G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Haymana Atatürk Evi’nde restorasyon çalışmaları başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haymana Atatürk Evi’nde restorasyon çalışmaları başladı / Haberin Peşinde Urfa

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Sakarya Meydan Muharebesi esnasında, Haymana’da bir süre konaklayarak savaşı sevk ve idare ettiği Atatürk Evi’nin restorasyonuna başladı.

1900’lü yıllarda inşa edilen ve bin 400 metrekarelik alana sahip tarihi mekanda restorasyon ile peyzaj çalışmaları gerçekleştirilecek. 2 milyon 700 bin TL’ye yapılacak çalışmaların 5 ayda tamamlanması planlanıyor. ABB, Gölbaşı Halaçlı Mehmet Ağa Konağı’ndan sonra şimdi de Haymana Çalış Mahallesi’nde bulunan Atatürk Evi’ni Başkent miras turizmine kazandırıyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Sakarya Meydan Muharebesi’ni sevk ile idare ettiği ve kararlar aldığı köy odası; bir giriş bir de oturma bölümünden oluşuyor. Bir dönem müze olarak içerisinde savaştan kalan şarapnel ve eski eşyaların sergilendiği ev ABB tarafından özgün yapısı korunarak restore edilecek.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Çalış Mahallesi Muhtarı ve Haymana Belediyesinden gelen talep doğrultusunda evin restorasyonu için çalışmalara başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Haymana Kaymakamlığının da uygun görüşüyle birlikte Büyükşehir Belediye Meclisimizde 2022 yılında karar üreterek restorasyon çalışmalarını başlattık. Daha sonra röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerimizi hazırladık. Projelerimizin Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nda kabul edilmesi ve ihale işlemlerinin süreci de tamamlandıktan sonra mayıs ayı başında restorasyon çalışmalarına başladık. Restorasyonunda yine bu yapının da özgün kimliğini olduğu gibi koruyacağız ve tarihçesini yaşatacağız.”

Bin 225 metrekarelik bahçede restorasyon çalışması, bahçe düzenlemesi ve peyzaj düzenlemesi çalışmaları yapılacağını dile getiren Ödemiş, “Böylece Sakarya Meydan Muharebesinde önemli bir görev üstlenmiş Ankara'nın geçmişinde önemli bir yeri olan kültürel mirasımızı daha koruyup gelecek nesillere aktarmış olacağız ve kimlikli mimari yapıyı koruyacağız” diye konuştu.

Ödemiş, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Haymana Atatürk Evi’nin kültür turizminin de önemli bir merkezi olacağını söyledi.

Haymana Atatürk Evi’nin tekrar Ankara’ya kazandırılmasının özellikle Haymana açısından büyük bir şans olduğunun altını çizen Çalış Mahalle Muhtarı Çetin Koç, şu ifadeleri kullandı:

“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş'a ve Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut’a teşekkür ederiz. 2 yıldır dernek başkanı ve ben muhtar olarak bu işin peşindeydik. Bu ata yadigarını bize gelecek nesillere aktaracakları için ve kalıcı bir eser yapacakları için çok teşekkür ederim. Buralardan gelecek nesillere topraklar kazanılmıştır, buralarda kararlar verilmiştir. Son Kale dedikleri olay bizim köyde başlamıştır. Bu bizim için bir şanstır. Ben de köyüm ve Haymana bu şansı adına değerlendireceğim. “

Hibya Haber Ajansı

Haymana Atatürk Evi’nde restorasyon çalışmaları başladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!