G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO34,98
GBP40,97
BIST10.895,25
GR. ALTIN2.507,11
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Hazırgiyimde yüzde 30 zam kapıda

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazırgiyimde yüzde 30 zam kapıda / Haberin Peşinde Urfa

Emtia ve navlun fiyatlarındaki küresel artış, içeride ise enerji başta olmak üzere yükselen maliyetler ve kurdaki dalgalanma hazırgiyim üreticilerinin kârlılığında sert daralmaya yol açtı. Bunun 2022’nin ilk çeyreğinde vatandaşa yüzde 20-30 zam olarak yan…

Emtia ve navlun fiyatlarındaki küresel artış, içeride ise enerji başta olmak üzere yükselen maliyetler ve kurdaki dalgalanma hazırgiyim üreticilerinin kârlılığında sert daralmaya yol açtı. Bunun 2022’nin ilk çeyreğinde vatandaşa yüzde 20-30 zam olarak yansıması bekleniyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Eş Başkanı Ramazan Kaya, “Emtia fiyatları 1.5 yıl önceye göre yüzde 50-60, navlun maliyetleri ise 4-5 kat arttı. Tüketici, perakendede fiyat artışlarını 2022 ilk çeyrekte daha fazla hissedecek” dedi.

Emtia, navlun fiyatlarındaki artış ve yıl sonu itibarıyla asgari ücrete gelecek zam da dikkate alındığında yüzde 20-30’lara varan fiyat artışları yaşanacağı bilgisini veren Kaya, “Kurdaki dalgalanma da bizi ciddi sıkıntıya sokuyor. Son dönemde en büyük sıkıntımız kârlılıktaki düşüş” diye konuştu.

‘GELİRDEKİ ARTIŞ KÂRLILIĞA YANSIMIYOR’

TGSD tarafından sektörün görünümüne ilişkin bir toplantı düzenlendi.

Kapasite kullanım oranının yüzde 80’in üzerinde olduğu sektörde, pandemide Türkiye’ye yönelen yeni siparişlerle birlikte ilave yatırım ihtiyacı doğarken; sektör temsilcileri düşük kârlılık nedeniyle sektörde sermaye birikimi yaratılamadığını, finansman ihtiyacı için Eximbank’ın devreye girmesi gerektiğini belirtti.

Toplantıda verilen bilgiye göre, pandemide Türkiye’ye yönelen siparişlerin de etkisiyle geçen yıl 17 milyar dolar olan sektör ihracatının bu yıl 19.5-20 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ancak gelirlerdeki artış firmaların kârlılığına yansımıyor.

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ TALEBİ

Hazırgiyim karlılık endeksine göre, 2015 yılı değeri “100” olarak kabul edildiğinde sektörün karlılığında 2015’e göre yüzde 35 gerileme söz konusu. Bu oran, ihracat yapan firmalarda biraz daha düşük seyrederken, iç piyasaya çalışan firmalarda ise daha yüksek.

TGSD Eş Başkanı Sanem Dikmen, söz konusu gerileme nedeniyle firmaların sermaye birikimi yaratamadığını, bu durumun da yeni yatırımların önünde engel oluşturduğunu belirtti.

Dikmen, “Firmaların işletme sermayesi ihtiyacı arttı… Bir yılda pamuk fiyatlarında döviz bazında yüzde 50’nin üzerinde artış yaşandı. Bu, kur etkisinden bağımsız olarak sadece döviz bazında yaşadığımız artış. Ucuz maliyetli kredi endüstrinin devamlılığı için gereklilik arzediyor” diye konuştu.

Sektörün düşük faizli krediye erişimine imkân sağlanması gerektiğini vurgulayan Dikmen, hammadde maliyetlerindeki artış nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacı için Eximbank’ın devreye girmesi gerektiğini söyledi. (REUTERS)

Hazırgiyimde yüzde 30 zam kapıda

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!