G-CV0ZL47F6D
USD32,21
EURO35,13
GBP40,95
BIST10.158,63
GR. ALTIN2.472,15
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

En uzun gece hangi gün ve kaç saat 2021? 21 Aralık günü kış gündönümü…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En uzun gece hangi gün ve kaç saat 2021? 21 Aralık günü kış gündönümü… / Haberin Peşinde Urfa

Türkiye gibi Kuzey Yarım Küre’de yer alan ülkeler, 21 Aralık’ta kış gündönümüne geçiş yapmış oluyor. Yani, diğer bir deyişle kış mevsimi resmen başlamış oluyor. Bu tarihte, güneş ışınları Güney Yarım Küre’deki Oğlak Dönencesi’ne dik bir açıyla vururken, Kuzey’deki ülkeler karanlığa gömülüyor. En uzun gece Türkiye’de kaç saat sürmektedir ve hangi güne denk gelmektedir? İşte merak edilen her şey.

36-42 Kuzey paralelleri ile 26-45 Doğu meridyenleri arasında yer alan Türkiye, 21 Aralık’ta kış gündönümüne geçiş yaptı. Yıllık takvimin en uzun süreli gecesi 20 Aralık’tan sonraki gün yaşanırken; ülkemizin en uzun süreli karanlığını Sinop gördü. En kuzeydeki şehir, 15 saat 6 dakika boyunca karanlıkta kaldı. Diğer yandan, Güney Yarım Küre’de yer alan ülkelerde yaz mevsimi başlamış oldu. Peki, 21 Aralık’ta ne olmaktadır? Türkiye, kaç saat gün ışığından mahrum kalıyor?

En Uzun Gece Hangi Güne Denk Geliyor?

Türkiye’de ve Kuzey Yarım Küre’de en uzun gece 21 Aralık gecesi yaşanmaktadır. Yani, 20 Aralık günü çıktığında; saat 00.00’ı gösterdiğinde en uzun gece yaşanmaya başlanır. Güney Yarım Küre’de de bu tarih, yaz mevsiminin başlangıcıdır. Güneş, bu tarihte Oğlak Dönencesi’ne 90 derecelik açıyla vururken; Yengeç Dönencesi ve Kuzey Yarım Küre, güneş ışınlarını daha az hisseder.

Günler Ne Zaman Uzamaya Başlıyor?

Türkiye’de ve Kuzey’deki ülkelerde günler, 21 Aralık’tan sonra uzamaya başlıyor. Bu saat uzaması hadisesi, 21 Haziran’a kadar devam ediyor. Güney Yarım Küre’deki ülkelerde de 21 Haziran’a kadar gün ışığının süresi daha da azalıyor. 21 Haziran’dan sonra Türkiye ve Kuzey’deki ülkeler yaz mevsimine girerken, Güney Yarım Küre kış gündönümünü; yani en uzun geceyi yaşıyor. Yani, 21 Aralık’tan sonra Türkiye’de günler uzayacak, gün ışığı süresi artacak.

En Uzun Gece Sinop’ta!

36-42 Kuzey paralelleri ile 26-45 Doğu meridyenleri arasında yer alan Türkiye’de, 21 Aralık günü en uzun geceyi Sinop ili yaşayacak. Ülkemizin en kuzeyinde yer alan Sinop, 15 saat 6 dakika boyunca karanlıkta kalacak.

Ekinoks Döneminde Süreler Eşitleniyor!

21 Mart ve 23 Eylül Ekinokslarında, dünya genelinde gece ve gündüz süreleri eşitlenmektedir. 21 Mart’tan sonra Kuzey Yarım Küre’deki günler daha da uzarken; 23 Eylül’de Güney Yarım Küre’deki günler uzamaya başlar. Ancak, takvimin bu iki gününde bütün dünyada gece ve gündüz süresi 12 saat olmak üzere eşitlenir.

21 Aralık En Uzun Gece Ne Zaman, YAŞAM Haberleri

En uzun gece hangi gün ve kaç saat 2021? 21 Aralık günü kış gündönümü…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!