G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İhracatın geleceği ‘karbon’a bağlı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İhracatın geleceği ‘karbon’a bağlı / Haberin Peşinde Urfa

2026’da başlayacak‘Sınırda Karbon Vergisi’ uygulamasıyla firmalar için yeni bir dönem başlıyor. Sektörlere yönelik hedeflerin belirlenmesi, karbon fiyatlandırma ve karbon ticareti mekanizmalarının geliştirilmesi yeşil dönüşümün öncelikleri.

Türkiye’nin son dönemde özellikle AB ülkelerine ihracatında önemli artış yaşanıyor. Ancak iklim değişikliği ile mücadele kapsamında firmaları zorlu bir süreç bekliyor. AB Yeşil Mutabakat çerçevesinde kapsamında Sınırda Karbon Uygulaması’nın 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi ve 31 Aralık 2025’e kadar da bir geçiş dönemi yoluyla aşamalı olarak uygulanması hedefleniyor. 1 Ocak 2026’dan itibaren Sınırda Karbon Vergisi uygulaması tam olarak yürürlüğe girecek.

Ebru Dildar Edin

ULUSAL BEYANLAR HAZIRLANMALI

Türkiye’de ‘AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın yayınlanmasının çok önemli bir adım olduğunu belirten İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin de kamunun öncelikle AB Yeşil Mutabakat çerçevesinde Sınırda Karbon Vergisi uygulaması için sektörlere yönelik öncelikler ve hedefleri ortaya koyması, karbon fiyatlandırma ve karbon ticareti konularında mekanizmalar geliştirmesinin beklendiğine dikkat çekti. Edin “Türkiye’nin ulusal koşullar ışığında ulusal katkı beyanının hazırlanmasının ve uzun dönemli net sıfır karbon stratejisi oluşturulması iki önemli konu olarak önümüzde duruyor” dedi.

DÖNGÜSEL EKONOMİYE GEÇİLMELİ

“Öncelikle yeşil dönüşüm konusunda istikrarlı ilerleme için daha güçlü iklim politikalarına ve somut aksiyonlara ihtiyacımız var” diyen Edin, şöyle devam etti: “Bu politikaların finansman desteği ile güçlendirilmesi aksiyonların hayata geçirilmesi için önemli. Şeffaf ve kıyaslanabilir raporlama sürecinin güvenilir bir şekilde ilerlemesi için gerekli.” Türkiye’nin ihracatında AB ülkelerinin payının yüzde 42 olduğuna dikkat çeken Edin, Türkiye için döngüsel ekonomiye geçisin en önemli ajanda olması gerektiğini ve bu doğrultuda “Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu”nu hayata geçirdiklerini ifade etti.

YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Birçok hükümetin, kamu ve özel sektör iş birliğiyle ekonomik kalkınma planlarını “Yeşil İyileşme” üzerine kurgulamaya başladığını vurgulayan Edin “Ticaret Bakanlığı, AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nı yayınladı. Bu kapsamda geliştirilecek uygulamalar ve mevzuat düzenlemeleri ile yeni bir dönem başlayacak. Şirketlerin yeşil dönüşümü sağlayabilmeleri için kendilerine bu konuda yol haritaları sunacak, rehberlik sağlayacak yapılar ile çalışmaları bu konuda hızlanmalarını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Odağımız yeşil dönüşüm

2021’in başından itibaren ‘Yeşil Dönüşüm’e odaklandıklarını ve iş dünyası ile bu alana katkı sağlayacak çalışmalar yaptıklarını belirten Edin, Paris Anlaşması kapsamında ülkemize Yeşil İklim Fonu’ndan aktarılan 3 milyar 157 milyon dolar kaynağa da değindi. Bu kaynağın 3 yıl içinde enerji, tarım, ulaşım, çevre, şehircilik alanları başta olmak üzere Yeşil Kalkınmayı destekleyen tüm sektörlerde kullanılacağın dikkat çeken Edin, “Gelecek fon enerji verimliliği, düşük karbonlu üretime destek verilmesi, dijitalleşme, e-araçlar, su kaynakları gibi iklim değişikliği ile mücadelede pek çok alanı kapsıyor. SKD Türkiye olarak iş dünyasına rehberlik ettiğimiz yeşil dönüşüm yolculuğundaki odak alanlarımız” şeklinde konuştu.

AB,karbon,Ebru Dildar Edin,İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği


İhracatın geleceği ‘karbon’a bağlı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!