G-CV0ZL47F6D
USD32,52
EURO34,80
GBP40,48
BIST9.744,31
GR. ALTIN2.421,39
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - Şanlıurfa

En büyük banknotları 1,8 TL değerinde olacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En büyük banknotları 1,8 TL değerinde olacak / Haberin Peşinde Urfa

Venezuela en büyük banknotu olan 100 bin Bolivar’ı tedavüle sokmaya hazırlanıyor ancak söz konusu banknot piyasaya çıktığında değerinin sadece 18 peni, yani 1,8 TL civarında olacağı tahmin ediliyor. 2007 yılından bu yana para biriminde 8 sıfır atan ülkede enflasyon yüzde 2400 seviyesinde ve asgari ücret 14 TL’ye denk.

TL’deki değer kaybı hem Türkiye hem de dünya gündeminde. Ancak daha kötü durumda olan ülkeler de var ve onlardan biri Venezuela…

ABD’nin sert yaptırımları nedeniyle çok ağır bir ekonomik kriz yaşayan Venezuela’da para birimi bolivarın değeri dramatik seviyelere geriledi.

The Times’ın haberine göre, ülke 100 bin dolarlık banknotu tedavüle sokmak için hazırlık yapıyor, bunun için İtalya’da bir firmadan 71 ton güvenlikli kağıt teslim alındı. Ancak söz konusu banknot tedavüle girdiğinde değeri sadece 18 peni (İngiliz sterlininin yüzde 1’i), ya da TL cinsinden 1,8 TL’ye eşit olabilir. 

Ülkedeki yüzde 2400’lük hiper enflasyon nedeniyle hesaplama sürekli değişiyor. Enflasyon, geçen yılın ilk yarısında yüzde 2 milyon seviyelerinin üzerindeydi.

ASGARİ ÜCRET 14 TL

Venezuela’da hükümet, 2007’den bu yana paradan toplamda 8 sıfır attı, ona rağmen en yüksek banknot 100 bin bolivar olacak. Sıfır atılmasaydı bu rakam 10 trilyon bolivar olacaktı.

Ülkede asgari ücret şu an sadece 1,4 sterlin (14,3 TL) seviyesinde bulunuyor. 

Milyonlarca Venezuelalı yurt dışında yaşayan akrabalarının gönderdiği paralarla hayatta kalabiliyor. Ancak bazı hizmetler sadece bolivar kabul ediyor. Başkan Maduro ve hükümeti, bolivar basmaya devam edilmesi için baskı yapıyor. Ülkenin tek çalışan para matbaasındaki mürekkep kıtlığı, eksik makine parçaları ve elektrik kesintileri baskı yapımını da zorlaştırıyor.

Merkez Bankası ile bağlantısı olan bir kaynak The Times gazetesine verdiği demeçte, 100 bin bolivar banknotu için, “Aylar önce bunu konuşmaya başladıklarında mantıklıydı. Ancak şimdi enflasyon ve baskıdaki gecikmeler işleri değiştirdi.” dedi.

ASGARİ ÜCRET 1 KİLO PEYNİR ALINAMIYOR

Geçen 21 Ağsutos’ta yayımlanan Resmi Gazete’ye göre Türkiye’nin 1500 ton peynir ithal edeceği Venezuela’da, peynir fiyatları 800 bin bolivar olan asgari ücreti geçerek 1 milyon bolivarı (Yaklaşık 18 TL) buldu.

Venezuela’da peynir, kısa süre öncesine kadar zengin fakir demeden her evde özellikle sabah kahvaltılarının olmazsa olmazları arasındaydı.

Sabahları mısır unundan yapılan ve arepa denilen tortillaların arasına ilk konulan malzemeydi. Ancak fiyatlardaki artış birçok ailenin peynir tüketimini azaltmasına ya da hiç satın alamamasına neden oluyor.

En büyük banknotları 1,8 TL değerinde olacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!