G-CV0ZL47F6D
USD32,53
EURO34,65
GBP40,67
BIST9.548,09
GR. ALTIN2.489,10
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

Epidural Doğum Nedir ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğum için bilgi mi arıyorsunuz? Epidural Doğum Nedir ? makalesine göz atın ve Doğum hakkında daha fazla bilgi edinin

Doğum sürecinde anne yorulmadığı için doğuma aktif olarak katılabilir, uyanık ve ağrısız olduğu için anne bebek bağlanması kolaylaşır, anne doğumdan çok kısa süre sonra bebeğine bakacak hale gelebilir.

Epidural doğum için olmazsa olmaz annenin bilinçli olması ve doğum sürecine aktif katılmayı tercih ediyor olmasıdır. Bunun bir vajinal doğum olduğu ve kısmen de olsa ağrı ve rahim kasılmalarınının hissedilebileceği unutulmamalıdır. Epidural anestezi aktif doğum eylemi başladıktan sonra yapılmaktadır , bu durum doğumun aktif fazına kadar anne adayının belli ölçüde ağrı hissetmesi gerektiği anlamına gelmektedir.

İşlem anestezi uzmanı tarafından  yapılmaktadır, düzenli  rahim kasılmalarıyla birlikte , rahim ağzının en az  4 cm  açılmış  olmasını takiben  anne adayı işlemin yapılacağı  hazırlık odasına alınır. Önce anneye damar yolu açılarak serum takılır, tansiyonu ölçülür, anne ve bebek  kalp sesleri  monitöre bağlanır. Sonra anne adayı  çenesini göğsüne dayar, kollarını omuzlarında çaprazlar ve olabildiğince öne doğru bükülüp sırtını kamburlaştırır. İyi bir pozisyon ve  hareketsiz kalmak işlemin çabuk yapılması için çok önemlidir. Bel bölgesi antiseptik   ile temizlenir  sonra epidural aralık olarak bilinen bölgeye özel bir iğne ile girilir. Bu sırada ağrı hissedilmez veya çok az hissedilir.   Bu iğnenin kılavuzluğunda epidural bölgeye katater yerleştirilir ve iğne çıkarılır. İşlem süresi ortalama 5-10 dk’dır. İşlem bittikten sonra sırt üstü yatılması, ayakta gezilmesi  ve  hareket edilmesinde sorun olmaz.

Katater takılmasını takiben  ilaç uygulanmaya başlanır, İlaç uygulandıktan sonra ayaklarda ısınma ve karıncalanma  olur ve daha sonra göbek hizasına kadar yükselen uyuşukluk hissedilir ,  ortalama 15 dakikada etkisi  başlar . Burada amaç  annenin kasılmaları hissetmesi  fakat  ağrı duymamasını sağlamaktır.   Doğumun ilerlemesiyle ve ilacın etkisinin azalmasıyla  ağrı şiddetlendiğinde mevcut kataterden ilaç uygulamasına devam edilir.  Doğumun  gerçekleşmesiyle birlikte  ilaç uygulama ihtiyacı biter ve   kateter  nazik bir şekilde  çıkarılır. 

Epidural  anestezide çok az ilaç uygulandığı için anne ve bebeğe olumsuz etkisi çok nadirdir,  kısmen  doğum sürecinin uzaması  , annede hafif baş dönmesi,  geçici tansiyon düşmesi,  bulantı,  kaşıntı, sersemlik,  gibi yan etkiler görülmektedir.

Ağrısız ve sağlıklı doğum yapabilmek her kadının en doğal hakkıdır.

Epidural Doğum Nedir ?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!