G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,96
GBP40,96
BIST9.125,29
GR. ALTIN2.325,37
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Ezogelin bu kış ithal mercimekle pişecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ezogelin bu kış ithal mercimekle pişecek / Haberin Peşinde Urfa

Bir zamanlar dünyanın en önemli kırmızı mercimek üreticilerinden biri olan Türkiye bugün iç piyasada yerlilik oranında yüzde 50’lere kadar geriledi. Üreticilerden gelen rakamlar rekoltenin dipte, ithalatın zirvede olduğunu ortaya koyuyor. 

Tüm dünya gıdada kendi kendine yeter hale gelmek için mücadele ederken Türkiye büyük bir krizin eşiğinde. Sektörden gelen veriler bu yıl kırmızı mercimekte hasatın 190 bin tonda kaldığına işaret ediyor. Üretimdeki bu kan kaybı, TÜİK verilerine göre yıllık 364 bin ton tüketim olan Türkiye’de 2020 sonu itibarıyla kırmızı mercimekte yerlilik oranının yüzde 50’ye gerileyeceğini ortaya koyuyor.

Durum, Global Bakliyat Konferansı’nda konuşan Armada Gıda CEO’su Fethi Sönmez’in şu sözleri ile net biçimde ortaya kondu: “Bu yıl kırmızı mercimekte üretim 190 bin ton oldu. Bu, hükümetin resmi beklentisi olan 331 bin tonun çok çok altında. Üretim Türkiye’de 2017 seviyesi olan 300 bin tonun dahi çok altında kalmış durumda. Durumu gelen kamyonlardan gün gün takip ediyoruz.”

Bu verilere göre Türkiye kırmızı mercimekte ciddi bir ithalatçı haline gelmiş durumda. Sönmez, ithalatın işlenerek 3’üncü dünya ülkelerine ihraç edildiğini söyledi.  Ancak verilerdeki artış dikkat çekici boyutta. Türkiye’nin kırmızı mercimekte 2019 yılı ilk sekiz aylık ithalatı 186 bin ton iken bu yıl aynı dönemdeki ithalat 353 bin tona fırladı.

Murat Kapıkıran

BAĞIMLILIK ARTIYOR

TÜİK verilerine göre kırmızı mercimekte yeterlilik oranı geçtiğimiz yıl yüzde 75’e kadar geriledi. Türkiye kırmızı mercimek tüketimi TÜİK’e göre yıllık 364 bin ton, kişi başı tüketim ise yıllık 4.4 kilogram. Bu verilere göre 190 bin tonluk üretimle 2020’de kırmızı mercimekte yerlilik oranı yüzde 52’ye kadar gerilemiş olacak.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Başkanı Murat Kapıkıran gelişmelerle ilgili, “Üretim maliyetlerindeki artışa karşın, ürün fiyatlarının bu artışı karşılayacak oranda artmaması ve bu olumsuzluğun doğru tarımsal destekleme politikaları ile karşılanmaması mercimek üretiminde azalmaya, ihtiyacın ithalat yoluyla karşılanmasına neden oldu. Üretim odaklı tarım politikaları radikal olarak uygulanmadıkça ithalat bağımlılığı artarak devam edecek” dedi.

TÜİK verilerine göre son 1 yılda fiyatı % 48 artan kırmızı mercimekte rekolte düşüşüne bağlı olarak önümüzdeki dönemde yeni bir zam dalgası bekleniyor.

Üretim şampiyonuyduk % 63’lük düşüş yaşandı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre bundan 30 yıl önce dünya mercimek üretiminin yüzde 39’unu gerçekleştiren Türkiye o dönemde hiç ithalat yapmıyordu. Oysa aradan geçen zaman içinde dünya mercimek üretimi yüzde 186 artarken Türkiye’de üretim yüzde 63 geriledi. Türkiye’nin global üretimdeki payı yüzde 6’nın altına, ihracattaki payı yüzde 70’ten yüzde 7’lere geriledi. Türkiye, bugün mercimek ithalatının yüzde 58’ini Kanada’dan gerçekleştiriyor.

Ezogelin bu kış ithal mercimekle pişecek

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!