G-CV0ZL47F6D
USD32,27
EURO34,76
GBP40,50
BIST10.293,99
GR. ALTIN2.405,20
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Erdoğan IMF borcunu anmadan rezerv artışını duyurdu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erdoğan IMF borcunu anmadan rezerv artışını duyurdu / Haberin Peşinde Urfa

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IMF’den borç olarak gelen 6,4 milyar doları IMF’nin adını anmadan “Süreci tamamlanan işlemlerle önümüzdeki günlerde TCMB rezervi 115 milyar doların üzerine çıkacak” cümlesiyle duyurdu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) üye ülkelere toplamda 650 milyar dolarlık SDR (özel çekme hakları) tahsisatını dün yaptığını açıklarken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan dikkat çekici bir açıklama geldi.

IMF’den Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) borç olarak 6,4 milyar dolarlık SDR aktarımı yapılırken, Erdoğan bugünkü açıklamasında konuya üstü kapalı olarak değindi.

IMF’Yİ ANMADI

Erdoğan, IMF’nin adını anmadan “Merkez Bankası rezervlerimiz şu an itibarıyla 109 milyar dolar seviyesindedir. Süreci tamamlanan işlemlerle önümüzdeki günlerde bu rakam 115 milyar doların üzerine çıkacak” dedi.

Erdoğan son yıllarda birçok kez “IMF bizden 5 milyar dolar borç istedi” çıkışı yapmış, AKP döneminde Türkiye’nin IMF’ye borcunun bitmesini sık sık gündeme getirmişti.

Ekonomistler, IMF’nin Türkiye’den borç istemediğini, fonun 2012’de olası ek kaynak ihtiyacını karşılamak üzere oluşturduğu mekanizmaya Türkiye’nin 5 milyar dolarlık taahhütte bulunduğunu ancak herhangi bir aktarım yapmadığını söylemişti.

BORÇ VE ÖDÜNÇ DÖVİZLE REZERV YÜKSELDİ

TCMB’nin brüt rezervi son dönemde yurt dışındaki merkez bankaları ile yurt içindeki bankalardan swap (takas) ile belirli bir vade için alınan ödünç döviz ve altınlarla yükseldi.

Çin’den yaklaşık 6 milyar dolar karşılığı yuan, Katar’dan 15 milyar dolar karşılığı riyal swapla gelirken, bunlara ağustosta Güney Kore’den gelen yaklaşık 2 milyar $ karşılığı won eklendi.

Yabancı merkez bankalarından swap ile gelen toplam 23 milyar dolarlık ödünç döviz rezerve eklenirken, IMF’den de 6,4 milyar dolarlık SDR TCMB rezervi artırdı.

TCMB’nin brüt rezervleri içinde, yurt içi bankalardan swap ile alınan toplam 45,7 milyar dolarlık döviz ve altın bulunuyor.

SWAP HARİÇ NET REZERV EKSİDE

Yaklaşık TCMB’nin 115 milyar dolara çıkacağı söylenen brüt rezervinin yaklaşık 70 milyar doları, ödünç ve borç rezervlerden oluşuyor.

Temmuz sonu itibarıyla TCMB’nin swap dahil net rezervi 24,6 milyar dolar, swap hariç net rezervi ise eksi 41,4 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Bu sene rezervlere reeskont kredilerinin geri dönüşünden toplamda 9,1 milyar dolar eklendi.

IMF TARİHİNİN EN BÜYÜĞÜ

IMF tarihinin en yüksek finansmanı olan bu miktar, ekonomilerin delta varyantı nedeniyle belirsizlik içerisinde olduğu bir döneme denk geldi.

Özel çekme hakları olarak bilinen rezerv varlıkların üye ülkelere gönderilmesi, 2009 yılındaki küresel mali krizden bu yana bir ilk olma özelliğini taşıyor.

IMF, dün yaptığı açıklamada, rezervlerin gelişmekte olan ülkelere kanalize edilmesine yardımcı olmak için özel araçlar kurulması gerektiğini belirtti.

Toplam 190 üye ülkeye fondaki mevcut kotaları oranında SDR tahsisi yapıldı.

En çok SDR tahsis edilen ülkeler 112,6 milyar dolarla ABD, 41,8 milyar dolarla Japonya ve 41,3 milyar dolarla Çin oldu.

Türkiye’ye ise yaklaşık 6,4 milyar dolarlık SDR tahsis edildi.

Erdoğan IMF borcunu anmadan rezerv artışını duyurdu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!