G-CV0ZL47F6D
USD32,56
EURO34,89
GBP40,59
BIST9.645,02
GR. ALTIN2.430,28
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Güneşle yeşil enerji zirveyi gördü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneşle yeşil enerji zirveyi gördü / Haberin Peşinde Urfa

Coronavirüsün başladığı 2020 yılında tüm dünyada enerji yatırımları ve tüketimi gerilerken, sadece yenilenebilir enerji yatırımları artışını sürdürdü.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Yenilenebilir Enerji Piyasası raporunu yayınladı. Rapora göre, 2020 yılında yenilenebilir enerji yatırımları yüzde 45 artarak 285 GW’a (gigavat) yükseldi. Buna karşın diğer tüm enerji yatırımları ve tüketimleri azaldı. Yenilenebilir enerjide ulaşılan bu rakamın, 1999 yılından bu yana ulaşılan en yüksek seviye olduğu ifade edildi.

MALİYETLER DÜŞÜYOR

Pandemi nedeniyle ülkelerin sınırlarını kapatması, tedarik zincirindeki aksamalara karşın yenilenebilir enerjideki bu artış memnuniyet yarattı. IEA’nın raporunda, bu artışta iklimle mücadele kapsamında atılan adımlar ile temiz enerjiye verilen finansal desteklerle birlikte düşen teknoloji maliyetlerinin etkisine dikkat çekildi. Bu artışta en büyük payı ise güneş enerjisi sırtladı. 2020’de dünya genelinde devreye giren güneş enerjisi kurulu gücü 2019’a göre yüzde 23 artışla 135 GW oldu. Böylece, güneş enerjisindeki toplam kapasite 737 GW’a ulaştı. 2022 yılına gelindiğinde ise yıllık artışın 2019’un yüzde 50 fazlası 162 GW’a ulaşması bekleniyor. Bu dönemde rüzgar enerjisi kurulu gücü de 114 GW arttı ve toplam küresel rüzgar enerjisi kapasitesi 737 GW’a ulaştı. Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarında ise geçen yıl yaklaşık 31 GW yeni kapasitenin devreye girdiği görüldü. Böylece, dünyada yenilenebilir enerji kurulu gücü geçen yıl 2019’a göre 280 GW’lık rekor artışla 2 bin 970 GW’a yükseldi.

Fatih Birol

DESTEKLER SÜRMELİ

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, özellikle güneş enerjisinde fiyatların kömür ve doğalgazdan daha ucuz hale geldiğini belirtti. Verilerin iklimle mücadelede iyimser bir tablo oluşturduğunu vurgulayan Birol, “Hükümetler, umut veren bu gelişmeleri güneş ve rüzgara daha fazla yatırımı teşvik eden politikalarla desteklemeli” dedi.

Güneşle yeşil enerji zirveyi gördü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!