G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP40,92
BIST10.734,63
GR. ALTIN2.505,01
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

GEADER’den enerji tasarrufu çağrısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GEADER’den enerji tasarrufu çağrısı / Haberin Peşinde Urfa

ADIYAMAN – 08.10.2022 – HİBYA – Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelebi, Türkiye’nin enerji maliyetlerinde yaşanan krizden daha az etkilenmesi için enerji tasarrufu tedbirleri alınması gerektiğini söyledi.

Çelebi, dünya genelinde enerji maliyetleri nedeniyle enerji krizi yaşandığının altını çizerek, Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaşın Avrupa’da enerji krizine yol açtığını anımsattı.

Küresel enerji piyasasındaki dalgalanmanın Türkiye’yi etkilediğini ve enerji maliyetlerinin sanayide sürdürülebilir olmaktan çıkmasından endişe duyduklarını belirten Çelebi, “Elektrik piyasasında en temel unsur olan arz güvenliği ve düşük maliyetli hizmet yaklaşımının, maalesef maliyetlerdeki dengesizliğin endüstriyel işletmelerde üretime ve istihdama negatif etki bırakacağı aşikar.” dedi.

Çelebi, meskenlerde bilinçli tüketim alışkanlığının yeteri kadar oluşmadığını vurgulayarak, “Elektrik ve doğal gaz tüketiminde normalin üzerinde sarfiyat var. Bu anormal sarfiyat hem ev hem de ülke ekonomisini etkilemekte ve enflasyonu tetiklemekte. Kış başlangıcıyla yeteri kadar tedbir alınmazsa enerji arzı zor günler geçirecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Küresel enerji krizine en acil çözüm olarak enerji sarfiyatının azaltılmasını gerektiğine dikkati çeken Çelebi, “Avrupa’da yüksek maliyetlerden ziyade enerjiye ulaşamama dönemini yaşarken, Türkiye’de ise enerji tasarruf uygulamalarının bir tercih değil, artık zorunlu olduğu bilinmelidir.” ifadelerini kullandı.

Çelebi, Türkiye’de enerji krizinin olumsuz etkilerini azaltmak için şu önerilerde bulundu:

”Türkiye önümüzdeki 12 ay için enerji sarfiyatında en az yüzde 20’lik tasarrufu hedeflemelidir. Kamu binaları için halihazırda yürürlükte bulunan 250 TEP tüketim veya 10 bin mettrekare alan limiti daha da düşürülmeli ve kamu binalarında enerji verimliliği uygulamaları genişletilmelidir. Kamu binalarında ısıtma ve soğutma belli bir derecede sabitlenmelidir. Kamu binalarında tüm enerji sarfiyatları enerji izleme sistemleriyle denetlenmeli. Bu uygulama bulunmuyorsa ilgili kamu binalarında enerji sarfiyatı kontrolü yapacak personel bulundurulmalıdır.  Motor veya aydınlatma led dönüşümü başta olmak üzere hükümet tarafından sanayicilere yönelik teşvik paketleri açıklanmalıdır. Cadde, sokak, park ve bahçe aydınlatmalarıyla ilgili denetimler sıklaştırılmalıdır.”

Hibya Haber Ajansı

GEADER’den enerji tasarrufu çağrısı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!