona virüsten 10 kişi vefat ederken, yaklaşık 400 kişide korona virüsü tespit edildi, 79 farklı yerde karantina tedbirleri uygulandı.

İran’da salgının son günlerde artması nedeniyle Kapıköy Sınır Kapısı henüz ticarete açılmadı. 1 Haziran’dan sonra vaka sayısının en çok artış gösterdiği ilçeler ise merkez İpekyolu ve Erciş ilçeleri.

Van-Hakkari Tabip Odası Genel Sekreteri Doktor Hüseyin Yaviç, Van’da bir taziyeden dolayı nisan ayında başlayan virüsün 1 Haziran normalleşme adımlarıyla birlikte artış gösterdiğini söyledi.

“AVM ve şehirler arası otobüslerin faaliyetlerine başlaması, kuaför ve diğer işletmelerin açılması nedeniyle vakalar arttı” diyerek sözlerini sürdüren Yaviç, “Normalleşmeden söz edildiği zaman toplum bunu farklı algılayabiliyor. Hijyen, sosyal mesafe konusunda gevşemeye neden oluyor. Bunlarla beraber vaka sayısı da artıyor” dedi.

ÇOLAKOĞLU: VİRÜS BİTTİ ALGISI OLUŞTU

Van Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eş Başkanı Figen Çolakoğlu ise kentte vaka sayısının 1 Haziran’dan itibaren 700’e kadar yükseldiğini belirtti.

Kısıtlamaların olumlu etkilerinin görüldüğünü ancak 1 Haziran’da başlayan normalleşme sürecinin toplum tarafından ‘virüs bitti’ şeklinde algılandığına dikkat çeken Çolakoğlu, “İşte bu noktadan itibaren Van’da vaka sayıları yükseldi. Tedbirlerin hem kurumsal hem de bireysel olarak sürdürülmesi gerekiyor. El hijyeni ve sosyal mesafe mutlaka korunmalıdır” dedi.

Şu anda Van il genelinde birçok mahallenin karantina altında olduğunu belirten Çolakoğlu, şu bilgileri verdi:

Hastanelerin bazı bölümlerinde virüs hastalarının tedavisi sürüyor. 700’e ulaşan vaka sayısı var. 1 Haziran sonrası bulaşı sayısı gittikçe arttı. Bundan sonra süreci itinayla geçirmemiz lazım. Yerel sorumluların sorumluluğunu gören noktadan bir yaklaşımının olması gerekiyor. Virüs ile yaşamaya artık alışmalıyız. Ancak normal yaşamın sürmesi için emekçi insanlarımız çalışmak zorunda. Ekonomisi çöken insanlarımız var. Van’da mümkün mertebe evden çıkmama konusunda bir duyarlılık göstermeliyiz.”

İlde endişe veren artış: ‘Normalleşme’ sonrası günde yaklaşık 700 vaka

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!