G-CV0ZL47F6D
USD32,33
EURO35,07
GBP40,98
BIST9.057,89
GR. ALTIN2.297,98
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Gıda haberleri sansürlenecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda haberleri sansürlenecek / Haberin Peşinde Urfa

Yeni gıda yasası ile “gıda güvenliği ve güvenilirliği hususunda tüketicide endişe, korku ve güvensizlik yaratan gerçeğe aykırı yayınlara para cezası” getiriliyor. CHP Milletvekili Sarıbal, “Bu yasa teklifi muğlak ifadelerle gıda haberlerine sansür yolunu açar” dedi. 

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden “Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile basın üzerindeki sansür uygulamalarına yeni bir halka ekleneceği belirtildi. CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Getirilen yasa teklifi ısrarla cezalandırmayı tercih eden bir düzenleme. Hileli gıdaları engellemeye dönük düzenlemelerin cezalandırılmasına kimse bir şey demez ama yasa teklifi muğlak ifadelerle gıdaya ilişkin haberlere büyük cezalar getiriyor. Bu yasa gıda haberlerine sansür yolunu açar” dedi.

KİMSE KONUŞMAZ

Yasa teklifinde en sıkıntılı maddenin basın ve yayın organlarına getirilen ceza olduğuna vurgu yapan Sarıbal, “Kanun teklifinin 28. maddesi ile 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasına yeni bir fıkra ekleniyor. ‘Her türlü yazılı, görsel, işitsel ve dijital iletişim araçları üzerinden yapılan ve ticari reklam kapsamına girmeyen, gıda güvenliği ve güvenilirliği hususunda tüketicide endişe, korku ve güvensizlik yaratarak tüketicinin tüketim alışkanlıklarını olumsuz etkileyen gerçeğe aykırı yayınlara’ 20 bin liradan 50 bin liraya kadar para cezası getiriliyor. Bu düzenleme basında sansürü daha da artıracak bir madde” diye konuştu.

Hangi yayının ne kadar zararlı olduğuna kimin karar vereceğini soran Sarıbal, “Cezalandırmayla aslında gerçekleri kapatma yoluna gidiliyor. Medyaya bu konu üzerinde ağır yaptırım getirirseniz kimse konuşmaz, konuşanların görüşleri medyada yer bulmaz” dedi.

Tarım ve gıda alanında düzenlemeler getiren yasa ile tağşiş ve taklit ürünlere de ceza geliyor.

Tekel bayilere astronomik ceza
CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, tarım ve gıda alanında düzenlemeler getiren yasa ile tekel bayilerine uygulanan cezaların astronomik seviyelere çıktığını belirtti. “Bunun yanı sıra taklit ürünlere de ceza geliyor. Taklit ürünlere ceza getirilmesi kağıt üzerinde iyi görünüyor ama sorunu çözmez” diyen Sarıbal, “Çünkü önemli olan hileli mal satanları cezalandırmaktan çok onların bu ürünü üretmesini engelleyecek mekanizmayı kurmaktır. Yoksa vatandaş hileli, taklit gıda ürünü tükettikten sonra vereceğiniz cezanın vatandaşa ne faydası var?” ifadelerini kullandı.

Gıda haberleri sansürlenecek

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!