G-CV0ZL47F6D
USD32,47
EURO34,95
GBP40,66
BIST9.716,77
GR. ALTIN2.435,47
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Genital Bölgede Uçuk Neden Olur?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geni̇tal Si̇ği̇l için bilgi mi arıyorsunuz? Genital Bölgede Uçuk Neden Olur? makalesine göz atın ve Geni̇tal Si̇ği̇l hakkında daha fazla bilgi edinin

Genital uçuk, HSV tip 2 virüsünün etken olduğu, cinsel temasla bulaşan, tekrarlayıcı bir cilt hastalığıdır.

Genital uçuk tedavisi

Genital uçuk, cinsel yönden aktif tüm yaş grubu kadın ve erkeklerde görülebilir. Genital uçuk, virüs kaynaklı bulaşıcı bir hastalık olduğu için çok eşli olmak, birden fazla cinsel partnere sahip olmak veya şüpheli cinsel ilişkide bulunmak hastalığa yakalanma riskini arttırır.

Genital uçuk belirtileri

Genital uçuk, sıklıkla herhangi bir belirti vermez. Belirti vermiş ise genital bölge ve/veya anüs çevresindeki deride kızarık bir zemin üzerinde kümelenmiş milimetrik su kabarcıkları dikkat çeker. Daha sonra kabarcıklar açılarak yerini ağrılı yaralara bırakır ve yaraların iyileşmesi birkaç hafta sürebilir. İlk atakta hastalık daha şiddetli seyrederken, tekrarlayan ataklarda hastalığın şiddeti ve hastalık süresi azalır.

Genital uçuğun teşhisi

Genital uçuk teşhisi bir dermatoloji hekimi tarafından klinik muayene ile konur. Eğer lezyon olmayan bir dönemde hekime başvurulmuşsa tanıyı koymaya yardımcı olan HSV tip 2 IgM ve IgG antikorları kan tetkiki ile bakılabilir. Test sonucu 1-2 gün içinde sonuçlanır.

Genital uçuk nasıl bulaşır, nasıl korunabiliriz?

Genital uçuk oral, anal veya genital yolla cinsel birliktelik sırasında bulaşır. Genital uçuktan korunmak için, çoklu veya şüpheli cinsel ilişkide bulunmamak, aktif uçuk lezyonu varken cinsel ilişkide bulunmamak, hastalık sahibi olmayan biri ile tek eşli birliktelik yaşamak yararlı olabilir. Düzenli ve doğru şekilde kondom kullanmak da bulaşma riskini azaltabilir. Yalnız kondomun korumadığı bölgelerden bulaş olabileceği unutulmamalıdır.

Genital uçuk, hastalıklı deri bölgesinde şiddetli ağrı, yanma, zonklama, dokunmada hassasiyet ve lezyon komşuluğundaki bölgelerde de hissedilebilen yansıyan ağrıya neden olabilir.  İlk atakta ateş, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetler de eşlik edebilir.

Genital uçuk tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide, mümkünse ilk 24 saat içerisinde antiviral tablet ilaçlara başlanır, topikal olarak antiviral ve antibiyotikli kremler ile yara bakımı yapılır. Ağrı çok şiddetli ise ağrı kesici tabletler eklenebilir. Genital uçuk tedavi edilmezse, yara iyileşmesinde uzama, yaranın sekonder enfeksiyonu, ağrının beklenenden daha uzun süre devam etmesi ve yara yerinde iz kalması gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

Genital uçuk tanısı almış kişilerde mutlaka diğer cinsel yolla bulaşan hepatit B, hepatit C, HIV, sifiliz (frengi) gibi hastalıklara ilişkin testlerin istenmesi gerekir çünkü cinsel yolla bulaşan hastalıklar bir bütün halinde değerlendirilir.

Hamilelikte genital uçuk

Gebelik sırasında genital uçuk sorunu yaşayan hastaların mutlaka hekime başvurması gerekir. Aktif hastalık varlığında topikal yara bakımının yanı sıra gebelikte kullanılmasında sakınca olmayan antiviral tabletler hekim onayı ile kullanılabilir. Genital herpes bazen düşüklere, erken doğuma veya doğum sırasında aktif lezyon var ise bebeğe bulaşarak neonatal herpese (doğumsal) neden olabilir. Bu nedenle, hekim tarafından sezaryen ile doğuma karar verilir.

Genital Bölgede Uçuk Neden Olur?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!