G-CV0ZL47F6D
USD32,52
EURO34,80
GBP40,48
BIST9.744,31
GR. ALTIN2.421,39
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Güçlü bir bağışıklık için yol haritası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güçlü bir bağışıklık için yol haritası / Haberin Peşinde Urfa

Uzman Diyetisyen Ayşe Gül Güven anlattı: “Vücut direncinizi güçlü tutmak için bugünlerde beslenme alışkanlıklarınızı ve yaşam tarzınızı gözden geçirin” dedi…  

Pandemi başlangıç döneminden daha tehlikeli bir hal almış durumda… Bu süreçte, maske-sosyal mesafe ve hijyen tedbirleri kadar bağışıklık sistemini güçlü tutmak da çok önemli.

Uzman Diyetisyen Ayşe Gül Güven

Ayşe Gül Güven vücut direncini artıran besinleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı…

A VİTAMİNİ

Covid-19’dan ilk etkilenen organlar olan akciğer ve bağırsaklar işlevleri gereği daha hassas ve emip- absorbe eden yapılardan oluşur. Bu mukozal doku yoğunluğuna sahip organlar için de A vitamini yani beta karoten bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan ekstra koruma sağlar. Havuç, ton balığı, ıspanak, kabak, kavun, patates, marul, kırmızı dolmalık biber, greyfurt, brokoli beta karotenden zengin besinlerdir. Bağırsak sağlığı için ayrıca ev yoğurdu, kefir, boza, turşu, gibi probiyotik besinler de tüketilmelidir.

C  VİTAMİNİ

Cilt, kan damarları, kemik ve kıkırdak dokuların bütünlüğünün korunması ve onarımı için gerekli olan bir vitamindir. Renkli dolmalık ya da çan biber, lahana, kivi, çilek, Brüksel lahanası, portakal, brokoli, domates, maydanoz ve roka yüksek oranda vitamin C içerir.

D VİTAMİNİ

D vitamini eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatarak viral enfeksiyonların gelişme riskini artırabilir. D vitamini içeren besin kaynakları arasında yağlı balıklar, yumurta, süt, peynir, mantar, balık yağı bulunur. En iyi kaynak ise güneştir. Gerekirse doktor önerisiyle takviye alınmalıdır.

E VİTAMİNİ

Kalp, diyabet ve akciğer hastalıklarını tetikleyen ve vücuttaki sinsi tehlike olarak adlandırılan kronik inflamasyon (yangı) Covid-19’da hayatı tehdit edebilir. Bilimsel çalışmalarda E vitamininin inflamatuar yanıta aracılık etmeye yardımcı olduğunu ve kronik inflamasyondan muzdarip Tip 2 diyabet veya kronik kalp yetmezliği olanlara destek sağladığı gösterilmiştir. En iyi E vitamini kaynakları ay çekirdeği, badem, ıspanak, avokado, kabak, kivi, alabalık, karides, zeytinyağı ve brokolidir.

ÇİNKO

Vücudumuzda çinkoya bağlı çalışan çok sayıda enzim vardır ve eksikliği bağışıklık yetersizliğiyle ilişkilendirilir. Birçok bilimsel araştırma corona virüsünden korunmada vücuttaki T hücreleri adı verilen bağışıklık sistemi hücrelerinin önemli olduğunu gösteriyor. Vücudumuz, bu hücreleri oluşturmak için çinkoyu kullanır. T hücreleri vücudu istila eden hastalık yapıcı patojenleri veya virüsün bulaştığı enfekte hücreleri tespit edip ortadan kaldırmakla görevlidir. Her T hücresi farklı bir hedefi tanıyıp tutunacak şekilde özelleşmiştir. Kırmızı et, hindi, tavuk, yoğurt, kabak çekirdeği, kurubaklagiller, süt, peynirde yüksek oranda çinko içerir.

DİKKAT!

Pandemi sürecinde hareketsiz yaşam, sigara alışkanlığı, stres, az su içmek ve uyku düzensizliği bağışıklık sistemini baskılayıp, zayıf düşüren faktörlerdir. Dolayısıyla güçlü bir bağışıklık için yaşam tarzı değişikliği  çok önemli.

Güçlü bir bağışıklık için yol haritası

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!