G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Halk işsizlik, göçmen, düşük ücret sarmalında

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halk işsizlik, göçmen, düşük ücret sarmalında / Haberin Peşinde Urfa

Ekonomik kriz ve işsizlik ile daha belirgin hale gelen Türkiye’nin göçmenler konusundaki plansızlığı vatandaşın iş bulma ümidini eritirken, göçmenleri ise ucuza ve kayıt dışı çalışmaya yöneltiyor.

Pandemi döneminde 10 milyonu aşan, tartışmalı TÜİK verilerinde bile yüzde 25.4’e ulaşan gerçek işsizlik oranları Türkiye’de her 4 kişiden 1’inin işsiz olduğuna işaret ederken, son 10 yılda yaşanan yoğun göç dalgası, istihdam piyasasında hem vatandaşlar hem de göçmenler tarafında büyük hak kayıplarına neden oluyor. Artan genç nüfus ve ekonomik kriz bileşenleri altında iş bulmanın her geçen gün zorlaştığı Türkiye’de vatandaşlar göçmenler nedeniyle iş kaybetmekten, göçmenler ise çok düşük ücretler ile kayıt dışı çalışmaktan şikayetçi.

İŞ, DÖNÜŞE BAĞLI

Türkiye’de yaşayan ve çalışabilir durumda olan Suriyelilerin yüzde 93’ü bir meslek sahibi olmasına rağmen sadece yüzde 55.8’i bir işte çalıştığını açıklarken bu kişilerin neredeyse tamamı kayıt dışı olarak istihdam ediliyor. Bu durumla bağlantılı olarak Türk vatandaşlarının yüzde 55.3’ü Suriyelilerin işlerini kaybetmelerine neden olduklarını ve iş bulmayı zorlaştırdıklarını belirtiyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından hazırlanan ve işgücü piyasasında Suriyeli sığınmacıların etkisini analiz eden rapora göre her 10 Türk vatandaşından 6’sı Suriyelilerin ülkelerine dönmeyeceğini düşünüyor. Her 3 Türk vatandaşından 2’si ise Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri halinde kendileri için iş bulma imkanlarının artacağını düşünüyor. Suriyelilerin yüzde 41.3’ü ise Türkiye’de karşılaştıkları en büyük zorluk olarak düşük ücretle çalışmayı gösterdi. Bu veriler göç yönetimine ilişkin plansızlığı ortaya çıkardı.

Sadece yüzde 2.7’si kayıtlı çalışıyor

Proje kapsamında uygulanan ankete katılan Türk işverenler arasında çok küçük bir kesimin (%13.3) hal.zırda veya geçmişte Suriyeli istihdam etme deneyimi olduğu görüldü. Buradaki temel nokta ise kültürel ve dil farklılıklarının yaratacağı problem olarak gösteriliyor. Türkiye’deki Suriyelilerden yalnızca yüzde 2.7’sinin çalışma izni olduğu tespit edilirken, kayıt dışı çalışanların ağırlıklı bir kısmının ise düzensiz ve gündelik olarak tekstil, hazır giyim, inşaat gibi sektörlerde çalıştığı belirtiliyor.

Yüzde 19.4’ü Suriye’ye geri dönmek istiyor

Ankette “Türkiye’de kalmayı düşünüyor musunuz” sorusunu “hayır” şeklinde yanıtlayan yüzde 19.4’lük kesimin temel motivasyonu kendilerini ait hissettikleri yere, Suriye’ye dönme arzusu.  Türkiye’de kalmak istemediğini belirtenlerin yüzde 80’i bu durumu, “Suriye benim vatanım” ifadesiyle destekledi. Türkiye’de karşılaştıkları zorluklara rağmen Suriyelilerin yüzde 79’u Türkiye’de kalmaya sıcak bakıyor.

Ekonomi,Suriye,Tekstil,Türkiye

Halk işsizlik, göçmen, düşük ücret sarmalında

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!