G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,83
GBP40,62
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.406,72
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Enerji Bakanı: Yeni sondajlar yapabiliriz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji Bakanı: Yeni sondajlar yapabiliriz / Haberin Peşinde Urfa

Enerji Bakanı Dönmez, “Akdeniz’de birkaç doğalgaz sondajımız daha olabilir; Karadeniz’de her yeni keşif ile rezerve ilave olmasını bekliyoruz” dedi.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Akdeniz’de doğalgaz aramak için açtığı sekiz sondaj kuyusu yakınlarında yeni sondajlar yapabileceğini söyledi.

Dönmez, A Haber televizyonuna yaptığı açıklamada, şu ana kadar açılan kuyularda gaz emareleri olduğunu ancak ekonomik miktarlarda rezerv bulunmadığını belirterek, “Şimdi uzmanlarımız her bir sondajdan sonraki verileri daha önce elde edilen sismik verilerle kontrol ediyorlar. Belki onlara (kuyulara) daha yakın yerlerde, gaz emaresini gördüğümüz yerlerde birkaç sondajımız daha olabilir. Zaman gösterecek ama ümitliyiz… Biz bir potansiyel olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

Türkiye’nin Akdeniz’de kendi kıta sahanlığı içinde yaptığı doğalgaz ve petrol arama çalışmaları, aynı bölge üzerinde kendisi de egemenlik iddia eden Yunanistan ve Avrupa Birliği ile arasında gerilimin artmasına yol açmıştı.

Dönmez şu anda limanda bakımda bulunan Yavuz sondaj gemisinin bakımdan sonra tekrar göreve başlayacağını belirtti, ancak ne zaman ve nerede başlayacağı konusunda bilgi vermedi.

Türkiye’nin şu anda Antalya Körfezi’nde bulunan Oruç Reis sismik araştırma gemisi ve Yavuz sondaj gemisinin Yunanistan’a ait adalar ve Kıbrıs açıklarındaki bundan önceki faaliyetleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tepkisini çekmişti.

KARADENİZ’DE KEŞFEDİLEN DOĞALGAZDA YUKARI REVİZYON OLASI

Dönmez, Karadeniz’deki Sakarya gaz sahasında tespit edilen 405 milyar metreküp büyüklükteki rezervin daha da yükselebileceğini ifade etti ancak konu hakkında ayrıntı vermedi.

Dönmez, Sakarya gaz sahasında şu ana kadar dört sondaj yapıldığını ve yeni kuyular açıldıkça rezervin artmasını beklediğini, “Bizim beklentimiz her bir keşifte bu rakamların üzerine ilave olacak” diyerek ifade etti.

Sahadaki gaz rezervinde meydana gelebilecek bir artışın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kamuya açıklanacağını ifade eden Dönmez, “Yeni haberle ilgili olarak Haziran ayını bekleyelim, biz biliyorsunuz emin olmadan açıklama yapmıyoruz. O çalışmalar da Haziran ayı içerisinde tamamlanmış olur” dedi.

Kendisine ait çok ufak petrol veya doğalgaz kaynağı olan Türkiye’nin keşfettiği tek büyük ölçekli doğalgaz rezervi olan Sakarya sahasında üretim küçük miktarlarda 2023’te başlayacak. Bundan sonra dört veya beş yıl içinde azami üretim seviyesine çıkması bekleniyor.

Sahadan doğalgaz çıkarılmasına beş veya altı kuyu ile başlanabileceğini söyleyen Dönmez, tahminen dört fazda devreye alınacak azami üretime ise 30-40 kuyu açıldığında ulaşılacağını söyledi.

Türkiye’nin satın aldığı üçüncü sondaj gemisi Kanuni’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Dönmez, geminin 5 Mayıs’ta Türkali-2 kuyusunun tamamlama işlerine başladığını ifade etti. Dönmez’in verdiği bilgiye göre test kuyularının üretime hazırlanması tamamlama olarak adlandırılıyor.

Fatih adlı sondaj gemisi Sakarya sahasınaki test sondajlarını yaparken, Kanuni açılan kuyuları üretime hazır hale getirecek. Dönmez’in verdiği bilgiye göre Fathi’in Amasra-1 adlı kuyudaki sondajı yakında tamamlaması planlanıyor.

Türkiye’nin geçen yıl tükettiği doğalgazın tamamını sekiz yıl tamamen karşılayacak kapasitedeki saha kıyıdan 160 kilometre açıkta yer alıyor. Gazın şebekeye taşınması için kara kadar boru hattı döşenmesi ve şebekeye iletilmesini sağlayacak tesisin kurulması gerekecek.

Enerji Bakanı: Yeni sondajlar yapabiliriz

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!