G-CV0ZL47F6D
USD32,17
EURO35,11
GBP41,47
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.525,18
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

EPDK’dan tavan fiyat artışı: Elektrik zammının ilk habercisi geldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EPDK’dan tavan fiyat artışı: Elektrik zammının ilk habercisi geldi / Haberin Peşinde Urfa

Doğalgaz ve elektrik faturalarına beklenen yüklü zamlarla ‘bu kış ağır geçecek’ endişelerini güçlendirecek ilk adım EPDK’dan geldi. Kurul, elektrik tavan fiyatları yüzde 33 artırdı. Enerji uzmanlarına göre bu karar, perakende satış tarifelerini de artırar…

Doğalgaz ve elektrik faturalarına beklenen yüklü zamlarla ‘bu kış ağır geçecek’ endişelerini güçlendirecek ilk adım EPDK’dan geldi. Kurul, elektrik tavan fiyatları yüzde 33 artırdı. Enerji uzmanlarına göre bu karar, perakende satış tarifelerini de artırarak vatandaşın faturalarına hissedilen bir şekilde yansıyacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrik tavan fiyatını yüzde 33 artırdı.

Buna göre, firmaların verdiği piyasa takas fiyatları, bugünden itibaren son iki aydan başlamak üzere, son 12 aydaki ortalama fiyatın üç katı şeklinde uygulanacak. Yani 6 Ekim 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan kararla ‘iki katı’ olacak şekilde belirlenen tavan fiyat, bugünkü kararla birlikte üç katına çıkarılmış oldu.

Bu kararın ne anlama geldiğini sozcu.com.tr’ye değerlendiren uzmanlar ise, tavan fiyattaki artışın, perakende satış tarifelerine yansıyacak zamların işaretçisi olduğuna dikkat çekti.

‘EPDK FİYAT ARTIŞLARINI KABUL ETMİŞ OLDU’

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, “Dünyada yaşanan enerji krizinin etkisiyle maliyetler daha da arttı. Bugünkü karar, aslında fiyat artışlarını EPDK’nın da kabul etmesi anlamına geliyor” dedi.

Türkyılmaz, “EPDK bugünkü kararla ‘piyasadaki işlemlerde üst sınırı yükselttik, çünkü maliyetler arttı’ diyor. Bu da vatandaşa yansıyacak muhtemel bir zammın habercisi” diye konuştu.

‘ETKİSİ FATURALARA YANSIYACAK’

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, “Taban fiyat yükselince doğal olarak görevli tedarik şirketleri de piyasadan temin ettikleri elektrik enerjisinin maliyetlerini yeni fiyatlar üzerinden hesaplayacak” dedi.

“Çünkü dengeleme güç piyasası ve gün içi piyasadan da elektrik alıyorlar” diyen Sakarya, “Bu da kendi maliyetlerine yansıyacağı için, perakende satış tarifesini artıracak” diye konuştu.

Ancak EPDK’nın söz konusu kararı ekim ayı ortasına denk geldiği için, 1 Kasım’da elektrik faturalarına zam gelse bile bugünkü kararın etkisinin az olacağına işaret eden Sakarya, “Ancak elektrikte tavan fiyatın artmış olması ilerleyen dönemde faturalara da hissedilen şekilde yansıyacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

EPDK’dan tavan fiyat artışı: Elektrik zammının ilk habercisi geldi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!