G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP40,92
BIST10.734,63
GR. ALTIN2.505,01
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Gençlerden esnek çalışmaya ‘katı’ tepki!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meclis’e bu hafta sunulması beklenen kanunla 20 yaşın altındakilerin ve 50 yaşın üstündekilerin sözleşmeli çalıştırılmasının önünün açılması bekleniyor. 25 yaşından küçükler ayda 10 günden az çalışırsa (ayın yarısı) sigorta yatırma zorunluluğu olmayacak. Belirli süreli iş sözleşmelerinde, sözleşme sürenin bitiminde kendiliğinden sona eriyor. Bu sayede işveren ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorunda kalmıyor. Gençler düzenlemeye oldukça tepkili. İş veren için artık ‘kurtulmanın kolay olduğu’ eleman olacaklarını düşünüyorlar. Kimi gençler ise deneyimsiz oldukları gerekçesiyle işe alınmayan arkadaşlarının bu düzenleme ile daha kolay istihdam edilebileceğini söylüyor.

Uğur AKAGÜNDÜZ

Uğur ENÇ

İsmail AKIN

Evren DEMİRDAŞ

Kemal ATLAN

Çok tartışılan kıdem tazminatı düzenlemesinin ardından esnek çalışma modeli de bu hafta Meclis’e geliyor. Kanunun 20 yaşın altındakilerin ve 50 yaşın üstündekilerin sözleşmeli çalıştırılmasının önünü açması bekleniyor. 25 yaşından küçükler ayda 10 günden az çalışırsa (ayın yarısı) sigorta yatırma zorunluluğu olmayacak.

Edirne’de yaşayan 25 yaşındaki Tolgahan Tombak söz konusu yasa teklifinin çalışmaya ihtiyacı olan insanları mağdur edeceğini savundu. Tombak sosyal güvence olmadan çalışan işçinin patron karşısında savunmasız kaldığını söyledi. Vatandaş, “Yeni yasa tasarısının konuşulması gerçekten çok saçma. Bu yasa geçerse herhangi bir sosyal güvence olmayacak. İşverenler bizi istedikleri gibi kullanabilecek, istediği muameleyi yapabilecekler. İhtiyacı olan bir sürü insan mağdur durumda kalacak. Bu zamana kadar bir şekilde idare etmeye çalıştık ama bundan sonra herhangi bir sosyal güvence olmazsa gelecek hakkında daha çok endişelenmeye başlayacağız. Ben ve birçok insan bunu eminim çok saçma buluyordur” diyor.

“GENÇ İŞSSİZ RAKAMLARI OLDUKÇA ÜRKÜTÜCÜ”

Antalya’da yaşayan Umut Sırdaş Demirel (22) düzenlemeyi genç emeğinin sömürülmesi olarak yorumladı. Sırdaş kıdem tazminatlarının bir bölümü tehlikedeyken böyle bir düzenlemeye gidilmesine karşı olduğunu söyledi. Demirel gençlerin dörtte birinin işi olmadığını ve eğitim görmediğini ifade ederken, “Hükümet bu yeni yasa tasarısıyla sermayenin emek sömürüsünün önünü açıyor. Bununla birlikte yeni getirilen tasarıyla 20 yaşının altındaki gençlerin belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılarak sözleşme bitiminde ihbar ve kıdem tazminatı almasının önüne geçiliyor. Hükümet zaten çalışanın güvencesi olan kıdem tazminatına göz dikmişken mevcut taslakla birlikte 20 yaş altındakilerin belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılarak kıdem ve ihbar tazminatı almalarını da engellemiş oluyor. Ben 22 yaşında bir genç olarak emeğimin sömürülmesini ve kayıt dışı istihdamın önünün açılmasını istemiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Umut Sırdaş Demirel

“PATRONLARI CESARETLENDİREBİLİR”

Sanayinin başkenti Kocaeli’de yaşayan Berat Türkkal (24) yeni yasa ile birlikte patronların deneyimsiz elemanları çıkarmakta daha rahat davranacağını söylüyor. Türkkal, “Evet işten çıkarmak bizim yaş grubumuz için kolaylaşıyor ama işini iyi yapanlar işlerini korur. Patron da ‘ben deneyimsiz elemanı beğenmezsem nasıl işten çıkarırım’ diye düşünmek zorunda kalmaz. Böylelikle deneyimsiz arkadaşlarımız da deneyim sahibi olabilir” dedi.

Berat Türkkal

“BU TEKLİF KABUL EDİLEMEZ”

Eskişehir’de 18 yaşında garsonluk yapan Fatih Kandemir, bu hafta meclise gelmesi beklenen ‘esnek çalışma’ düzenlemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kandemir teklifle ilgili şöyle konuştu: Yeni düzenlemeyle birlikte 25 yaşından küçükler ayda 10 günden az çalışırsa sigorta yatırma zorunluluğu olmayacakmış. Düzenleme ile birlikte işveren istediği gibi işçi alıp, işten çıkartabilecek. Çalışma karşılığında alınan kıdem tazminatı da bu düzenleme ile yok edilecek. 25 yaşından küçükler ve 50 yaşından büyükler istenildiği gibi işe alınacak ve istenildiği gibi de kapının önüne konulacak.

Fatih Kandemir

“ZATEN İŞ BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

Elazığ’da bir pastanede işçi olarak çalışan Emre Durakoğlu (18) da yasa teklifi hakkında şöyle konuştu: Biz gençler zaten iş bulmakta zorlanıyoruz. Emeklilikte yaşa takılanları istihdam etmek için sigortamızın yarısının yatırılmasını ve belirli bir zaman sonra haklarımızı almadan işten çıkartılma hakkının patronlara verilmesini doğru bulmuyorum. Emek her şeyin üstündedir bunun yaşla bir ilgisinin olmadığını düşünüyorum. Yetkililer tabi ki de bizden yaşça büyük olan vatandaşların istihdamını düşünmek zorunda ancak bir kesimi düşünerek başka bir kesimin ise haklarını kaybetmesine neden olacak maddeleri meclisten geçirmek istemelerini doğru bulmuyorum”

Emre Durakoğlu

Gençlerden esnek çalışmaya ‘katı’ tepki!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!