G-CV0ZL47F6D
USD32,21
EURO35,01
GBP40,98
BIST10.739,57
GR. ALTIN2.512,49
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Elon Musk şimdi de insan beynine çip takmaya yaklaştı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elon Musk şimdi de insan beynine çip takmaya yaklaştı! / Haberin Peşinde Urfa

Mars’a otomobil göndermeyi deneyen, uzaya ilk özel sektör uçuşunu gerçekleştiren Elon Musk biraz da biz fanilerin dünyasıyla ilgili geliştirdiği projelere odaklandı. ‘Deli mi dahi mi?’ tartışmaları devam eden ünlü isim dün akşam Neuralink isimli şirketinin beyin çipi projesini tanıttı. İnsan beyninin içine yerleştirilecek olan çiplerle Musk, Alzheimer, demans ve parkinson gibi hastalıkların tedavi edilebileceğini savunuyor. İnsan deneylerinin önümüzdeki aylarda başlaması beklenirken domuz deneylerinden pozitif sonuçlar alındığı belirtiliyor.

21. yüzyılın Thomas Edison’ı olarak adlandırılan iş insanı Elon Musk dün yepyeni bir proje ile dünyanın karşısına çıktı. Musk nöroloji alanında faaliyet gösteren start-up’ı Neuralink’in potansiyelini göstermek için yatırımcılarla internet üzerinden bir konferansta bir araya geldi.

2016 yılında Musk tarafından kurulan şirket insanın beyninin içine yerleştirilebilecek kablosuz mikro bilgisayar ara yüzleri ile insan beyni hakkında veri toplamaya çalışıyor. Şirketin ve patronunun asıl iddiası ile insan beynine yerleştirilecek olan çiplerle Alzheimer, demans ve omurga hasarları gibi hastalıkların iyileştirebilecek olması.

İnsan beynine yerleştirilmesi öngörülen çipin yarıçapı 23 mm genişliğinde. Fotoğraf: The Verge

‘HAFIZA KAYBINI DA TEDAVİ EDECEK’

Musk aynı zamanda hafıza kaybı, işitme kaybı, depresyon ve insomnia (uykusuzluk) gibi hastalıkların çaresini de kafatasının içine yerleştirilecek olan çiplerde gördüğünü söylüyor.

Yatırımcı toplantısında konuşan Neuralink’in baş cerrahı Doktor Matthew MacDougall insanlar üzerinde deneylere başladıktan sonra ilk hedeflerinin felç ve omurilik felcini tedavi etmek olduğunu belirtiyor.

Elon Musk bu yılın sonuna kadar insanlar üzerinde deney yapılabilmesi için ABD otoritelerinden gerekli izinlerin alınacağını söyledi.

Neuralink geçen yaz kulak arkasına kadar uzanan bir çip geliştirebilmişti. Yeni geliştirilen cihazda ise kablolar bulunmuyor. Fotoğraf: The Verge

Reuters’a konuşan ve Musk’ın sunumuna katılmamış bilim insanları ise projenin etkileyici olduğunu fakat kesin bir kanaate varmak için üzerinde çok çalışılması gerektiğini sözlerine eklediler.

Projenin işleyişi hakkında bir sunum yapan Musk hali hazırda iki domuza çip yerleştirdiklerini bir domuza ise yerleştirdikleri çipi sonradan çıkardıklarını söyledi. Sunumda yapılan deneyde hayvanların önceden belli durumlar karşısında oluşan beyin dalgalarının cihaz tarafından kayıt edildiği ve cihaz yerleşik olmadan da aynı hareketlerin benzer beyin dalgalarına yol açtığı saptandı. Neuralink’in çipinin yarı çapı 23 milimetre genişliğinde. Musk cihazın insan sağlığına zarar vermediğini iddia ediyor.

İnsan beynine yerleştirilmesi planlanan çipin görüntüsü. Fotoğraf: Youtube

UZMANLAR PROJEYİ ETKİLEYİCİ BULUYOR

Toronto Üniversitesi’nde nöroloji alanında çalışmalar yapan akademisyen Graeme Moffat, Musk’ın yeri projesini büyük bir adım olarak nitelendirerek çipin küçüklüğü, güç kaynağının sağlamlığı ve kablosuz kapasitesinin çapının kalitesine vurgu yaptı.

Stanford Üniversitesi’nden nörolog Sergey Stavisky şirketin etkileyici bir yol kat ettiğini söylüyor. Stavisky, “Tamamen beynin içine yerleştirilen bir sisteme geçmek oldukça etkileyici. Bu farklı disiplinlerde çalışan odaklanmış bir ekibiniz olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Domuzlar üzerinde yapılan deneylerde çipin hayvanları beyin dalgalarını doğru tahmin ettiği ortaya çıktı. Fotoğraf: Youtube

100 kişinin çalıştığı San Fransisco merkezli şirket geçen günlerde 100 milyon doları Elon Musk’tan olmak üzere 158 milyon dolarlık yatırım aldı.

Musk nöroloji teknolojisinde yaşanan bu gelişmenin tıbbi yanının dışında yapay zeka ile insanları eşsiz bir noktada buluşturduğunu söylüyor. Musk yapay zekaya karşı tavrı ile tanınıyordu.

Musk geçtiğimiz yıllarda Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir dizi proje üzerine görüşmüştü. Musk Ankara turunda Anıtkabir’e de uğramıştı. Ünlü iş insanının serveti önceki gün 100 milyar dolar barajını aştı./Fotoğraf: Instagram

Beyin dalgalarını izleyerek nörolojik hastalıklara tedavi bulma iddiasında olan tek şirket Neurolink değil. Kernel, Paradromics ve NeuroPace isimli başka rakip oyuncular da pazarda var. Tıbbi cihazda dünyaca ünlü bir marka olan Medtronic de beyin implantları üreterek Parkinson, tümör ve epilepsi gibi rahatsızlıklara çözüm arıyor.

Elon Musk şimdi de insan beynine çip takmaya yaklaştı!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!