G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Faiz ödemeleri coştu açık 78 milyarı aştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Faiz ödemeleri coştu açık 78 milyarı aştı / Haberin Peşinde Urfa

Temmuzda 23.6 milyar liralık faiz ödemesi yapıldı. Yangın helikopter ve uçaklarına 100 milyon lira kira parası verilirken, tarımsal sigorta desteğine kuruş gitmedi.

Hükümet faiz ödemelerinde rekor kırınca bütçe dengeleri de alt üst oldu. Bütçe açığı borçla kapatıldığı için faiz ödemeleri de tavan yaptı. Yılın ilk 7 ayında 78.3 milyar liralık açık verdi. Faize sadece temmuz ayında ödenen para 23 milyar 637 milyon liraya çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Bu yılın ocak-temmuz ayında bütçeden faize aktarılan 114.5 milyar liralık ödeme de 7 aylık dönemlerin yeni rekoru oldu. Faiz ödemelerinin olağanüstü artmasıyla bütçe açığı temmuz ayında 23 milyar 637 milyon lirayı, Ocak-Temmuz 2021 dönemi açığı da 78 milyar 343 milyon lirayı aştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dün açıkladığı bütçe performans verilerine göre, bu yılın ilk 7 ayında 726 milyar liralık bütçe geliri elde edilmesine rağmen 804 milyar 439 milyon liralık harcama yapıldı. Aradaki 78 milyar 343 milyon liralık açık için yurtiçinden ve yurtdışından borçlanmalara gidildi. İlk 7 ayda devlet 581 milyar lira tutarında vergi toplarken, 63 milyar lira da vatandaşa kesilen ceza ve faizlerden gelir elde edildi.

Yurdun dört bir yanında yaşanan orman yangınlarıyla birlikte Türk Hava Kurumu’nun (THK) uçaklarına niçin görev verilmediği ciddi tartışma konusu olurken, sadece temmuz ayında kiralanan uçak, helikopter ve insansız hava araçlarına (.) 100 milyon lira para ödendiği ortaya çıktı. Bütçedeki hava taşıtı kiralama kaleminden bu yılın 7 aylık döneminde yapılan ödeme ise 197 milyon 733 bin lirayı buldu. Bu ödemelerin ne kadarının yangınlar için yapıldığına ilişkin ayrıntı ise bütçe verilerinde yer almıyor. Hükümetin temsil ve ağırlama için 22 milyon lirası felaketlerin yaşandığı temmuz ayında olmak üzere 7 ayda 72 milyon lira para harcaması da dikkat çekti.

ÇİFTÇİYE YOK 

Bu yıl yaşanan kuraklık ve doğal felaketlere rağmen, temmuz ayında bütçeden tarım sigortası desteği için hiçbir ödemenin yapılmaması da ayrıca dikkat çekti. Tarım sigortası için 7 aylık dönemde yapılan toplam ödeme ise 216 milyon lira ile sınırlı kaldı. Bütçeden müteahhitlere ise 7 ayda toplam 31.6 milyar lira para aktarıldı.

Gizli harcama tutarı 1.4 milyar TL’ye ulaştı

Cumhurbaşkanı’nın harcama yetkisinde olan bütçedeki gizli hizmet ödeneğinden temmuz ayında 77 milyon 612 bin lira para harcandı. Örtülü ödenek olarak bilinen bu kalemden yapılan 7 aylık harcama tutarı ise 1 milyar 425 milyon lirayı aştı. Bütçeden temmuz ayında Kurban Bayramı ikramiyesi olarak emeklilere 12 milyar 367 milyon liralık ödeme yapıldı. Ramazan ayında ödenen 12 milyar 375 milyon liralık ikramiyeyle birlikte toplam ödeme 24.7 milyar lirayı buldu. Ayrıca temmuzda memurlara yaklaşık 3 milyar liralık zam ve enflasyon farkı ödemesi yapıldı.

Faiz ödemeleri coştu açık 78 milyarı aştı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!