Fx piyasalar / Haberin Peşinde Urfa
Dün Dolar endeksi (DXY) günü yatay bir görüntüyle tamamladı. ABD borsaları da günü karışık yatay bir görüntüyle kapattı.
USD/TRY: Dün Dolar endeksi (DXY) günü yatay bir görüntüyle tamamladı. ABD borsaları da günü karışık yatay bir görüntüyle kapattı. Düşük gelen enflasyon verisi sonrasında Dolar değer kaybetmiş, risk alma iştahı da artmıştı. Her ne kadar Eylül’deki Fed toplantısına kadar açıklanacak birçok önemli veri Fed’e yönelik beklentilerde değişikliğe yol açabilecek olsa da, kısa vadeli Dolar’da baskının sürmesini bekliyoruz ki teknik olarak da DXY 50 günlük ortalamasının altında. Veri tarafında bugün TSİ 17’de ABD’de açıklanacak ağustos ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öne çıkıyor. Endeksin ağustos ayında 52,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca tüketici güven anketinde enflasyon beklentilerine yönelik detaylar da izlenecek. Dolar’daki küresel zayıflamaya ve ülke risk primimizde(5 yıllık CDS: 646) devam eden iyileşmeye karşın kurda 17,90 – 18,0 arasında bant hareketinin devam ettiğini izliyoruz. Haftanın son işlem gününde de bu eğilimin sürmesini bekliyoruz. Bu arada dün TCMB tarafından 5 Ağustos haftasına ilişkin açıklanan rezerv istatistiklerine göre, Merkez Bankası’nın toplam rezervi 7,4 milyar USD artışla 108,6 milyar USD’ye, net rezervi ise 2,7 milyar USD artışla 11,8 milyar USD’ye yükseldi. Sermaye akışlarında da yabancıların hisse ve tahvil piyasasında alıcı tarafta olduğu gözlendi.
EUR/USD: Bu hafta küresel piyasaların yönü, ABD’de beklentilerin altında açıklanan temmuz ayı tüketici ve üretici enflasyonu verileri ile şekillendi. Açıklanan veriler sonrasında Fed’in faiz artışlarına agresif bir şekilde devam etmesine gerek olmayabileceği düşünceleri arttı. San Francisco Fed Başkanı da piyasa katılımcıları ile uyumlu olarak eylülde 75 baz puan yerine 50 baz puanlık bir faiz artışının daha uygun olabileceğini ifade etti. 21 Eylül’deki FOMC toplantısı öncesinde birer kez daha açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve enflasyon verileri takip edilecek. Bunun yanında resesyon sinyali verip vermediğini görmek açısından yakından izlenen ABD’nin 2 ve 10 yıllık tahvil getiri farkı, çarşamba günü bir ara 1982’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ters getiri eğrisi, piyasa katılımcıları tarafından Fed’in mevcut faiz patikasının ABD ekonomisini resesyona sokacağına işaret ettiği görüşünde. Büyümeye yönelik tartışmalar devam ederken paritede 1,0365 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Ana direnç ise 1,0425 bölgesinde. Aşağıda ise 1,0275 ve 1,0215 sıralı direnç konumunda.
XAU/USD: Dün açıklanan ABD ÜFE verisi de Fed’in faiz artışlarını agresif bir şekilde devam ettirmesine gerek olmayabileceği beklentilerine katkı sağladı. Fiyatlamalar tarafında ise Dolar yatay bir görüntüyle günü tamamlarken, Ons Altın 1.783 seviyesinden geçen 50 günlük ortalamasını destek yaparak 1.799 seviyesine kadar yükseldi. Kapanış ise 1.789,5 seviyesinden gerçekleşti. Haftanın son işlem gününde ABD’de açıklanacak ağustos ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilecekken, değerli madenin 1.783 desteğinin üzerinde tutunmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda tekrar toparlanma gözlenebilir ki 1.795 -1.800 direnç bölgesinin kırılması durumunda 1.818 hedef olabilir. Diğer yandan, 1.783 yakın desteğinin altına sarkma yaşanması durumunda kısa vadeli düzeltme hareketi görülebilir ki böyle bir senaryoda 1.771 ardından 1.763 seviyeleri hedefe girebilir.
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı